Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gün eksilmesin pencerenizden

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2019 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2019 00:05

Tüm çabalarınıza rağmen kışın kilo alıp, yazın daha az çaba harcadığınız halde kilo verenlerdenseniz bu makalem tam da sizin için.

Kanada'nın Edmonton şehrindeki Alberta Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre kışın daha kolay kilo alınmasının sebebi o aylarda güneş ışığından yoksun kalınmasıymış.

Peter Light başkanlığındaki araştırmacılar güneş ışınlarının cildin hemen altında yer alan beyaz yağ hücrelerine etkisini inceleyerek elde ettikleri sonuçları 11 Ocak 2018 tarihli The Journal of Scientific Reports isimli dergide yayınlamışlardı.

Cildin hemen altındaki bu yağ dokusu enerji deposu gibi olup ideal olanı yakılıp harcanmasıyken yeterince harcanmadığında şişmanlık, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır.

Bilim adamları güneş ışığının yardımıyla cilt altındaki beyaz yağ hücrelerinin insülin üretmesini sağlamak üzere tip 1 şeker hastalarında genetik mühendislerinin de katıldığı bir çalışma yaptıkları sırada, cilt altına ulaşan güneş ışınlarının orada bulunan yağ hücrelerindeki yağın harcanıp azalmasını sağladığını rastlantı ile keşfetmişler.

Güneş ışığının biyolojik saatimizin doğru çalışmasını sağladığını, bu ritmin bozulması de ile kilo artışı ve birçok kronik hastalığa yakalanmanın kolaylaştığını hatırlarsak, bu yeni keşiften sonra güneş ışınları ile şişmanlık arasındaki bağlantının sanılandan daha kuvvetli olduğunu da kabul etmemiz gerekir.

Dr. Light, kuzey ülkelerindeki insanların sekiz ay süren kış boyunca kilo almalarının güneş ışığından mahrum kalmalarına bağlı olabileceğini öne sürmekte.

Elde edilen tüm verilere rağmen güneş ışığını bir zayıflama aracı olarak önermek mümkün değildir. Yararlı olacak güneş ışığının miktar ve süresi hakkında henüz bir çalışma yoktur. Üstelik güneş ışığından mahrum kalmadıkları halde git gide şişmanlayan bir neslin varlığı bu konuyu biraz tartışmalı hale getirmekte.

Belli ki güneş ışığının kilo kaybına yardımcı olup olmamasında etkili olan ama henüz tam anlaşılamamış bazı etkenlerin de ortaya çıkarılması için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var.

“Gün eksilmesin penceremden” diye bitirmiş şiirlerinden birini Cahit Sıtkı Tarancı...Sizin de gün eksilmesin pencerenizden...

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.