Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geriye mi gidiyoruz?

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 00:00

Başarı bazen ilerlemeyi durduran en önemli etken olabiliyor. Sürekli aktif ve başarılı kişiler, elde ettikleri yukarı ivme nedeniyle zaman içerisinde geriye düşebiliyorlar. Elbette bireysel bir değerlendirme olan bu gerçeklik, kurumlar ve kentler içinde olmazsa olmaz bir mevcudiyet.

Bursa, son dönemde birçok anlamda geri düştü. Bu yargıya, kentin sanayi ve ticaret anlamında en güçlü rakibi Gaziantep'i incelediğimizde ulaşabilirsiniz. Son dönemde Gaziantep ciddi bir yükseliş refleksi gösteriyor. Birlik ve beraberlik ötesinde kent dinamizmini ulusal ve uluslararası düzeyde algılanır hale getiren Gaziantep, Bursa ile ilgili sorgulanması gereken ciddi süreçleri ortaya çıkarıyor.

Ekonomiye güç katan ve kent ekonomisinin küresel ekonomik bileşenlerle daha güçlü katma değer artışı yaşatacağı vurgusunu ilk ifade eden BTSO, son dönemde fazlasıyla suskun. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay'ın son dönemde sesi soluğu çıkmıyor. Bireysel görünürlüğünü kurumsal görünürlüğe tercih eden Burkay, kentin siyasi ve ekonomik anlamda eksiye düştüğü süreci artıya çevirebilecek önemli dinamiklerden…

Son dönemde 'dost acı söyler' kavramının yerel lideri olan Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da ortalarda görünmüyor. Medya ile ilişkileri her daim mesafeli olan Özer Matlı, daha çok sessiz devrimleri ile öne çıkan bir isim. Lakin son dönemde özellikle kentin batı kesimi ile kuzeyinde yaşanan siyasi ve ekonomik gerilimlerde çözüme dair söz sahibi olan Özet Matlı da sessizliğe bürünen isimlerden.

Ve Bursa Milletvekilleri. Şuan çoğu tatilde. E kolay değil tabi onca ekonomik reforma imza attılar! Bursa, havalandı. Kente günlük inen uçak sayısı Van hatta İzmir'i geçti. Dağ yöresinin yolları yapıldı. Ve artık Bursa ile Antalya arasında ulaşım sorunu yok! Bursa, yenilenebilir enerjinin doğal başkenti oldu. Otomotiv sektörü yüzde 21 oranında artı istihdam ile ulusal bazda işsizliği 2 puan geri çekti. Ve iktidar muhalefet arasında iletişim sorunu aşılarak 'Önceliğimiz Bursa' paktı Bursa'nın 20 Milletvekillinin ortak imzasıyla yürürlüğe girdi.

Elbette sizlere şaka yapıyorum. Nerede Bursa Milletvekillerinde böylesine güçlü birlikteliği ortaya koyacak irade! Varsa yoksa herkes partisine ve parti liderine yaranma peşinde. Aslında bu öz eleştiri kent ve ülke adına önemli. Burkay ve Matlı'yı son olarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sayesinde yan yana görebildik. Kent bürokrasisi ve ekonomisi uzun zamandır bir araya getirilmiyor. Büyükşehir ciddi ekonomik dar boğazda. İlçelerinde durumu farksız sayılmaz. Ben demiyorum ki, ülkeye ciddi baskı yok. Amerika ve Avrupa Birliği adeta Türkiye yok olsun diye uğraşırken elbette milletçe ve devletçe çok iyi dayanıyoruz. Ama bu süreçleri güçlü kentlerle aşabilecekken neden kentin temsilcisi olan Milletvekili koltuğunda oturan değerlerimiz çok sessiz? Ve her şeyden öte kent adına ortak bir akıl ve noktada buluşamıyorlar?

Yani her şeyi Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ya da Meral Akşener mi yapacak? Hani onların ve partilerinin Bursa temsilcileri? Bursa adına geçtiğimiz dönemde hangi artıları hep birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinde dile getirdiler? Ortak kaç öneriyi Meclise sundular? Bursa'ya dair ortak kaç artı değer için parti genel başkanlarını bir araya getirebildiler?

Yazdıklarım kesinlikle eleştiri değil! Aksine gerçekler. Kentin fikren ve zikren üretken bir Valisi ve Kaymakam kadrosu var. Yine yerel yönetimler açısından ciddi değerlerimiz var. Ama kent bir türlü ileri gidemiyor. BESOB hususunda konuşmak bile istemiyorum. Esnaf perişan. BESOB Başkanı Arif Tak'ın kalkıp 'iktidar çok yaşa' demesini kimse beklemiyordur sanırım?

'Güçlü Bursa Güçlü Türkiye' mottosunu dillendiren Bursa, Türkiye'nin geleceği için ayağa kalkmalı. Sanayi, ticaret, turizm, tarım, tarih, ihracat, ekonomi kenti Bursa eğer ileri anlamda bir adım atmazsa Türkiye'nin geriye gidişini engelleyemeyiz. Doğu ve Güneydoğu sınırlarımızın ötesinde terör odaklarına bombalar yağdıran Türk Silahlı Kuvvetlerimizin motivasyon gücü olan ekonomi ve kalkınma adımlarını Bursa'dan atmalıyız.

Ya hep beraber yürek yüreğe tüm eleştirileri saygı ile göğüsleyip, sevgi ile değerlendirerek ileriye gideriz. Veyahut hepimiz birbirimizi yerken yok olup gideriz. Takdir Bursa Milletvekilli koltuğunda oturan büyüklerimizin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.