Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'AKP, hukuku tanımaksızın ülkeyi yağma ve talana açtı'

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, AK Parti’nin, bugüne dek görülmemiş ölçüde, hiçbir insani, hukuki, ulusal ya da evrensel değer ve kural tanımaksızın ülkeyi yağma ve talana açtığını söyledi. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2015 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2015 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'AKP, hukuku tanımaksızın ülkeyi yağma ve talana açtı'
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, AK Parti’nin, bugüne dek görülmemiş ölçüde, hiçbir insani, hukuki, ulusal ya da evrensel değer ve kural tanımaksızın ülkeyi yağma ve talana açtığını söyledi.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından bu yıl 3’ncüsü düzenlenen 'Adana Kent Sorunları Sempozyumu' başladı. 2 gün sürecek ve 9 oturumda 36 bildirinin sunulacağı sempozyumun bu yılki teması 'Yaşanabilir Bir Adana Nasıl Mümkündür' olarak belirlendi. Seyhan Oteli’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan TMMOB İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, yapılacak sunumların, görüş ve değerlendirmelerin çağdaş, planlı, sağlıklı, güvenli, demokratik, sanayileşen, üreten bir Adana’yı hep birlikte hayata geçirme yolunda çalışmalara ışık tutacağına inandığını söyledi.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, çeşitli kentlerde düzenledikleri sempozyumlarla Türkiye genelinde kentlerin nasıl yönetildiğine dair geniş bir fotoğraf çekildiğini, yayımladığı sonuç bildirileri ve raporlarla da sorunlar ve çözüm önerilerini ortaya koyarak kamuoyu ve yetkililere duyurulduğunu kaydetti. Soğancı şöyle konuştu: "Kentler ve yerel yönetimler ülke politikalarının doğrudan uygulama alanıdır. Bu nedenle kentler ve yerel yönetimler siyasetin ve sermayenin ilgi odağındadır. İktidarında üretimden vazgeçerek ülke ekonomisini arazi rantı üzerinden temellendiren AKP, bugüne dek görülmemiş ölçüde, hiçbir insani, hukuki, ulusal ya da evrensel değer ve kural tanımaksızın ülkeyi, kentleri yağma ve talana açarak yeni rant kaynaklarının yaratılmasını sağlamıştır. Sağlıklı kentleşme, kentsel hizmetlerin kamusal hizmet kapsamında ele alındığı, barınma, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerinin insan hakkı olarak görüldüğü, kamu yararı öncelikli enerji, çevre ve gıda politikalarının benimsendiği bir anlayış ile mümkündür."

Yerel Yönetim Reformu adı altında yapılan düzenlemelerle belediyeler, il özel idareleri, mahalli idareler ve iller bankasının sunduğu hizmetlerin piyasaya çıktığını aktaran Soğancı, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeni ve olağanüstü yetkiler devredilmiş ve tanınmış, bakanlığa tüm ülkenin tapusunu istediği gibi kullanma yetkisi verilmiştir. Şehir plancılığı hizmetlerinde kamusal fayda anlayışından vazgeçilmiş, serbestleştirme, ticarileştirmenin aracı haline getirilmiş, rant odaklı projelere teslim edilen kentlerde plansızlık egemen kılınmıştır. Tüm bu sorunlara ve olumsuzluklara karşın, demokratik katılımın sağlandığı yerel yönetimlerin oluşturulması ve çözüm üretilmesi olanaklıdır." dedi.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Türkiye’nin ender kentlerinden biri olan Adana’da tarımla yaşamın iç içe olduğunu söyledi. Fenercioğlu, Adana’daki anız yakılmasının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, anız yakma olayının Adana’nın sorunu olmaktan çıkarılması gerektiğini bildirdi.

'RANT HIRSI KENTİ MAHVETTİ'

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, göç, kötü imar politikası, kötü yönetimin Adana’yı, en kötü kent durumuna getirdiğini ifade etti. TMMOB’un kendileri adına araştırmalar yaparak sorunları ortaya koyup çözüm yollarını da sunduğunu belirten Karalar, "Geçmişe baktığımızda rant ve para hırsı kentleri de mahvetmiş. Bunu Adana ve Seyhan için de söyleyebilirim. Bir kentin geleceğini düşünmek, kenti korumak sadece yerel yönetimlere düşmez, tüm kurum ve kuruluşlar ile şirketler, sivil toplum örgütleri ve bireylere de düşer. Kentimizi topyekun bir koruma altına almak zorundayız. Para, rant ve hırsın olmadığı bir zihniyeti Seyhan’da, Adana’da yerleştirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.