Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

6 ilde büyük El-Kaide operasyonu

El Kaide terör örgütüne yönelik 6 ilde yapılan operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda çatışma riskine karşılık olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken Kilis İHH bürosunda da arama yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2014 01:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2014 02:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
6 ilde büyük El-Kaide operasyonu
 Van, İstanbul , Kilis, Adana, Gaziantep ve Kayseri’de yapılan operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda gözaltına alınacak 3 kişinin, El Kaide adına savaşmak için Suriye’ye gittiği belirlendi.

Eşzamanlı operasyonlarda çatışma riskine karşılık olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır bekletildi. Yüzlerce polis ve jandarma görev aldı. Operasyon sırasında bazı şüphelilerin kaçtığı söyleniyor.

Operasyonlar sonucu El Kaide’nin Ortadoğu ’da ikinci ismi olarak anılan İbrahim Şen’in ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından Halis Bayancuk’un da yakalandığı bildirildi.

İbrahim Şen’in eski El Kaide lideri Habip Akdaş’ın ABD polisi tarafından öldürülmesi sonrası, Türkiye hücrelerini toparladığı ve 'Türk El Kaidesi'nin başına geçtiği söyleniyor.

Şen’in faaliyetlerinden dolayı, ABD makamlarınca tutuklandığı ve Guantanamo hapishanesinde yattığı, Suriye’de sınıra yakın El Kaide kamplarından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Gunatanamo’da yattıktan sonra, İncirlik üssünde Türk yetkililere teslim edilen İbrahim Şen’in, 2008 yılında El Kaide faaliyetlerinden tutuklanıp 6 yıl 3 ay ceza aldığı, dosyasının Yargıtay’da olduğu söyleniyor.

Bu arada İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bu sabah düzenlenen operasyonda da El Kaide üyesi olduğu öne sürülen 3 kişi gözaltına alındı.

İKİ YÖNETİM HÜCRESİ

El Kaide militanları deşifre olma riskine karşı, hücresel olarak yapılanıyor. Bir hücre diğer hücreyi tanımıyor. Ayrıca yönetim kadrosu da aynı sebeple hücresel yapılanıyor. Bir hücredekiler diğer hücredekileri görmüyor, tanımıyor.

Çökertilen hücreler El Kaide'nin en kanlı kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına savaşçı göndermekle suçlanıyor. Bu kampta yaşayan El Kaide’li militanlar Türkiye’yi de harb alanı olarak görüyor, Türkiye'ye yönelik eylem yapılması fikrini savunuyor.

Suçlamalar


• Suriye’ye 15’erli gruplar halinde savaşçı göndermek

• Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El-Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak,

• Zekât, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El-Kaide güçlerine aktarmak,

• Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak.

(Radikal)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.