Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aile İrşad ve Rehberlik Bürosularına psikolojik danışman atanacak

Bolu İl Müftüsü Mehmet Şahin, Aile İrşad ve Rehberlik Büroların'da psikolojik danışmanların da görev yapacağını söyledi.Altı yıl önce, ilk başta büyük iller sonra bütün il ve içlere yayılmak üzere Aile İrşad ve Rehberlik Bürolarının...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aile İrşad ve Rehberlik Bürosularına psikolojik danışman atanacak
Bolu İl Müftüsü Mehmet Şahin, Aile İrşad ve Rehberlik Büroların'da psikolojik danışmanların da görev yapacağını söyledi.

Altı yıl önce, ilk başta büyük iller sonra bütün il ve içlere yayılmak üzere Aile İrşad ve Rehberlik Bürolarının açılması yönetmeliği çıkarıldı. Aradan geçen süre zarfında Türkiye'de 81 il merkezinde ve bu illerin bazı ilçelerinde olmak üzere Aile İrşad ve Rehberlik Büroları hizmet veriyor. Bürolar okullarda veya başka yerlerde dini bilgiye her istediği an ulaşamayan ev hanımı, yaşlı bayan, özellikle bayanlara hizmet etmesi amaçlanıyor. Zamanla derdini kimseye anlatamayan ev hanımlarının uğrak noktası haline gelen bu mekanlarda psikolojik danışmana ihtiyaç duyulmaya başlandı.

KAĞIT ÜZERİNDE KALDI

Aile İrşad ve Rehberlik Bürolarının kağıt üzerinde kalmış bürolar haline geldiğini belirten Bolu İl Müftüsü Mehmet Şahin, “Bolu’da şu ana kadar çok verimli çalışabilmiş değil. Sebebi ben göreve başlamadan önce Necip Fazıl Kültür Merkezinin giriş katında bir yere bu büro açılmış. Belediye restorasyona alınca çıkarılmak mecburiyetinde kalınmış. Çıkınca da büro kapanmış. İsmi kağıt üzerinde kalmış ve dosyası bulunan bir büro haline gelmiş.” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK NÖBET TUTULUYOR

Ailelere dönük hizmet verildiğini belirten İl Müftüsü Şahin, "Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu kısmen isminden de anlaşılacağı üzere, okullarda veya başka yerlerde dini bilgiye her istediği an ulaşamayan ev hanımı, yaşlı bayan, özellikle bayanlara hizmet etmesi için açılan bürolar. Diyelim bayanın evinde yada şahsı ile ilgili bir kısım problemleri var, derdini tam anlatma potansiyeline sahip görmüyor kendisini. İstiyor ki bayan bir rehber olsun da benim sıkıntılarımı dertlerimi dinlesin diye düşünüyor. Her konuyu erkek bir müftüye, hocaya danışma durumu olmuyor, anlatmaktan çekiniyor ise biz tamamen bayanlardan oluşan Aile İrşad elaman ve sorumlularını bu insanlar için istihdam ediyoruz. Dini anlamda, bir yönü ile psikolojik anlamda, inanç konularında ve aklınıza gelen konularda danışmanlık hizmeti veriliyor. Bilgilenmek isteyen, yol gösterilmesini talep eden, şöyle bir sıkıntım var ne yapayım diyen ailelere dönük rehberlik bürolarıdır. Büromuzda bayan vaizlerimiz, Kur'an kursu öğreticilerimiz tarafından oluşan bir ekip tarafından günlük nöbet tutuluyor. Orada bu hizmet gelenlere veriliyor. Toplumumuzun bu yönlü ihtiyacını karşılamaya yönelik faaliyettir.” şeklinde konuştu.

PROJE TASLAK AŞAMASINDA

Diyanetin İşleri Bakanlığı'nın taslak aşamasında bir projesinin olduğunu belirten Bolu İl Müftüsü Mehmet Şahin, "Tıp dalı olan psikolojide ve psikolojik danışmanlık alanında eksiklerimiz var. Diyanet İşleri Bakanlığı'nın şöyle bir projesi var ama henüz başlatılmadı. Bu kadro ve bütçe meselesi. Her biri ile birer tane psikolojik danışman atamak istiyor. Henüz başlamadı ama böyle bir çalışma var. Psikolojik danışmanlık ayrı bir alandır ama manevi bilgiler, ruhaniyet, insanların inanç dünyasına hitap eden alanın mensupları bir yönüyle de aslında psikolojiye de hitap ediyorlar. İnanç telkin etmek, imanının kendisine ne tür bir fayda vereceğini anlatmaya çalışıyoruz. Her şeyi ile takdir edilir. Allah'ın yazmadığı insanın başına gelmez. Allah da insanın kötülüğüne iş yazmaz. Zahiren görünüşte hoşumuza gitmeyen bir kısım olaylarla dünyada karşılaşırsak bile hakikat noktasında o bizim lehimize. Sabredersek, bununda geçeceğini düşünürsek, sonunda Allah bize çok büyük mükafatlar verecektir diye psikolojisine de bu yönüyle hitap etmiş oluyoruz. Dini manadaki psikolojik rahatlamada buradan kaynaklanıyor. Kul sabrederse tahammül eder, teslim olur, tevekkül ederse bu dünyada öyle veya böyle vakti geçer. Ahirette de bunun mükafatını görür. Biz bu telkinleri yaptığımız zaman insanlar rahatlıyor. Şu anda dinin psikolojiye etkisi şeklinde değerlendiriyoruz. Psikolojik danışmanlara ihtiyaç yoktur demiyoruz zira Diyanet de bu konuyu çok iyi kavradığından dolayı bu yönlü kadro çalışması var. Hükümetten kadro elde ederek her bir ildeki Aile İrşad ve Rehberlik Bürolarına birer tane bu yönde eleman tayin etmek noktasında bir çalışma var” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.