Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gluten ve tahıl

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2018 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2018 00:06

Günümüzden çok değil, yaklaşık on bin yıl önce yaban hayvanlarının peşinde dağ bayır dolanıp duran, ormanlardan topladıkları renk renk meyvelerle beslenen atalarımız, bu yaşam biçimlerinden yorulup yerleşik hayata geçmeye karar verdiklerinde hem kendilerinin hem de onları izleyen sonraki kuşakların nasıl bir sağlık sorunuyla baş başa kalacaklarını bilselerdi, eminim ki bu yeni yaşam tarzını asla tercih etmezlerdi.

Yerleşik hayata geçmeye karar vermeleriyle tarım devrimini başlatan insanoğlu av etinden ve çeşitli meyvelerden oluşan besin yerine ağırlıklı olarak tahıl üretip tüketmeye başladığında insan vücudu daha önce hiç tanımadığı bir protein olan glutenle karşılaşmıştı. Buğday, yulaf, çavdar ve arpa gibi tahıl ürünlerinde bulunan bir protein olan gluten bağırsaklara ulaştığında birçok sağlık sorunu da peşinden gelmeye başlamıştı.

Çölyak hastalığı ya da o ölçüde ciddi bir tablo oluşturmasa da glutene karşı aşırı duyarlılık, ince bağırsak hücrelerinin bu proteini yabancı, vücuda sokulmaması gereken bir madde olarak görmesinden kaynaklanır. Glutene karşı harekete geçen bağışıklık sistemi bir tür mikropsuz iltihaba yol açar.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgilere www.bursahaber.com sitesinde yayınlamış olduğum ‘Çölyak hastalığı’ ve ‘Gluten aşırı duyarlılığı’ isimli makalelerimden ulaşabilirsiniz.

Gluten isimli proteinden kaynaklanan hastalıklardan korunmak için glutensiz beslenmek doğru bir seçenek olsa da böyle bir problemi olmayanların da glutensiz beslenme arayışında olmaları tartışılması gereken bir konudur.

Tam tahıl ürünleri çeşitli vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengindir. Başta B12 vitamini olmak üzere diğer B vitaminleri buğday, yulaf, çavdar ve arpada bolca bulunur. Tam tahıl ürünlerinin beslenmeden tümüyle çıkarılması durumunda önemli bir vitamin, mineral ve lif kaynağından yoksun kalınır. Besinlerde yeterince lif bulunmasının bağırsak sağlığı bakımından önemli olduğunu, yeterince lifli beslenmeyenlerde kolon kanseri riskinin arttığını yeri gelmişken burada hatırlatmak istiyorum.

Zayıflama hedefine ulaşmak için tam tahılın tümüyle beslenme programından çıkarılması, yerine başka karbonhidratların yeterince konmaması da ayrı bir probleme yol açar.

16 Ağustos 2018 de The Lancet Public Health isimli tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre enerji ihtiyaçlarının yüzde 40’ından azı karbonhidratlardan karşılayanlar, enerji ihtiyacının yüzde 50-55’ini karbonhidratlardan karşılayanlarla kıyaslandığında dört yıl daha kısa yaşamakta. Bu konuda daha ayrıntılı bilgileri www.bursahaber.com ‘Karbonhidratsız da olmaz’ isimli makalemden okuyabilirsiniz.

The Journal of Nutrition isimli dergide yayınlamış olan çalışmaya göre, yok denecek kadar az tahıl tüketenlerin Tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskleri ciddi oranda artmakta. Bu konuda yayınlamış olduğum makalemi yine aynı sitedeki ‘Tam tahıl ve şeker hastalığı’ isimli makalemden okuyabilirsiniz.

Uzun sözün kısası, tahıl tüketiminde de uçlara gitmeyip orta yolu bulmak gerekiyor.

Selam ve saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.