Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Artuklu Üniversitesi 14 yabancı öğretim grevlisinin sözleşmesini feshetti

Mardin Artuklu Üniversitesinde 14 yabancı öğretim üyesinin sözleşmesinin rektörlük tarafından feshedildi. Yabancı öğretim üyesinin sözleşmesinin rektörlük tarafından feshedilmesine Bağımsız Üniversite Platformu üyeleri, keyfi uygulama...

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2015 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2015 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Artuklu Üniversitesi 14 yabancı öğretim grevlisinin sözleşmesini feshetti
Mardin Artuklu Üniversitesinde 14 yabancı öğretim üyesinin sözleşmesinin rektörlük tarafından feshedildi. Yabancı öğretim üyesinin sözleşmesinin rektörlük tarafından feshedilmesine Bağımsız Üniversite Platformu üyeleri, keyfi uygulama olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. Rektörlük ise gelen tepkiler üzerine söz konusu öğretim üyelerinin ihtiyaç fazlası olduğu ve bir yıl içinde bir saat dahi derse girmeyenlerin bulunduğunu açıkladı.

Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Bor, 25 Haziran'da rektörlüğün farklı bölümlerde görev yapan yabancı 14 öğretim üyesinin görevlerine hukuksuz bir şekilde son verildiğini söyledi. Üniversite yönetiminin, 14 uluslararası hocanın işine son vermesine dair kararı keyfi ve tek tipleştirici uygulamaların yeni bir örneğini ve kaygı verici bir kanıtını teşkil ettiğini belirten Bor, ”Felsefe, Sanat Tarihi, Antropoloji, Doğu Dilleri, İktisat Bölümleri ile Turizm Yüksel Okulu ve Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü ve Arap Dili ve Kültürü bölümlerine tebliğ edilen yazıda söz konusu öğretim üyelerinin görevlerine son verilmesi ve görev sürelerinin uzatılmamasına gerekçe olarak YÖK'ün üniversiteye gönderdiği bir yazı gösterilmiştir. Güya söz konusu yazıda 'yabancı' öğretim üyesi sayısının üniversiteye ayrılmış olan kontenjandan fazla olduğu ve azaltılması gerektiği iddia edilmektedir. Oysa YÖK'ün bu şekilde katı bir kısıtlamasının olmadığı bilinmektedir. Kaldı ki gelişmekte olan ve halen yerli ve uluslararası öğretim elemanlarının alınmaya devam ettiği üniversitemizde böyle bir uygulama yasal ve yönetsel referanslardan uzak görünmektedir." dedi.

'YABANCI DÜŞMANLIĞI VE CİNSİYETÇİLİĞİ ÇAĞRIŞTIRAN BİR UYGULAMA YAPTIKLARI İZLENİMİ VERİLMEKTE'

İşine son verilen 14 akademisyenin 6'sının batılı ülkelerden, 5'inin Kürt ve birinin de Arap olduğunu ifade eden Bor, ”Bu öğretim üyelerinin 3'ü savaştan dolayı ülkelerini terk etmiş, 8'i ise kadındır. Üniversite yönetimi bu kararıyla farklı akademik kültürlerden gelen akademisyenlere Mardin'e gelmemeleri, geldikleri takdirde geri gönderilecekleri şeklinde yabancı düşmanlığı ve cinsiyetçiliği çağrıştıran bir uygulama yaptıkları izlenimi verilmektedir. Bunun hem üniversitemize hem de Mardin'e yakışmayan bir durum olduğu ortadadır. Keyfi ve buyurgan bir tasarrufla bu tür bir kararın alınmış olması üniversitede otoriterleşmenin alacağı biçimler konusunda ciddi kaygılar yaratmaktadır. Öğretim görevlileri, görevlerine son verilen hocalara ihtiyaçlarının bulunduğunu ve görevlerine son vermenin ciddi bir kayıp olacağını bildirmekteler, özellikle İngilizce eğitim veren bölümlerde öğrencilerin İngilizce eğitim hakları ellerinden alınacağı için uluslararası hocaların bölümlerinden çıkarılmalarına itiraz etmekteler, örneğin öğretiminin en az yüzde 30'u İngilizce olan Sanat Tarihi bölümünde hocaların işten çıkarılması durumunda İngilizce Sanat Tarihi programı son bulacaktır. Bu da bir eğitim yuvasına yakışmıyor.” şeklinde konuştu.

'EĞİTİM SEN ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ İLE DAYANIŞMA HALİNDE OLACAĞIZ'

Konu ile ilgili tepki gösteren Mardin Eğitim Sen Sendikası ise görevli akademik personelin akademik üretimlerinin kalitesinin artması, uluslararası alanda yetkin çalışmalarda bulunabilmesi için mevcut akademik ortamın zenginleşmesi, farklı akademik kültürlerin bir arada çalışmaya devam etmesi için MAÜ Rektörlüğünün azami gayret göstermesini istedi.
sendika tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ”Bu bağlamda, nitelikli akademik üretimin sürdürülebilir olması için eksik sayıda öğretim elemanı bulunan bölümlerde gerek yabancı uyruklu, gerek Türkiye vatandaşı akademik personel sayısının arttırılmasını talep ediyoruz. Görevlerine son verilen 14 çalışma arkadaşımızla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor, duyarlı herkesi de dayanışmaya davet ediyoruz. Mardin Eğitim Sen Üniversite temsilciliği olarak MAÜ bünyesinde bulunan öğrenciler, işçiler, idari, akademik personel, kampüsü paylaştığımız hayvanlar ve doğal hayatla birlikte, hep beraber, YÖK ve atanmışların tahakküm mekanizmalarına rağmen, özgür bir üniversiteyi inşa edeceğimize olan inancımızı bir kez daha ilan ediyoruz.”

REKTÖRLÜK: ÜNİVERSİTE İHTİYAÇ FAZLASI YABANCI UYRUKLU ÖĞRETİM ÜYESİ İSTİHDAMININ AZALTILMASI TALEP EDİLMİŞTİR

Gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü ise "Yüksek öğretim kurumlarında yabancı uyruklu öğretim elemanı çalıştırılması esaslarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen ve 'istihdam edilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı dolu öğretim elemanı kadrosu sayısının yüzde 2’sini geçemez' kuralına rağmen bu oran üniversitemiz bünyesinde yüzde 10.32’ye ulaşmış durumdadır. Üniversitemiz, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından, bu duruma dikkat çekilerek, uyarılmış olup, ihtiyaç fazlası yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdamının azaltılması talep edilmiştir.” açıklamasını yaptı.

'ÜLKEMİZDE YETİŞMİŞ ELEMAN VARSA ONLARA ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKİR'

Artuklu Üniversitesi Rektörlüğünden sözleşmesi feshedilen yabancı akademisyenlerle ilgili yapılan yazılı açıklamada, "YÖK'ün öğretim elemanı çalıştırılmasında dikkate alınacak hususları arasında, 'yabancı uyruklu öğretim elemanı çalıştırılması düşünülen alanda ülkemizde yetişmiş eleman varsa onlara öncelik verilmesi' söz konusudur. Bu kural dikkate alınmayarak haksız istihdamlar sağlamakla kalınmamış, yabancı uyruklu öğretim elemanlarının büyük bir bölümüne lojman veya rayicine göre kiralanan ikametgahlar tahsis edilmiştir. Buna rağmen, üniversitemizde çalıştırılan yabancı uyruklu bazı öğretim elemanları öğrencisi olmayan bölümlerde istihdam edildikleri gibi, bazılarının ise işe başlama tarihlerinden itibaren 1 yıl boyunca tam zamanlı ücret aldıkları halde 1 saat dahi ders vermedikleri tespit edilmiştir. Ne yazık ki, yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamı politikası üniversitemizce şu ana kadar yanlış uygulanmış olup yılda sadece bir ya da iki gün Türkiye'ye giriş yapanlara dahi, yıllarca yine tam zamanlı çalışmışlar gibi ücret ödemesi yapılmıştır. Her çeşit bilimsel araştırma, yayın ve akademik faaliyetlerinden faydalanmak hedefiyle yabancı uyruklu çalıştırılmasına esas teşkil eden kriterlerden gerektiği gibi verim elde edilememiş ve mevzuubahis 14 yabancı uyruklu öğretim elemanı arasından, üniversitemiz adına şu ana kadar sadece bir akademik yayın yapılmıştır. Akademik yaklaşımlardan daha çok siyasi mülahazalarla yapılan ve yanlış yönlendirme amacı taşıyan açıklamalara itibar edilmemesi hususunu kamuoyuna arz ederiz" ifadeleri kullanıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.