Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB'den Türkiye'deki mültecilerle ilgili kritik karar!

Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki mülteciler için vaad ettiği mali yardım kapsamında, dezavantajlı durumdaki Suriyeli ailelerin gıda, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak üzere nakit para kartlarının dağıtılmasına başlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2016 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2016 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AB'den Türkiye'deki mültecilerle ilgili kritik karar!
AB'nin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa olarak başlattığı "Acil Sosyal Güvenlik Ağı" (ESSN) olarak adlandırılan nakit para kartları Avrupa Komisyonu'nun desteklediği en büyük insani yardım projesi olacak ve 348 milyon euro bütçeye sahip olan projenin gelecekteki bütçesi 1 milyar euroyu geçecek.

Proje ile kampların dışında yaşayan en dezavantajlı konumdaki Suriyeli ailelere nakit para kartı verilmesi öngörülüyor. Bu kart ile her ay ailedeki kişi başına 100 lira verilmesi öngörülürken; bu miktarın ailelerin gıda, barınma, ulaşım veya başka temel ihtiyaçlarını karşılamalarında bütçelerine katkı sağlanacak.

Ayrıca, Suriyeli çocukların eğitim sistemine daha fazla dahil edilebilmesi için eğitim gören çocuk başına da karta ek miktarların yüklenmesi planlanıyor.

Daha önce kamplarda yaşayan Suriyelilerin kullandığı Kızılay kartları ile sadece bu kartları kullanan işletmelerde gıda satın alınabiliyordu. Ancak ESSN projesi kapsamında başvuru yaparak bu kartı almaya hak kazanan aileler tüm alışverişlerinde ve tüm işyerlerinde bu kartı kullanabilecekler.

Program kapsamında Ekim 2016 itibariyle Türkiye genelindeki ihtiyaç halinde Suriyeli mültecilerin elektronik kartlarına aylık nakit transferlerinin yapılması ve 2017'nin ilk çeyreğinde bir milyon Suriyeli mülteciye nakit para kartlarının ulaştırılması hedefleniyor.

Projeye ilişkin gazetecilere bilgi veren AB yetkilileri, projenin uzun kuyruklardan oluşan mülteci görüntüleri yerine nakit para kartları sağlanması ile "çığır açan nitelikte" olduğunu belirtirken, "Suriyeli mültecilerin bu anlayışla kendilerine verilene razı olmak yerine istediklerini satın alma özgürlüğüne sahip olacağını" kaydetti.

Bu kartların Türkiye'deki yerel pazarlarda ve işletmelerde kullanılacağına da dikkat çekildi ve proje ile Suriyeli mültecilerin "ekonomik aktörler" olmasının sağlanacağı ve bunun sosyal uyumu da artıracağı kaydedildi.

Projenin, AB tarafından Türkiye'deki mültecilere yardım amacıyla 2016-2017 kapsamında sağlanan 3 milyar euroluk yardımın bir parçası olduğu da duyuruldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.