Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gizli tiroid tembelliği

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2017 00:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.12.2017 00:17

Bazen rutin bir laboratuvar tetkikinde bulunan sonuçlar hastanın sağlık durumuyla tam da uyum göstermeyebilir. Sizlere bugün kısaca bahsetmek istediğim ve Türkçe'ye gizli tiroid tembelliği olarak çevirebileceğimiz subklinik hipotiroidi böyle bir durumdur.

Bu konuya girmeden önce tiroid tembelliğini kısaca hatırlatmakta yarar görüyorum. Bilindiği gibi boynun ön tarafında bulunan ve tiroid bezi adı verilen bezlerden üretilen tiroid hormonları, vücudumuzda gerçekleşen kimyasal olayların toplamı demek olan metabolik faaliyletler için çok önemlidir. Bu hormonlar metabolizmanın hızını ayarlar.

Tiroid hormonu değişik nedenlerle, gerekenden az üretildiğinde metabolizma hızının azalmasına bağlı bazı belirtilere yol açar. Hangi nedenlerle tiroid tembelliği oluşabileceğini hipotiroidi isimli yazımdan okuyabilirsiniz.

Bu hastalar kendilerini yorgun ve bitkin hissederler, hareketleri yavaşlar, çok iştahlı olmadıkları halde kilo almaya başlarlar, kolayca üşürler, ciltlerinde kuruma ve kalınlaşma olur, terleyemezler, dikkatleri azalır, hafıza ve anlama güçlüğü çekmeye başlarlar, kalp atım hızları azalır, kas ağrıları olur, kabızlık görülebilir, cinsel sorunlarla karşılaşırlar, depresyon bulguları görülebilir, kadınların adet düzensizliği olur.

İşte bazen bu belirtiler çok hafif hatta hiç yokken labaratuvar bulgularında tiroid hormonları de normal olduğu halde, TSH hormonu normalden biraz yüksek bulunabilir. Bu duruma Tıp dilinde subklinik hipotiroidi denir.

Gizli hipotiroidinin sebepleri ile tiroid tembelliğinin nedenleri tıpatıp aynıdır.

Yaş ilerledikçe TSH hafif yükselme eğilimindedir. Yaşlı kişiler yorgunluktan ve kabızlıktan yakındıklarında veya hafif depresyon belirtilerinin varlığı halinde bu belirtilerin yaşlılıktan mı yoksa gizli hipotiroididen mi ileri geldiğine karar verilmesi için gözlem ve tetkiklere ihtiyaç olabilir.

Gizli tiroid tembelliği olan hastalarda laboratuvar bulguları bazen kendiliğinden düzelse de çoğu zaman yavaş yavaş belirgin tiroid tembelliğine dönüşebilir.

Hamileler, hamile kalmayı planlayanlar veya hamile kalamayanlar için gizli hipotroidi çok daha fazla önem taşır. Bu kişilerin daha sık takip olmaları ve bazen tedavi olmaları gerekebilir.

Selam ve saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.