Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç: Biz temyiz makamı değiliz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin temyizde incelenen konuları yeniden inceleyerek, herhangi bir karar ve hüküm çıkarmasının asla mümkün olmadığını söyledi.Başkan Haşim Kılıç, Ankara’da düzenlenen ‘Yüksek...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin temyizde incelenen konuları yeniden inceleyerek, herhangi bir karar ve hüküm çıkarmasının asla mümkün olmadığını söyledi.

Başkan Haşim Kılıç, Ankara’da düzenlenen ‘Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi’ kapanış programı sonrası basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

KILIÇDAROĞLU’NA CEVABI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisi ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıç, şunları dile getirdi:
“Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını dinleyemedim. İfade özgürlüğünü ve eleştiri hakkını kullanarak düşüncelerini söylemiş olabilir. Saygı ile karşılıyorum. Benim ifade ettiğim konu gerek siyaset makamlarının gerekse basın mensuplarının Anayasa Mahkemesi'ni bir ikinci temyiz mercii imiş, daha doğrusu süper bir temyiz merci imiş gibi göstermelerine olan tavırlarından kaynaklanmıştır. Bundan dolayı ben o açıklamayı yapmak zorunda kaldım. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın 148. maddesine göre görev alanı bellidir. Bunu biz yapmadık. Anayasa'da açıkça yazıyor. Dolayısıyla temyizde incelenen konuları yeniden inceleyerek herhangi bir karar ve hüküm çıkarmamız asla mümkün değildir. Bu aşama sırasında herhangi bir temel hak ihlali söz konusuysa, biz burada gerek ilk derece mahkemesi olsun gerekse temyiz aşaması olsun, bir hak ihlali iddiası varsa biz bu iddiaya tabi ki bakacağız. Eğer bu iddia sonunda, iddia yerinde görülürse ilgili yargı kuruluşlarına göndererek yeniden yargılama açmalarını ve bu ihlalin giderilmesini isteyeceğiz. Tabi bu, temyizle maalesef karıştırılıyor. Bundan dolayı Anayasa Mahkemesi'ni de gereksiz yere çok büyük başvurular oluyor. Bu hem mahkememizin işlerini hem de mahkeme hakkında farklı yorumların doğmasına neden oluyor. Benim orada söylemek istediğim konu tamamen bizim bir temyiz makamı olmadığımızı belirten anayasal görev alanını tespit düşüncesidir. Kim olursa olsun, eğer bir hak ihlali söz konusu ise bize başvurduklarında biz buna bakmak zorundayız. Bu herkesin anayasal hakkıdır. Bizim bir hak şikâyetini önleyen, yapılacak olan başvuruları etkisizleştirecek veya itibarsızlaştırmak gibi bir düşüncemiz asla olmaz.”

BALYOZ DAVASI TEMYİZ KARARI

Balyoz davasına bakan Yargıtay 9. Dairesi’nin temyiz kararı hakkındaki sorulara Başkan Haşim Kılıç, “Bana verilen kararın siyasi olup olmadığı soruldu ve kamuoyunda davasının siyasi olduğu konusunda ciddi tartışmaların olduğunu ifade ettim. Ben de o soru üzerine şunu söylemek istedim. Yargıtay 9. Dairesi’nde görev alan başkan ve üyelerimiz uzun yıllardır o dairede bulunduklarını, başarı ile hizmet yürüttüklerini ve gördükleri davalarda da gerekli özeni ve dikkati göstereceklerini kanaatini taşıdığımı ifade ettim. Dava ile ilgili herhangi bir değerlendirme yapmadım. Sadece oradaki arkadaşların yetkinliğini ve oradaki arkadaşların birikimini ve donanımını ifade ettim. Bu hem bizim tarafımızdan hem yargı camiası tarafından da bilinen bir gerçek. Bunu farklı yerlere çekerek farklı sonuçlar çıkarmanın yanlış olduğuna inanıyorum.” karşılığını verdi.

“ARKEDEŞLERİN DÜŞÜNCELERİNİ ETKİLEMEK İSTEMİYORUM”

Balyoz davasının kararında manevi cebir ifadesinin hatırlatılması ve ortada bir manevi cebir olduğuna dair bir başvuru gelirse nasıl davranacakları hakkında ise Kılıç, “Bireysel başvuru davalarına girmiyorum. Arkadaşların da bu konudaki düşüncelerini etkilemek istemiyorum. Bunların ötesinde önümüzde dosya yok. Dosya konusunda herhangi bir bilgimiz yok. Bilgimizin olmadığı bir konuda değerlendirme yapmamız son derece yanlıştır. O konularda değerlendirme yapmak istemiyorum. İhlal sonucunda yeniden yargılama açıldığında, ihlalin ortadan kaldırılması oradaki kararın değişmesini gerektiriyorsa şüphesiz ki değiştirir.” ifadelerini kullandı.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

Kılıç, tutuklu milletvekilleri ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bir bildirinin ulaşıp ulaşmadığını ise “Ben bireysel başvuru davalarına girmiyorum. Mahkememiz o konuda hangi aşamadadır onu da bilemiyorum. O konuda ilgili bir başvuru olursa size de gerekli bilgileri veririz.” diye cevapladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.