Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bafra, Karadeniz’in sebze fide üssü oluyor

Samsun’un Bafra ilçesinde, bölge çiftçisinin fide ihtiyacını karşılamak için Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında sebze fidesi üretim serası kurularak, bölge çiftçisinin hizmetine sunuldu. Karadeniz'in, 6 bin...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bafra, Karadeniz’in sebze fide üssü oluyor
Samsun’un Bafra ilçesinde, bölge çiftçisinin fide ihtiyacını karşılamak için Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında sebze fidesi üretim serası kurularak, bölge çiftçisinin hizmetine sunuldu.

Karadeniz'in, 6 bin 720 metrekare alana sahip en büyük fide üretim tesisinin sahibi olan Mehmet Dursun; tesiste çiftçilerin ihtiyacı yazlık ve kışlık sebze (Domates, kavun, karpuz, hıyar, biber çeşitleri, kırmızılahana, karnabahar, brokoli, marul) fidelerinin, işinin ehli uzmanların elinde bir bebek yetiştirilir gibi hassasiyetle yetiştirildiğini ifade etti. Dursun; üretilen fidelerin, çiftçilerin talepleri doğrultusunda istenen tarihte ve adette yetiştirilip çiftçilere teslim edildiğini belirtti. Dursun, "Çiftçilerin arazi hazırlığını tamamlayamadıkları veya iklimin müsait olmaması durumlarında fidelerini bekletme opsiyonu sağlanması, fidelerin dikim yapılan bölgede yetiştirilmesi, fidelerin adaptasyonu ve büyümenin erken başlaması açısından il dışından gelen hazır fidelere karşı üstünlük sağlamaktadır. Fide tesisinin yıllık üretim kapasitesi yazlık ve kışlık sebze fidesi olarak 50 milyon adettir. Kurulan tesisin özelde Bafra tarımına ve genelde de ülkemiz tarımına katkı sağlamasını ve hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

Öte yandan, aynı yörede daha önce fide üretimine başlayan Orhan Balta da tesislerini modernleştirerek, 2 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alanda olmak üzere 20-25 milyon yazlık ve kışlık sebze fidesini, yöre koşullarına uygun olarak en kaliteli şekilde üretmeyi planlıyor.

Ayrıca, sektörde faaliyet gösteren Kadir Doğan ise 2 bin 400 metrekare kapalı, 13 bin metrekare açık olarak 15-20 milyon adet yazlık ve kışlık sebze fidesini, yöre koşullarına uygun olarak en kaliteli şekilde üretmeyi hedefliyor.

Bafra’nın Karadeniz’in sebze fidesi üssü olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, şunları ifade etti: “Bakanlığımızın kırsal kalkınma yatırımlarına verdiği teşvikler, sektörde faaliyet gösteren iş adamlarının ve çiftçilerin Akdeniz Bölgesi'ne yaptıkları ziyaretler ve sebzecilik sektöründeki gelişmeler Samsun’da fide sektörünün oluşmasına imkan sağlamıştır. Bu sayede ilimizde Bafra ilçemiz bu konuda öncülük yapmış olup, bu aşmada Bakanlığımızın verdiği yatırımlara verdiği yüzde 50 teşvikten yararlanarak yapılan 6 bin 720 metrekare kapalı alanı olan güneş enerji ısıtmalı hazır fide üretim tesisi faaliyete geçmiştir. Buna ilave olarak müteşebbislerimizin kendi imkanları ile 4 bin 400 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 11 bin metrekare kapalı alan 45 bin metrekare açık alanda 80-100 milyon yazlık ve kışlık sebze fidesi üretimi amaçlanmaktadır. Tesisler, bölge şartlarına kolay adapte olan sağlıklı fide üretimi yapılması yanında ayrıca istihdama da katkıda bulunmaktadır.”



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.