Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunan mitolojisinde cehennemi bekleyen köpek kangalmış (Özel)

Yunan mitolojisinde, Hades'in yönettiği ve ölülerin bulunduğu yer altının kapısında bekçilik yapan üç başlı Kerberos’un, Sivas’ın meşhur kangal köpeği olduğu ortaya çıktı. Denizli´deki Hierapolis antik kentinde, "Cehennem Kapısı"...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yunan mitolojisinde cehennemi bekleyen köpek kangalmış (Özel)
Yunan mitolojisinde, Hades'in yönettiği ve ölülerin bulunduğu yer altının kapısında bekçilik yapan üç başlı Kerberos’un, Sivas’ın meşhur kangal köpeği olduğu ortaya çıktı. Denizli´deki Hierapolis antik kentinde, "Cehennem Kapısı" olarak adlandırılan alanda geçen ay kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan üç başlı köpek heykelinin kangal olduğu belirlendi. Kazı heyeti başkanı olan İtalya Lecce Salento Üniversitesi'nden Prof. Dr. Francesco D´Andria, bazı küçük heykellerle 1,5 metre yüksekliğindeki Kerberos heykelinin dünyada eşsiz olduğunu ve şimdiye kadar benzeri bulunamadığını söylüyor. D´Andria, mitolojiye göre dev zincirlerle bağlı, vazifesi yer altına giren ölülerin tekrar yeryüzüne çıkmasını önlemek olan köpeğin kangal cinsi olmasının, arkeoloji açıdan çok önemli olduğunu ifade ediyor.

Hierapolis’de geçen yıl Pagan inanışına göre cehennem girişini bulduklarını ifade eden Prof. Dr. D´Andria, ancak buradaki taşların Bizans döneminde sütunlar ve mermer bloklarıyla kapatıldığını, bu blokları alınca termal suyu bulduklarını anlatıyor: “Termal suya ulaşmak için mermer blokları alınca birkaç heykel çıktı. İki hayvan heykeli, bir tane yılan, bir tane köpek. Yılan normal, çünkü yılanlar toprak altında yaşıyorlar ama köpek çok önemli. Eşsiz bir örnek bu, çünkü diğerler köpeklerir bir başı varken bunun üç başı var. Bu üç başlı Kerberos, cehennem girişini korumak için vardı. Kerberos varken hiç kimse cehennem girişine yakın olmaz, çünkü çok tehlikeli bir hayvan.”

Yunan mitolojisinde Herakles’in, ilaçlı bir pastayla Kerberos’u yakaladığını söyleyen D´Andria, “Bu 1,5 metre uzunluğunda mermer bir heykel. Başka bir yerde yok. Cehennem girişinde bulduk. Bir kangal köpeği. Türk arkadaşlar, Sivas’ın kangal köpeği diyor ama önemli, çünkü bu köpek Anadolu’da vardı. Bu bölgede çoban köpeği olarak kullanılıyordu. Bunu heykeltraş da model olarak yaptı. Hierapolis’te bir kangal köpeği vardı, bundan eminim.” diye konuşuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.