Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

400 lirayı veremeyen öğrenci okuldan dışlandı

Bakırköy’de, iddiaya göre ilkokul 1. sınıf öğrencisi, sınıf için yapılan harcamalarda para ödeyemediği gerekçesiyle arkadaşları tarafından dışlandı. Bazı veliler de öğrencinin dolabını boşaltarak, kilidi değiştirdi. Dışlanan...

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2015 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2015 18:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
400 lirayı veremeyen öğrenci okuldan dışlandı
Bakırköy’de, iddiaya göre ilkokul 1. sınıf öğrencisi, sınıf için yapılan harcamalarda para ödeyemediği gerekçesiyle arkadaşları tarafından dışlandı. Bazı veliler de öğrencinin dolabını boşaltarak, kilidi değiştirdi. Dışlanan öğrenci, psikolojisi bozulduğu için okula gitmedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise öğrencinin okuldan uzaklaştırılmasının söz konusu olmadığını, dolabının boşaltılmasının ise kendilerinin bilgisi dışında geliştiğini kaydetti.

Yeşilköy’de ikamet eden Akay ailesinin en küçük çocuğu Furkan Kerem, Hamdullah Suphi Tanrıöver İlkokulu'nda eğitime başladı. 1. sınıfa başlayan Furkan Kerem’in sınıfında gerekli ihtiyaçlar için veliler çalışma başlattı. Harcamalar için velilerden 400 lira talep edildi. Furkan Kerim'in anne ve babası toplantıda durumlarının müsait olmadığını ve ücreti 2 taksit halinde ödemek istediklerini söyledi. Taleplerinin diğer veliler tarafından kabul edilmediğini söyleyen baba Cemil ve anne Hamdiye Akay, çocuklarının arkadaşları tarafından dışlandığını iddia etti.

Kardeşinin belli bir süre sonra okuldan soğuduğunu anlatan abla Merve Akay, “Kardeşim travma geçirmesine neden olacak şekilde okuldan kovuldu. Öğretmen, anne ve babamın kardeşimi okula götürmemesi için mahkemeden uzaklaştırma kararı verdirdi. Babam emekli, biz parayı 2 taksitte ödemek istediğimizi söyledik. Bize ısrarla tek seferde vermemiz gerektiğini, vermediğimiz takdirde çoğumuzun bu okulda okuyamayacağını söylediler.” diye konuştu.

Kardeşinin sınıf içindeki dolabının kırılarak eşyalarının çıkarıldığını ifade eden abla Akay, şöyle konuştu: “Eşyaları müdüre verildi. Biz kardeşimin dolabını açmaya gittiğimizde kilitli olduğunu gördük. En sonunda 'parayı ödeyemediğiniz için çocuğunuzun dolabı kullanmasına izin vermiyoruz' şeklinde bir yazıyla bize geldiler. Tüm çocukların ödevi kontrol edildiği halde defalarca kardeşimin ödevleri kontrol edilmedi. Biz öğretmeniyle görüştüğümüzde ‘Neden böyle yapıyorum biliyor musunuz? Para vermediğiniz için’ şeklinde bir ifadede bulundu. Çocuğu dışladılar, kardeşimin bu yüzden arkadaşlarıyla da arası bozuldu. Öğretmeni tarafından yönlendirilen bu öğrenciler kardeşimle oynamamaya başladılar. Zorla okulunu değiştirmeye mecbur hale getirdiler.”

Arkadaşlarının kendisine ‘çık çık’ diyerek seslendiklerini söyleyen Furkan Kerem ise sınıfta yaşananları şöyle anlattı: “Arkadaşlarım ve öğretmenin çık çık diye bağırıyorlardı. Geç kalmadığım halde çık diyorlardı. Hep şarkı söylüyor gibi çık diyordu. Okula gitmek istemiyorum, çünkü korkuyorum.”

Baba Cemil Akay bir nevi travma geçirdiklerini belirterek, “Bütün çocuklar okulda bizim çocuğumuz evde. Bizim çocuğumuzun okumaması çok kötü bir olay. Bir baba için çok acı bir mesele.” dedi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ: HUKUKİ OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİ UYGULAMA İÇİNE GİRMİŞ DEĞİLİZ

Bakırköy İlçe Milli eğitim Müdürlüğü ise sorunun çözüme kavuşturulması amacıyla Akay ailesi ile birçok kez yüz yüze görüştüklerini belirtti. Hukuki olmayan hiçbir şeyi uygulama içinde olmadıklarını kaydeden yetkililer, ailenin kendilerinden okul müdürü ve öğretmenin gönderilmesi talebinde bulunduklarını kaydetti. Müfettiş görevlendirildiğini ve konunun araştırılarak rapor sunulduğunu anlatan yetkililer, “Müfettişlerin tuttukları rapor doğrultusunda ilgililer hakkında müfettişlerin önerdiği teknikler uygulandı. Tamamen hukuki bir süreç yaşandı. Aile savcılığa suç duyurusunda bulundu aile ama bir şey çıkmadı. Yapılan idari soruşturmada okul müdürümüze, hakeza öğretmenimize bir ceza ve öğrencimize okul değişikliği teklifi getirildi. Öğrenciye ceza vermek söz konusu olamaz. Okulda eğitim ve öğretimin sağlıklı yürüyebilmesi için okul değiştirmesi gerektiği kanaati oluşmuş.” dedi.

Çocuğun okuldan kovulmasının söz konusu olmadığını, tam tersine okula gelmediği zaman müdürün aileye yazı göndererek ‘Neden çocuğu göndermiyorsunuz, çocuğunuzu okula gönderin, eğitim öğretim zorunludur, gelmek durumundadır.’ denilerek yasal konuların hatırlatıldığı açıklandı.

Öğrencinin sınıf içinde kullandığı dolabın boşaltılmasının okul yönetiminin bilgisi dışında olduğu bilgisini veren yetkililer, “Dolabının boşaltılması üzerine okul müdürünü derhal uyararak, böyle bir durumun olamayacağını, çocuğa gerekli dolap tahsisinin yapılmasını ve bir tutanak tahsisi yapıldı. Olayın başını çeken ilgili veli de bu işlerden uzaklaştırıldı. Bu bizim dışımızda gelişen bir olaydı.” ifadesini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.