Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Aday öğretmenler KPSS travmasını atamadan kadrolaşmanın pençesine düşecek'

Yürürlüğe giren atama ve yer değiştirme yönetmeliği aday öğretmenleri zor durumda bırakacağını ifade eden Aktif Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak, yeni yönetmelikle aday öğretmenleri bekleyen zor süreç hakkında bilgi...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2015 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2015 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Aday öğretmenler KPSS travmasını atamadan kadrolaşmanın pençesine düşecek'
Yürürlüğe giren atama ve yer değiştirme yönetmeliği aday öğretmenleri zor durumda bırakacağını ifade eden Aktif Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak, yeni yönetmelikle aday öğretmenleri bekleyen zor süreç hakkında bilgi verdi, uyarılarda bulundu. Yapılacak sözlü sınavların keyfiliğe neden olacağı vurgusu yapan Çakmak, yapılabilecek itirazların ise yine hukuksuzluk yapan aynı komisyona sunulmasının hukukta yerinin olmadığını söyledi.

Öğretmen olabilmek için KPSS sınavını geçen öğretmenler yeni sıkıntılarla karşılaşması bekleniyor. 10 gün önce yürürlüğe giren Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre aday öğretmenlerin adaylığının kalkma süreci yeniden belirlendi. Yönetmeliğe göre aday öğretmene adaylığının kalkması için dönem içinde 3 kez performans değerlendirmesi yapılacak. Birinci ve ikinci değerlendirmede görevlendirilen danışman öğretmen ve okul müdürü üçüncü değerlendirmede ise maarif müfettişi de görev alacağı belirtiliyor.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan Aktif Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Osman Çakmak, “50 puanın altında alan adayların memuriyetine son verilip; 50 ve üzeri puan alan adaylar yazılı sınava girmeye hak alacaklar. Yönetmeliğe göre yazılı sınavdan sonra adaylar Bakanlıkça sözlü sınava da tabi tutulabilir. Yazılı ve sözlü sınavın ortalaması 60 ve üstü olan adayların adaylığı kalkacaktır.” dedi.

“Bu yönetmelikle çoğu siyasi ve sendikal referanslarla atanan okul müdürleri diyet borcunu ödemek amacıyla adaylara baskı kurup kendi siyasi ve sendikal zihniyete dahil olmalarını isteyeceklerdir.” diyen Çakmak, bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle görevini kötüye kullanmak isteyen müdürlerin şimdiden makamda yükselmek adına gereken telkinleri yapmaya başladıklarını öne sürdü.

'İTİRAZ HAKSIZLIK YAPAN KOMİSYONA YAPILACAK'

Sözlü sınavlara itiraz eden Çakmak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Daha önce yaşanan müdür ve şube müdürü görevlendirmelerindeki haksızlıkların, şaibelerin yaşanmaması için ya da açılacak mahkeme ve kararlarıyla eğitimde bir kaos oluşmaması için sözlü sınav kesinlikle yapılmamalıdır. Ayrıca yönetmelik de performans sonuçlarına kimlerin itiraz edeceği açıkça belirtilmemiştir. İtiraz hakkı sadece öğretmene tanınmalıdır. En önemlisi de itiraz değerlendirme komisyonunda mutlaka Maarif müfettişi olmalıdır. İtirazlar da bir diğer sıkıntı ise sonucu yine aynı komisyona yani haksızlık yapan komisyona itiraz edilecek olması hukuken geçerli değildir.”

KPSS travmasını üzerinden atamadan kadrolaşmanın pençesine düşecekleri endişesini taşıdıklarını aktaran Çakmak, “Geleceğimizi emanet edeceğimiz aday öğretmenlerimiz daha mesleğinin ilk günlerinde siyasi kadrolaşmanın pençesiyle tanıştırılıp, sindirileceklerdir. Daha KPSS'nin travması atlatamayan öğretmenler meslekten atılırım korkusuyla ne ülkemize ne de öğrencilerimize faydalı olması beklenir. Milli Eğitim Bakanlığı yapılması muhtemel bu tür haksızlıkların önüne geçmek için on binlerce aday öğretmenin mesleki ,siyasi ve sendikal kişiliğini rehin alma yönetmeliğini yeniden gözden geçirmelidir.” sözlerine yerverdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.