Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akademisyen dağcı, Carstenz zirvesine tırmandı

Dünyanın 7 farklı coğrafyasında en yüksek 8 zirveye tırmanmak için yola çıkan Türkiye'nin ilk kadın dağcısı Doç. Dr. Gülnur Tumbat, tırmandığı 5. zirveden sonra Türkiye'ye döndü. Okyanusya Kıtası 4 bin 884 metre yükseklikteki...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2015 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2015 17:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akademisyen dağcı, Carstenz zirvesine tırmandı
Dünyanın 7 farklı coğrafyasında en yüksek 8 zirveye tırmanmak için yola çıkan Türkiye'nin ilk kadın dağcısı Doç. Dr. Gülnur Tumbat, tırmandığı 5. zirveden sonra Türkiye'ye döndü. Okyanusya Kıtası 4 bin 884 metre yükseklikteki Carstenz zirvesine tırmanan Tumbat, proje kapsamında tırmanılacak 3 zirve kaldığını söyledi.

Dünyanın 7 farklı kıtasında en yüksek 8 zirveye tırmanmayı amaçlayan Gülnur Tumbat, Okyanusya Kıtası'ndaki Carstenz zirvesine yaptığı tırmanışın ardından Türkiye'ye döndü. Avustralya, Fransa ve İsveç'ten gelen dağcılarla toplam 6 kişilik ekip olarak 4 bin 884 metre yüksekliğe tırmandıklarını belirten Tumbat, dağa ulaşana kadar yağmur ormanlarından, yoğun bitki örtüsü bulunan alanlardan çok zorlu bir yolculuk yaptığını söyledi. Tumbat, zirveye tırmandıkça bitki örtüsünün bittiğini ve bu noktadan sonra tırmanışlarının daha kolay olduğunu anlattı.

Atatürk Havalimanı'na saat 15.15'te gelen Tumbat, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Seyahati ve tırmanışının nasıl geçtiği şeklindeki soruya Tumbat, "Çok uzun bir süre ordaydım. Daha önce yaptığım hiç bir dağcılık tırmanışına benzemiyordu bu. Çünkü hem çok vahşi yerlerden geçtik, yağmur ormanlarından. Yolların, patikaların olmadığı yerler, bataklık. Tırmanışın kendisi teknik ve zorlu bir tırmanıştı ama esas zorluğu erişim. Yani lojistik olarak çok zor bir tırmanıştı. Yani daha önce hiç böyle bir tırmanış yapmamıştım. Ormanın içinde kaybolduk. Yerliler, orada yaşayan kabileler bize rehberlik etti. Sürekli yağmur, çamur. Yani 10-12 gün boyuncu çamurun içindeydik. Ama ondan sonra yükseklere çıktıkça bitki örtüsü azaldı ve kayalıklar başladı. Ondan sonrası benim için daha rahat oldu. Yani normal dağcılık yapabildik. Çok acayip, enteresan yerlerdi. Anlatması zor. Dünyanın en büyük altın madeninin dibindeydik. Çoğu zaman bu yüzden pusulalarımız doğru düzgün yön göstermiyordu. Sürekli oynuyordu kuzey. Ama ekip çok iyi ve çok hızlı bir ekipti. Hep beraber keyifli bir tırmanış oldu." şeklinde konuştu.

Proje kapsamında 5. tırmanışını gerçekleştirdiğini belirten Doç.Dr. Gülnur Tumbat, hedefinde geriye 3 zirve kaldığını ve 8 zirvenin tamamına tırmanmayı amaçladığını söyledi. Atatürk Havalimanı'nda yakınları tarafından karşılanan ve basın açıklamasını açtığı Türk Bayrağı ile yapan Tumbat, açıklamanın ardından Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.