Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'2 bin 500 metrede hava borularını delerek ayakta kaldık'

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından yaralı kurtulan işçi Ahmet Bilici, 8 saat kurtarılmayı beklediklerini, 2 bin 500 metrede dumanlar arasında kalınca bayıldıklarını söyledi. Bilici, "Kurtarılmayı beklediğimiz sırada oksijen...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2014 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'2 bin 500 metrede hava borularını delerek ayakta kaldık'
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından yaralı kurtulan işçi Ahmet Bilici, 8 saat kurtarılmayı beklediklerini, 2 bin 500 metrede dumanlar arasında kalınca bayıldıklarını söyledi. Bilici, "Kurtarılmayı beklediğimiz sırada oksijen oranı düşünce, plastik hava borularını delerek sırayla hava almaya başladık." dedi.

Faciada işçilerin, maden ocağını kaplayan duman içinde oksijen almak için başvurduğu yollar bir bir ortaya çıkıyor. Kimisi demirleri ısırmış, kimisi soğuk taşları vücuduna sürmüş. Altı yıldır maden ocağında çalışan Bilici ise plastik hava borularını delerek ayakta kalmaya çalışanlardan. Dumanı görünce telaşlandıklarını ifade eden Bilici, 2 bin 500 metrede saatlerce yaşadıkları dehşeti şöyle anlattı: "Saat 14.45'te işimizi bitirdik, Ana bandın altında geçtiğimizde duman oraya da gelmişti. Sonra biz hava çıkışına çıktık, duman oraya da geldi. Biz orada toplandık, 60-70 kişi toplandık orada. Duman devamlı geldikçe çoğu arkadaşımız yere oturduk, dumandan etkilenmemek için. Duman devamlı yukarıdan geçer, yerde durduğumuz için fazla zararını görmüyorsun. Oksijen oranı azalınca hava borularını kesmek zorunda kaldık. Plastik hava borusunu sırayla kestik 'V' şeklinde. 3'er, 5'er dakika şeklinde hava aldık. 17.30'a kadar orada durduk."

'SEKİZ DOKUZ SAAT KURTARILMAYI BEKLEDİK'

Daha sonra buradan mekanizenin kaçamağına geçtiklerini söyleyen Ahmet Bilici, duman arasında kalınca bayıldıklarını söyledi. Saatlerce baygın kaldıktan sonra sesle uyandığını ifade etti: "Biz burada 142 kişi olduk. Burada da dumandan etkilenmemek için demirleri ağzımıza alarak öylece durduk. Bu sefer duman tersten gelince iki dumanın arasında kaldık. Sonra herkes bayıldı, ben de bayıldım. Arkadaşımız bize, 'Madenci dinç olur.' deyince bana bir umut geldi. Saat 18.30'dan 22.30'a kadar bayılmış halde kaldım. Sese uyandım. Bir süre emekleye emekleye gittim. Sonra kurtarmaya gelen arkadaşlar hortumla su tuttu, kafamı yıkadılar. Orada dik bir rampa var, oraya çıktım. Oradan da kurtarma ekipleri beni yukarı aldılar."

'ALTI YILDIR ÇALIŞTIĞIM ARKADAŞLARIMI KAYBETTİM'

Saatlerce baygın kaldıktan sonra ayıldığında, çevresinde çok sayıda ölmüş arkadaşını gördüğünü söyleyen Bilici, altı yıldır beraber çalıştığı samimi arkadaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi: "Duman gelmeye başladığında, olayın bu kadar büyüyeceğini hissetmedik. 'Yangın çıkmış' dediler arkadaşlarımız. Belki söndürürler diye bekledik. Dumanı gördüğümüzde panik yaşadık. 14.45'te dumanı gördüm, 23.15'te dışarı çıkabildim. Yedi sekiz saat içeride kurtarılmayı bekledik. Ayıldığımda çevremde bazı arkadaşlarımızın öldüğünü gördüm. Amirlerimizi gördüm. Daha sonra hiç bir şey hatırlamıyorum."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.