Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti binasını işgale gidenler hakkında iddianame hazır

Darbe girişimine yönelik bir iddianame daha tamamlandı. AK Parti İl Başkanlığı’nı işgal eden 60’ı er 74 şüpheli hakkında 3’er kez müebbet hapis cezası istendi. İddianamede bir albayın halka ateş etmeyen emrindeki askeri vurduğu ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2016 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2016 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AK Parti binasını işgale gidenler hakkında iddianame hazır
AK Parti binasını işgale gidenler hakkında iddianame hazırİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir darbe iddianamesi daha tamamladı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ak Parti İl Başkanlığı’nı işgal eden 14’ü tutuklu 74 asker hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Başsavcılık onayından geçen 236 sayfalık iddianamede İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

3 KEZ MÜEBBET

İddianamede 1 Binbaşı, 2 yüzbaşı ve 60 erin de arasında olduğu şüpheliler hakkında, “anayasayı ihlal”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İDDİANAMEDE ORTAYA ÇIKTI

Hazırlanan yeni darbe iddianamesinde bir albayın halka ateş etmeyen emrindeki askeri vurduğu ortaya çıktı. Halka ateş emri veren darbeci albayın da çıkan çatışmada öldürüldüğü iddianamede yer aldı.

Hazırlanan iddianamede darbeden önce 2. Zırhlı Alay Komutanlığı’nda yapılan toplantıya katılan 47. Piyade Alay Komutanı Albay Sadık Cebeci’nin ifadesine de yer verildi

Toplantıda kendisine, 15 Temmuz gecesi saat 03.00’da “Yurtta Sulh” operasyonu yapılacağının bilgisini verdiklerini anlatan Cebeci, “Genelkurmay karargahında güvenlik konseyi kurulacağını, kuvvet komutanların ve Genelkurmay Başkanının da işin içinde olduğunu, resmi bir faaliyet olduğunu söylediler” dedi.

“EMRİ BEN VERDİM”

Tüm ordunun işin içinde olduğunu düşündüğü için ‘hain olup ortadan kaldırılmaktan’ korktuğu için itiraz etmediğini anlatan Cebeci, “Saat 22.00’a doğru İBB binası ve Ak Parti İl Başkanlığı’nın tatbikat ve eğitim maksatlı emniyetin alınması için emir verdim” dedi.

ALBAYDAN ATEŞ ETMEYEN ASKERE ATEŞ

Kendisinin karargahta kaldığını anlatan Albay Sadık Cebeci ifadesinde çarpıcı bir detaya da değindi. İBB ve Ak Parti İl Başkanlığı’na giden askerlerin başında bir albayın bulunduğunu söyleyen Cebeci, bu albayın askerlerinden birini halka ateş etmediği için vurduğunu anlattı.

Cebeci ifadesinde, “Meydana gelen ölüm olaylarında benim askerlerimden kaynaklanan bir şey yoktur. Harp Akademisinde görevli albay tamamen kendi insiyatifiyle ateş etmiş. Ayrıca yanındaki yüzbaşılar da ateş etmiş. Hatta benim askerlerimden birini de niye ateş etmiyorsun diyerek bu albay tarafından vurulmuş. Bu albay sonradan öldürülmüş. Bu albay benim emir komutamda değildir. Onun yaptığı eylemlerden sorumlu değildir” dedi.

POLİS KARDEŞTEN ASKER AĞABEYE: “POLİSE TESLİM OLUN”

İddianamede ifadesi yer alan Uzman Çavuş Fahrettin Kemal, AK Parti İl Başkanlığı binası önüne gittiklerinde halkın kendilerine “Darbe yapıyorsunuz” diyerek kendilerine tepki gösterince emrindeki askerlere, “Şarjör boşalt” emri verdiğini söyledi. Kardeşinin polis olduğunu ve darbe girişimi sırasında kendisini arayarak “Polise teslim olun” dediğini anlatan Kemal, “Bölük komutanı Muzaffer Dikencik’ teslim olalım dedim. O da bana, ‘Sizin suçunuz yok. Teslim olmanıza gerek yok’ dedi. Olay yerindeki yüzbaşı bana vatandaşa doğru sıkın neden şarjörinizi çıkartıyorsunuz? Vatandaşa sıkın dedi. Ancak ben ateş etmedim” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.