Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytinde sinek problemi üreticinin belini büktü

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde devam eden zeytin hasadı, zeytinlerde baş gösteren zararlı bir sinekten dolayı üreticileri memnun etmedi.Tekirdağ’da yaklaşık 40 bin dekar alanda yapılan zeytin üretiminde verim, bu yıl kuraklık ve zeytinin...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2016 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2016 10:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zeytinde sinek problemi üreticinin belini büktü
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde devam eden zeytin hasadı, zeytinlerde baş gösteren zararlı bir sinekten dolayı üreticileri memnun etmedi.
Tekirdağ’da yaklaşık 40 bin dekar alanda yapılan zeytin üretiminde verim, bu yıl kuraklık ve zeytinin içine yerleşerek larva bırakan sineğin baş göstermesinden dolayı yaklaşık yüzde 60 oranında düştü. Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen, Şarköy ilçesinde 25 bin dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını belirterek, "Geçen yıla kıyasla yüzde 60 bir zararımız var zeytinde. Bir taraftan kuraklık bir taraftan da bu zeytin sineği rekolteyi ve kaliteyi düşürdü. Zeytin sineği, taneyi delerek kurdunu bırakıyor ve zeytin kurtlu olduğu zaman Marmara Birlik sofralık olarak almıyor. Vatandaş böyle zeytinleri ancak yağlık olarak satabiliyor. Bu sinek, zeytin tanesinin içine girerek bir vuruk oluşturuyor, sonra da sofralık zeytinin kalitesi düşüyor, böyle zeytinler sofralık olarak satılamıyor" diye konuştu.
Üreticilerin Marmara Birlik’e bildirdiği rekolteyi bu yıl dolduramadığını anlatan Ömer Düzgen, "Üreticiler, kaliteli ürün çıkartmadığı için rekoltelerini tamamlayamadı. Marmara Birlik geçen yıl 4 bin ton zeytin alımı yapmıştı bu sene bin ton civarında ürün alımı yapacak. Hem rekolte hem kalite düşük, bu yıl bundan dolayı da çiftçiler mağdur durumda" dedi.
"Attığımız ilaçlardan randıman alamıyoruz"
Üretici Ahmet Safberrak ise, bu yılki zeytin hasadına başladıklarını belirterek, "Geçen yılın verimlerine göre, bu yıl verim daha düşük. Sinek olayı var, kuraklık olayı var. O yüzden etkilendik. Bütün zeytinciler etkilenmekte. Ziraatçilerden daha kaliteli ilaçlar talep ediyoruz. Attığımız ilaçlardan randıman alamıyoruz. O kadar mücadeleye göre gene sinek olayı var. Sıkıntılarımız bunlar" dedi.
Arazisinde oluşan sineklenmeden dolayı verimin yaklaşık yüzde 50 azaldığını anlatan Ahmet Safberrak, "Arazimde geçen yıl yaklaşık 35 ton ürün çıkarttım. Bu yıl yarısını bekliyorum. Sinek ve kuraklıktan dolayı yarısını ancak çıkartırım diye tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.