Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zerda Dizisinin Çekildiği 133 Yıllık Konak Unutulma Yüz Tuttu

Türkiye’de bir zamanlar milyonları ekrana kilitleyen Zerda dizisindeki Hurşit Ağa’nın konağı çürümeye terk edildi. Önceden her gün 6-7 otobüs dolusu insanın ziyaret ettiği trilyonlar değerindeki konak, şimdi ise tavukların mekanı haline...

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2016 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2016 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de bir zamanlar milyonları ekrana kilitleyen Zerda dizisindeki Hurşit Ağa’nın konağı çürümeye terk edildi. Önceden her gün 6-7 otobüs dolusu insanın ziyaret ettiği trilyonlar değerindeki konak, şimdi ise tavukların mekanı haline geldi.
Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı Sakçagözü beldesinde 1916 yılında yapılan Hurşit Ağa Konağı, Zerda dizisinin yanı sıra bir çok filme de ev sahipliği yaptı. 2002-2004 yılları arasında milyonları ekrana kilitleyen Zerda dizisinin çekiminin yapıldığı konak, Şubat 2005’te elektrik kontağından çıkan yangında büyük tahribata uğramıştı. Yangından sonra kaderine terk edilen konağa son olarak ise kış dönemindeki yoğun kar yağışı zarar verdi. Kamıştan yapılan çatısı karda çöken konağın, uzun sürecek restorasyon süreci nedeniyle bakım ve onarımı da yapılamıyor. Unutulmaya yüz tutan konak şimdi ise tavuklara kaldı.
TURİST AKININI DA VURDU
Restore edilmemesi nedeniyle artık dizi yönetmenlerinin de ilgi göstermediği konağı yerli turistler de unuttu. Yangın öncesi değeri trilyonlara ulaşan konağı bugün çevredeki mahalle sakinleri bile unutmaya başladı. Dizi çekimlerinin olduğu yıllarda her gün 6-7 otobüs turistin ziyaret ettiğini belirten mahalleli, artık hiç turist gelmediğini ifade etti. Konağın unutulmasının bölge ekonomisine de büyük zarar verdiğini belirten Ali Kartal, "Konak harabe oldu. Daha önce konakta oturuluyordu. Bir şaseden dolayı yangın çıktı. 10-15 senedir harabe bir halde. Yangın çıkmadan önce konağa , Türkiye’nin her yerinden hafta sonu 30-35 otobüs turist geliyordu buda bölge ekonomisine katkı sağlıyordu. Ancak şimdi harabe oldu, konak sahibi vefat etti. Çocukları da yurt dışında ilgilenen yok. Yetkililer bu konakla ilgilensin. En azından tarihi bir müze yapılsa iyi olur" dedi.
Öte yandan taş su basmanı üzerine kerpiç, ahşap kamışlarla yapılmış olan Hurşit Ağa Konağı’nın aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu askerlerine ev sahipliği yaptığı da biliniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.