Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'76 milyonluk ülkede acil polikliniklerine yılda 90 milyon başvuru oluyor'

Balıkesir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Gündoğdu, 76 milyon nüfuslu Türkiye'de, bir yılda 90 milyon kişinin acil polikliniklerine başvurduğunu söyledi: "Bu yanlışlığın sebebinin ortaya konularak, başvuru düzeyinin diğer ülkelerdeki...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'76 milyonluk ülkede acil polikliniklerine yılda 90 milyon başvuru oluyor'
Balıkesir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Gündoğdu, 76 milyon nüfuslu Türkiye'de, bir yılda 90 milyon kişinin acil polikliniklerine başvurduğunu söyledi: "Bu yanlışlığın sebebinin ortaya konularak, başvuru düzeyinin diğer ülkelerdeki başvuru düzeyine getirilmesi gerekmez mi? Acil servislerde çalışanların her yönden mağduriyetleri artmakta ve de acilen giderilmesi zorunluluk arz etmektedir." dedi.

Tabip Odası, aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanlarına yazılan hastane acil nöbetleriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Balıkesir Devlet Hastanesi bahçesindeki açıklamaya TTB Aile Hekimleri Kolu, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Balıkesir Sağlık-Sen'e üye çalışanlar katıldı. Burada konuşan Genel Sekreter Gündoğdu, sağlık çalışanlarının her geçen gün daha da artan şiddete maruz kaldığını vurgulayarak, yetkililerin bu çığlığa sessiz kalmamasını istedi. Yaklaşık 10 yıldır aile hekimliği uygulamasına geçilen ülkede, bu uzun süreçte acil deneyimli çalışanların aile hekimliğini seçmesiyle oluşan sıkıntının giderilmemesinin sebebinin çalışanlar olmadığını savundu. Her açıkta aile hekimlerinin görevlendirilmesi gibi palyatif çözümlerin doğru olmadığını ifade eden Dr. Gündoğdu, "Ülkemizde uygulanan, Sağlıkta Dönüşüm politikalarında yaşanan sorunların müsebbibinin acil servis çalışanları olmadığını vurgulamak istiyoruz. Bizler sağlık çalışanları olarak, her platformda özveriyle hizmet vermekteyiz ve de karşılığında şiddet görmekteyiz. Güvenliksiz ortamlarda çalışmanın sonucunda meslektaşlarımızın öldürülmeleri, bizleri kaygılandırmaktadır. Bu tablo, sağlık çalışanlarını sundukları hizmetten soğutmaktadır. Uygulanan yanlış sağlık politikaları, diğer bir deyişle günü kurtaran sağlık politikalarıyla acil servisleri günbegün işlevsiz hale getirenler, bu birimlerde uzmanlaşmış acil hekimi yerine diğer branşlardan uzman hekimler ve aile sağlığı merkezlerinde birinci basamakta yetkinleşmiş acil deneyimi olmayan sağlık çalışanlarını görevlendirerek, işi hepten içinden çıkılmaz hale getirmiştir." şeklinde konuştu.

Acil nöbet görevlendirmelerinin dayandırıldığı kanunun, evrensel hukuk normlarına ve çalışma ilkelerine uygun olmadığını iddia eden Hüseyin Gündoğdu, şunları söyledi: "Yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmasına rağmen mahkeme kararı beklenmeksizin nöbet listelerinin bir çırpıda hazırlanıp uygulamaya konulması da kabul edilmez bir durumdur. Mayıs ayında birçok ilde başlatılan zorunlu nöbet uygulamaları, çalışanların tepkisini çekmiştir. Çalışanların haklarını gasp eden, dinlenme haklarını kısıtlayan, mesleki eğitim ve deneyimlerine uygun olmayan bu alanda angarya çalıştırılmalar anlamına gelen bu uygulamalara karşı sağlık çalışanlarının yüzde 80'i nöbetlere gitmemektedir. Sağlık Bakanlığı'nı uyarıyoruz, sağlık hizmetlerini üreten birinci basamak sağlık çalışanlarını koruyucu sağlık hizmetlerinden çekerek, acillerde yaşanan sorunları çözemezsiniz. Hattâ çözemediğiniz gibi su çiçeği, çocuk felci ve hepatit gibi birçok hastalığı da beraberinde hortlatırsınız. Çözüm popülizmden uzak sağlık politikaları, acil serviste çalışacak kalifiye hekim ve diğer sağlık çalışanlarının kadrolarının arttırılmasıyla mümkündür."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.