Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

3 siyasi parti kapatıldı

Anayasa Mahkemesi, Adaletçi Kurtuluş Partisi, Ergenekon Partisi ve Gönül Birliği Yeşiller Partisi'nin hukuki varlıklarını sona erdirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 15:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
3 siyasi parti kapatıldı

Anayasa Mahkemesi, Adaletçi Kurtuluş Partisi, Ergenekon Partisi ve Gönül Birliği Yeşiller Partisi'ni dağılmış sayılarak hukuki varlıklarının sona erdiğine karar verdi. 

Resmi Gazetede yayımlanan kararda, kuruluş dilekçesini 15 Ocak 2010'da İçişleri Bakanlığı'na vererek tüzel kişilik kazanan Ergenekon Partisi hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianame ile kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istendi.

Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, Siyasi Partiler Kanunu gereğince kuruluşundan itibaren 2 yıl içinde ilk büyük kongresini toplamak zorunda olan partininin büyük kongresini yapmadığını tespit etti. Mahkeme zorunlu organlarını da oluşturmayan Ergenekon Partisi'nin dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiğine, partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verdi.

İlk büyük kongresini yapmayan bir başka parti de 27 Şubat 2012'de kurulan Adaletçi Kurtuluş Partisi. Yüksek Mahkeme, bu partinin de hukuki varlığının sona erdiğine, partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine hükmetti. 

Gönül Birliği Yeşiller Partisi Genel Başkanı Eşref Yazıcıoğlu ise, partisinin kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesini istedi. Yazıcıoğlu, 3 Kasım 2000'de tüzel kişiliğini kazanan ve 31 kurucu üye ile kurulan partiden tüm üyelerin istifa ettiğini, partinin kayıtlı üyesinin bulunmadığını, büyük kongrenin dahi yapılamayacak durumda olduğunu belirtti. Alınan kararla Gönül Birliği Yeşiller Partisi'nin de tüm malları Hazine'ye geçti.

Üç siyasi partinin kapanmasıyla 14  Mart 2016 tarihi itibarıyla aktif siyasi partilerin sayısı 97'den 94'e indi. 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.