Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Global ekonomi değerlendirmeleri

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2020 00:02

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) koronavirüs salgınının ekonomiye etkileri ile ilgili yeni değerlendirmeler geldi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, yeni tip koronavirüs salgınının sebep olduğu ekonomik krizde dip noktasının Euro Bölgesi’nde muhtemelen geçildiğini söyledi.

Salgında ikinci dalga olasılığı sebebiyle bunu ihtiyatlı söylediğini vurgulayan Lagarde, ekonomide toparlanmanın “karmaşık” bir mesele olacağını belirtirken, “Bu toparlanma eksik olacak ve belki dönüşümsel olacak.” dedi.

Covid-19’un sebep olduğu ekonomik krizi 2008-2009 finansal krizden daha kötü olarak nitelendirerek, tasarruflarının yatırımlara ve harcamalara dönüşmesinin zaman alacağını kaydeden Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, küresel ticaretin önemli ölçüde azalacağına işaret ederek, ekonomik krizde savunmasız kalan insanlara son derece özenli olunması çağrısı yaptı.

IMF’nin, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda ise Covid-19 salgının ekonomide oluşturduğu etkinin beklenenden daha olumsuz olduğuna değinilirken, küresel ekonominin bu yıl yüzde 4.9 küçüleceği ve toparlanmanın önceki tahminlerden daha kademeli olacağı öngörüldü. Diğer yandan ekonominin 2021'de ise yüzde 5.4 büyüyeceği tahmin edildi.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu "Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma" başlığıyla duyururken, nisan ayında bu yıl için yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide küçülme tahminini yüzde 4.9’a yükseltti. Türkiye için yüzde 5 düzeyindeki daralma öngörüsü ise değişmedi.

Raporda, belirsizliğin normalden daha yüksek olduğuna dikkat çekilerek, tüm ülkelerin sağlık sistemleri için yeterli kaynağı sağlaması gerektiğinin altı çizildi.

Salgının olumsuz etkilerinin özellikle düşük gelirli hane halkları üzerinde daha ağır hissedildiği belirtilen raporda, 1990'lardan bu yana dünyada aşırı yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye attığı ifade edildi.

Bu arada AFP haber ajansının aktardığı bilgiye atfen euronews sitesinde yer alan bir haberde, Avrupa Birliği ülkeleri dış sınırlarını hangi ülkelere açıp açmayacağı konusunda görüşmelerinin sürdüğü, son olarak 1 Temmuz'dan itibaren bazı şatların yerine getirilmesi koşuluyla Çin dahil 15 ülkeye sınırların açılması seçeneği ağırlık kazandığı, 15 ülkenin bulunduğu söz konusu taslak listede bu kez Türkiye yer almadığı yazıldı.

Schengen bölgesinde serbest dolaşılabildiği sağlamak üzere kendi içinde koordinasyonu sağlamaya çalışan Avrupa Birliği AB’nin taslak listesinde ABD’nin yanı sıra Covid-19 vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden Rusya ve Brezilya da yer almıyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.