Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD Büyükelçisi Ricciardone:Türkiye’nin kendi ulusal kararıdır ancak endişeliyiz

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Çin’le yapılan füze anlaşması için "Biz endişeliyiz ancak Türkiye’nin kendi ulusal kararıdır. Bu ticari bir tercihtir. Türkiye’deki Amerikan yatırımları etkilenebilir." dedi....

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD Büyükelçisi Ricciardone:Türkiye’nin kendi ulusal kararıdır ancak endişeliyiz
ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Çin’le yapılan füze anlaşması için "Biz endişeliyiz ancak Türkiye’nin kendi ulusal kararıdır. Bu ticari bir tercihtir. Türkiye’deki Amerikan yatırımları etkilenebilir." dedi.

Diploması Muhabirleri Derneği üyeleriyle Ankara’da bir araya gelen ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, gündeme dair sorulara cevap verdi. "Kendisine resmi ve kişisel olarak saygı duyuyorum." dediği MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında ülkesindeki eleştirileri ‘fikir özgürlüğü’ kapsamında değerlendiren Ricciadone, "Her çeşit fikir, özgür bir şekilde ifade edilebilir. Sizin ülkenizde de ABD hakkında, benim ya da ABD Dışişleri Bakanı Kerry hakkında olumsuz haberler çıkıyor. Amerika'nın ne düşündüğünü öğrenmek isterseniz, resmi kaynaklara başvurun.’’ dedi. Gazetelerde çıkan ifadelerin Washington’un resmi görüşü olmadığını kaydeden Büyükelçi, Hakan Fidan için ülkesine sadık, yetenekli, yeterli ve kararlı bir üst düzey Türk bürokratı olduğunu söyledi. ‘‘Onunla çalışmak benim için ayrıcalık ve keyif.’’ diyerek Türk hükümeti ile Amerikan ilişkilerin ‘çok sıkı’ düzeyde devam edeceğinin altını çizdi. Ricciardone ‘‘Türkiye’de ulusal ve bölgesel güvenlik konularında istihbarat açısından çok uyumlu çalışıyoruz. Bu böyle de devam edecek. Kendisine resmi ve kişisel olarak saygı duyuyorum." ifadelerini kullandı.

‘YATIRIMLAR ETKİLENEBİLİR’

Türkiye’nin füze savunma sistemi konusunda Çin’li bir firmayla anlaşmaya varması konusundaki ABD’nin ‘endişelerini’ bir kez daha dile getiren Ricciardone, "Biz endişeliyiz ancak Türkiye’nin kendi ulusal kararıdır. Bu ticari bir tercihtir." derken, yaptırım olan Çin firması ile anlaşmanın sonuçlandırılması halinde Türkiye’deki Amerikan savunma yatırımların etkilenebileceğini söyledi. Amerikalı diplomat konunun Türk hükümet yetkilileri ile de müzakere edildiğini kaydetti.

"BÖYLE DEVAM EDİN"

Türkiye’nin ABD için büyük ve önemli bir dost ülke olduğunu belirten ABD Büyükelçisi, demokratikleşme paketi için ‘çok iyimser’ olduğu değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’deki tüm yurttaşların eşit haklara sahip olmasının esas olduğunun altını çizen Ricciardone, uzun yıllardır Türkiye’yi yakından takip ettiğini kaydederek yaşam standartları ve ekonomi başta olmak üzere son yıllarda Türkiye’nin kaydettiği ilerlemelere şahit olduğundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ricciardone’nin ‘‘Daha çok gayret edin. Böyle devam edin’’ sözleri gülüşmelere neden oldu.

ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARI

Ergenekon ve Balyoz davaları konusundaki görüşünün sorulması üzerine Ricciardone, şeffaflığın öneminden söz ederek yüksek yargının verdiği kararda adaletin tesis edip etmediğinin artık halkın vicdanına ve algısına kaldığını kaydetti.

İMRALI GÖRÜŞMELERİ

Barış süreci kapsamında İmralı’daki görüşmelere de değinen ABD Büyükelçisi, yakın zamana kadar iletişim kanalı mevcut olmadığını ifade ederek ‘‘İletişim kanalın olmasından memnuniyet duyuyoruz.’’ dedi. Sorunun politik bir sorun olduğunu, üçüncü taraf olarak müdahil olamayacaklarını ancak ABD’nin Türkiye’nin her türlü terör mücadelesinde yanında olduğunu vurguladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.