Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arıtma tesisi tamamlandığında Atatürk Barajı kirlenmeyecek

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Sitilce mevkiinde yapımına başlanan Arıtma Tesisi’ne giderek, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Arıtma Tesisi’nin önemli bir proje olduğunu ve sahadaki çalışmaları görünce sevindiğini...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Arıtma tesisi tamamlandığında Atatürk Barajı kirlenmeyecek
Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Sitilce mevkiinde yapımına başlanan Arıtma Tesisi’ne giderek, yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Arıtma Tesisi’nin önemli bir proje olduğunu ve sahadaki çalışmaları görünce sevindiğini dile getiren Başkan Büyükaslan; “Çünkü Cumhuriyet döneminin en büyük yatırımlarından, ülkemizin ve bölgemizin gözbebeği olan Atatürk Barajı’nın kirlenmesi artık son bulacak bu tesisin yapılmasıyla. Adıyaman’ın kuruluşundan bu yana atık sularımız arıtmaya tabi olmadan derelerden akıp gidiyordu. Bir ara Atatürk Barajı yapıldı ve yapıldıktan sonra da bu sularımız aynen intikal etmeye devam etti. Şehrimiz gittikçe büyüyor, nüfus artıyor ve buna karşılık atıksu debisi yükseliyor. Biz, seçildiğimiz günden bugüne kadar özellikle Arıtma Tesisi üzerinde önemle durduk ve yapımını Allah bize nasip etti." dedi.

Finansmanın yüzde 90’nın üzerinde hibeyle karşılandığını belirten Büyükaslan, "Finansmanın büyük ekseriyeti Avrupa Birliği (AB)’den geldi. İhaleleri AB normlarına göre yapıldı ve bitti. İhaleleri Alman ve Türk firmaları konsorsiyumu aldı. Temmuz ayında yer teslimi yapıldı. 10 Ekim’de yapımına başlandı. Yapım süresi ise 2 yıl. Bu tesis 2 ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm kolektörlerin döşenmesidir. Yani atık suların derelere intikal ettiği andan itibaren, arıtma tesisine kadar olan mesafedeki tüm dereler kapanacak. Bu bölümün toplamı 28 kilometreden oluşuyor. 2. bölüm ise, ana tesis dediğimiz Arıtma Tesisi. Arıtma Tesisi’nin 3 ayrı özelliği var. Bu özellikler fiziki, kimyasal ve biyolojik arıtmadan oluşuyor. Yani atık sular, 3 aşamalı arıtmadan geçerek temizlendikten sonra Atatürk Barajı’na intikal ettirilecek. Bu proje Belediyemiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AB tarafından kabul edildi. Anlaşılacağı üzere kurulacak olan bu yeni tesis, kendi enerjisini kendisi karşılayacak. Böylece en büyük maliyet unsuru olan enerjiyi kendisi üretecek. Buda işletme masrafının minimum seviyeye inmesini sağlayacak. Dolayısıyla Belediyemiz için büyük bir kazanım olacak." şeklinde konuştu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.