Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

5 yaşındaki oğluna doğum günü hediyesi olarak böbreğini verdi

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan böbrek nakli, küçük Toprak Su sağlığına kavuştu. Yedi aylık dünyaya gelen ve doğuştan böbrek...

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2015 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2015 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
5 yaşındaki oğluna doğum günü hediyesi olarak böbreğini verdi
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan böbrek nakli, küçük Toprak Su sağlığına kavuştu. Yedi aylık dünyaya gelen ve doğuştan böbrek hastası olan 5 yaşındaki Toprak, annesinin verdiği böbrekle yaşama yeniden tutundu. Doğum gününden bir gün önce yapılan nakille sağlığına kavuşarak diyalizden kurtuldu. Annesi Gülten Su, "Oğluma en güzel doğum günü hediyesini verdim." diyerek mutluluğunu ifade etti.

İzmir’de yaşayan Gülten ile Nail Su çiftinin yedi aylık doğan ikinci çocukları Toprak’ın, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Kliniği’ndeki tedavi sürecinde, idrar kesesinin altında bulunan bir darlık sebebiyle anne karnındayken böbreklerinin iyi gelişmediği ve idrar kesesi fonksiyonlarının bozuk olduğu saptanmıştı. Kronik böbrek hastalığı teşhisi koyulan Toprak’ın idrar kesesi ameliyat edilip göbeğine açılan bir delik sayesinde idrar yapması sağlanıyordu. 2 yaşına kadar doktor kontrolünde ilaç tedavisiyle yaşamını sürdüren Toprak, böbreklerinin iflas etmesi sonucu evde periton diyalizine bağlandı. Hen gün ve günde 9 saat diyalize bağlanan sürdüren Toprak Su'nun üç yıl süren tedavisi sonucunda göbek altı deliği, çocuk ürologları tarafından kapatıldı. Çocuk nefrologları tarafından ise altı ay gözlendikten sonra idrar kesesi fonksiyonlarının düzeldiği tespit edilen küçük Toprak’ın böbrek nakline engel bir durum olmadığı kanısına varıldı ve nakil önerildi. Annesinin böbreğini vermek istemesi üzerine yapılan tetkiklerde, doku uyumunun olduğu görüldü. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde, Opr. Dr. Cezmi Karaca’nın başkanlığındaki bir ekiptarafından yapılan ameliyatla annesinin bir böbreği Toprak’a nakledildi.

Anne Su, "Oğluma en güzel, en büyük doğum günü hediyesini verdim. Toprak diyalizden kurtulduğu için çok mutluyum. Doğduğundan bu yana çok büyük sıkıntılar çektik. Diyaliz süreci çok sıkıntılı ve zordu. Organ nakli bekleyen çok hasta var. Herkesin canlı verici şansı olmuyor, bu nedenle herkes organ bağışında bulunmalı." dedi.

Toprak’ın doktoru, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloğu Doç. Dr. Önder Yavaşcan ise, "Geçen süreç, son derece sabır gerektiriyordu. Annesi başta olmak üzere tüm ailesinin emekleri tartışılamaz. Bu konuda ailenin bizlere destek ve güvenleri de tam oldu. Toprak hiç yılmadı ve sonunda sağlığına kavuştu ancak herkes Toprak kadar şanslı olamıyor. Türk Nefroloji Derneği'nin verilerine göre ülkemizde 2013 yılı içerisinde yaklaşık 10 bin yeni hastaya diyaliz tedavisine başlandı ve yaklaşık 60 bin civarında diyaliz hastası bildirildi. Buna karşılık 2013 yılında, sadece 694 hastaya böbrek nakli yapılabildi ve nakil sırasında bekleyen 8 bin 500 hasta, maalesef yaşamını kaybetti. Bunun en önemli nedeni, yeterli sayıda organ bağışı yapılmamasıdır. Toprak gibi örnekler olması, bizi ve hastalarımızı ümitlendiriyor. Umarım bağış oranları artar ve bu rakamları telaffuz etmek zorunda kalmayız.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.