Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gri Pasaport Operasyonu

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2019 00:00

Uluslar arası spor müsabakası düzenlendiği gerekçesiyle Bursa’dan yurt dışına giden spor kulübünün heyetinde yer alan 2 kişi, Türkiye’de can güvenlikleri olmadığını iddia ederek geri dönmeyişleri üzerine Bursa Kültür ve Turizm Birliği bazı yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 54 kişi hakkında inceleme başlatıldı.

İnsanların aklına, hayali bile gelmeyen, uluslar arası kültürel ve sportif işbirliği çalışması adı altında yurt dışına düzenlenen bir geziye katılanlara verilen Gri Pasaportlar, Bursa’da büyük infial yarattı. İddialara göre, Amatör bir spor kulübünün kendilerine yurt dışından futbol turnuvasına ait davet geldiğini belirterek, heyet halinde yurt dışına gidip, bu müsabakalara katılabilmeleri için Gri Pasaport isteminde bulundu. Bu istem, hem Osmangazi Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul görmeyince, Valilik bünyesinde hizmet veren Bursa Kültür ve Turizm Birliği devreye girmiş.

Heyete, liste halinde Gri  pasaportlar düzenlenip verilmiş.

Heyet, davet yapılan ülkeye gitmiş. (soruşturmanın uluslar arası boyutu olması ve bölücü örgütle irtibatı olup olmadığının tam olarak kesinleşmeyişi nedeniyle bu ülkeyi yazmak istemedim.) Ülke doğu balkanlar. Bursa’da yaşayan pek çok ailenin de kökeni olan bu ülkede sözde spor müsabakaları yapılmış. Dönme zamanı gelmiş. Heyette yer alan 2 kişi ise bu ülkede kayıp olmuşlar. Yani, heyetten kopup kaçmışlar. Sonra da Türkiye aleyhine bazı söylemlerde bulunup, “bizim Türkiye’de can güvenliğimiz yok. Geri dönmek istemiyoruz” demişler.

Bu olay, heyetin gittiği ve bir anda sığınmacı durumuna düşen 2 kişinin yaptığı bu istem dışı hareket nedeniyle uluslar arası işlemlerin başlamasına yol açmış.

Olaydan haberdar olan Dışişleri Bakanlığı konuyu Mahalli İdarelerden sorumlu İçişleri Bakanlığına bildirmiş.

Yapılan kısa bir incelemede, bu kişilerin bir spor kulübünün bazı idarecileriyle irtibata geçtikleri ve sporla herhangi bir alakası olmamalarına rağmen, heyette isimlerini yazdırıp Gri Pasaport aldıkları anlaşılmış.

Tabi, kişilerin böyle bir sığınma talebinde bulundukları için herhangi bir gizli örgüt veya bölücü örgüte üye olup olmadıkları, ilişkilerinin bulunup bulunmadığına dair araştırma ve incelemeler geliştirilmiş. Ortaya, inanılması güç bir tablo çıkmış.

Yine iddialara göre, yurt dışında bazı kişilerin Bursa’daki bazı derneklerle irtibatlı oldukları, ülkeden yasal yollarda çıkamayan, vize alamayanlar için de Gri Pasaport düzenlenmesi için dernekleri aracı gibi kullandıklarına dair bilgilere ulaşılmış.

Heyette yer alanların tek tek ifadeleri alınırken, idari sorumlulardan 2 kişi hakkında tutuklama kararı verilmiş.

Pasaportların düzenlenmesi konusunda izin verme yetkisine sahip olan bazıları devlet memuru ve bürokrat olanların aralarında bulunduğu 54 kişi hakkında ise hem idari hem de adli soruşturma başlatılmış. Konuyla ilgili olarak İnterpol’e bilgi verilmiş.

Şu anda adli ve idari boyutları en ince noktasına kadar sürdürülüyor.

Peki, Gri Pasaport nedir? Bu pasaportlar kimlere nasıl verilebiliyor?

Tabi, bu soruların cevabı önemli. Gri Pasaport, bir ülke adına yurt dışında yapılacak olan etkinliklere katılacak olan vatandaşlara yine kamu kurumları aracılığıyla, örnek belediyeler, valilik, kaymakamlıklar, ilgili bakanlıklar veya üniversiteler aracılığıyla düzenlenip veriliyor.

Bu pasaportlar, yurt dışı çıkışlarında vizesiz olarak kullanılabiliyor.

Yine, gümrük ve sınır geçişlerinde “Kamu Görevlisi” gibi işlem gören Gri Pasaport sahiplerine, uluslar arası heyet muamelesi yapılıyor. Yani, işlemleri hızlı ve çabuk gerçekleştiriliyor.

Bu durumu fırsat bilenlerin, Bursa’daki bir spor kulübünü, bir derneği kullanıp, böylesine bir olaya imza atmak için heyete sızması şeklinde gerçekleşen bu olay ise gri pasaport verilmesi izni ile ilgili olarak çok ciddi boşlukların olduğunu ortaya sermiş. İçişleri Bakanlığı’nın değerlendirmelerine göre, Gri Pasaport talebinde bulunan kişilerle ilgili yeterli ve gerekli incelemeler yapılmamış.

Hatırladığım kadarıyla Bursa’daki bu Gri Pasaport vakaları ilk değil. Seneler öncede bir Folklor Derneği aracılığıyla 72 yaşındaki bir kadına, “folklor oyuncusu” sıfatıyla Gri Pasaport verildiği ortaya çıkmıştı. Sonra, bazı kişilerin, özellikle hemşeri dernekleri veya hemşeri derneklerine yakın spor kulüplerinin tıpkı benzer olayda olduğu gibi yurt dışına çıkabilmek, rahatlıkla gidip gelebilmek ve kamu imkanlarını turistik gezi olarak kullanma adına, siyasi güçlerini de kullanıp Gri Pasaport kullandıkları belirlenmişti. Sayıştay, bu olayların açığa çıkması üzerine, olayı İçişleri Bakanlığı’na bildirmiş, bakanlık, daha önceleri “Başkanlık oluru” ile düzenlenip verilen Gri Pasaportlara sınırlama getirmiş ve belediye kaynaklı bu tür uygulamaların Belediye Meclislerinden karar almak suretiyle verilmesine yönelik tebliğ düzenlemişti.

Yine bir derneğin yurt dışına vizesiz çıkabilme adına, dernek üyesi olmayan bazı kişileri listeye ekleyip Bursa Valiliğinden Gri Pasaport istediği ortaya çıkmış, memurların titiz incelemesi sonucunda bu dernek kalanıyla gidecekleri bildirilen kişilere Gri Pasaport verilmesine engel olunmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.