Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avukat Duran: Hidayet Karaca hakkında tahliye kararı manifesto niteliğinde

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan polisler ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında tahliye kararı çıktı. Tutuklu bulunan Karaca ve 75 polisle ilgili Asliye Ceza hakimliklerince verilen kararın ardından avukatlar açıklama yaptı....

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2015 01:33
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2015 01:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan polisler ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında tahliye kararı çıktı. Tutuklu bulunan Karaca ve 75 polisle ilgili Asliye Ceza hakimliklerince verilen kararın ardından avukatlar açıklama yaptı. Avukat Fikret Duran, karar metninin bir manifesto olduğunu söyledi.

Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan Avukat Duran, "Bugün manifesto niteliğinde bir karar verdi İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi. Biz Hidayet Karaca ilk tutuklandığından beri itirazlarımızı hep yaptık. Tabi Sulh Ceza Hakimliklerinin tamamı bu anlamda tüketildikten sonra biz HSYK'ya şikayetler yaptık ve tazminat davaları açtık. HSYK şikayetlerimiz sümen altı edildi. Reddi hakim taleplerinde bulunduk daha öncede asliye hakimlikleri talibimizi kabul etti. Tabi bir şekilde komisyonlar devreye girerek asliye ceza hakimliğinin görevli olmadığını, sulh ceza hakimliklerinin görevli olduklarına yönelik bir şekilde tahliyeleri önlemeye yönelik çalışmalar yaptılar. Ceza muhakemesi kanunumuzun 26-27-28 maddesi çok açık. Orada net bir şekilde 27. maddede sulh ceza hakimliklerinin reddi hakim taleplerine asliye ceza mahkemesinin karar vereceği ve daha sonra başka bir hakimi görevlendireceği net bir şekilde yazıyor. Biz de mutatlaşmış bir şekilde bu reddi hakim taleplerimizi yaptık. Geçen hafta yine talip yaptık ve kabul etmiş ve 32. asliye ceza hakimliğini görevlendirdi" dedi.

"KARAR BİR MANİFESTO NİTELİĞİNDE"

Duran, şunları söyledi: "Hakim bugün itibariyle karar verdi daha önce de medyaya yansıdı. Biz de ondan sonra ofisteki arkadaşlarımızla burada bekliyorduk. Bugün böyle bir karar verileceğini öğrendik ve geldik karar yazıldı. 45 sayfalık manifesto niteliğinde. Kararda 'Dosya ve klasörler incelendiğinde yukarda tartışılan usul yasası ile Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları doğrultusunda tutukluluğu gerektirir olgu ve delillere rastlanmadığı gibi, şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamını gösterir yeni olgu ve delililere rastlanmadığı ayrıca şüphelilerin meslekleri sosyal durumları karakterleri sabıkasızlık kayıtları ahlaki durumları, ikametgahları, mal varlıkları ve tutuksuzluğa karşı gösterdikleri tepki, kendiliklerinden gelip teslim olmaları gibi unsurlardan dolayı tutukluluğun devamını gerektirir nedenler görülmemiştir."

İSTANBUL BAŞSAVCISI VE ADALET KOMİSYONU BAŞKANI ADLİYEDE

Avukat Duran, konuşmasını şöyle tamamladı: "Hidayet Karaca ile ilgili burada silahlı terör örgütü yöneticiliği ile ilgili tutuklama vardı ve gördüğünüz gibi tahliye kararı net şekilde görülüyor. İçeri girdiğimiz zaman İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının ve Adalet Komisyonu Başkanı'nın toplantı halinde olduğunu öğrendik. Bir güvenlik önlemi vardı. Daha sonra insanlar dosyalarla gelmeye başladı. Hakim bey kararın yazıldığını ifade etti ve bizi davet etti. Kararları tebliğ etti. Ondan sonra daha hareketli dakikalar yaşandı. UYAP ilginç bir şekilde kapatıldı. Şu an kalemdeki görevliler ve mübaşirler tahliye müzekkerelerini yazıyorlar. Karar da kurye ile teslim edilecek. Elden Silivri'ye götürülecek ve tahliyeler gerçekleşecek. Bir takim yargı görevlilerinin ve idarecilerin ilginç bir şekilde sanki bir talimat almışçasına bu tahliyeli gerçekleştirmek istemezcesine gayret içinde olduklarını görüyorum. Müfettiş bey içeride ve kalemdeki kişilerle tek tek çağırıp görüşüyor. Müfettişe sorduk 'siz her tahliyede bunu uyguluyor musunuz?' Cevap veremedi. Müfettiş beyin vereceği bir cevap yok. 'Müfettiş bey bazı devlet büyüklerinin talimatıyla mı buradasınız?' dedik cevap veremedi. Silivri cezaevine gideceğiz ve bugün itibariyle Hidayet Karaca'nın tutsaklığı son bulacak."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.