Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yurt dışı vekaletle kurban bağışında yüzde 25 artış

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti 2’nci Başkanı Mazhar Bilgin, “2016 yılı Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında Türkiye’de 215 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında da 125 ülkenin 525 bölgesinde kurban kesimi yapacağız”...

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2016 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2016 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yurt dışı vekaletle kurban bağışında yüzde 25 artış
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti 2’nci Başkanı Mazhar Bilgin, “2016 yılı Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında Türkiye’de 215 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında da 125 ülkenin 525 bölgesinde kurban kesimi yapacağız” dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı’nın son yıllarda uluslararası bir yardım seferberliğine dönüşen vekaletle kurban kesim programına geçen yıl yurt dışından yapılan bağışlarda yaklaşık yüzde 25 oranında artış yaşandı. Türkiye Diyanet Vakfı 2016 yılı Vekaletle Kurban Kesim Programı dolayısıyla Fransa’nın başkenti Paris’te ve Strazburg kentinde kurban bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Paris DİTİB ve Strazburg DİTİB merkezlerinde yapılan toplantılarda Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Halife Keskin, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2’nci Başkanı Mazhar Bilgin, Strazburg Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Fevzi Hamurcu, bölgedeki din görevlileri, cami dernek yetkilileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.
TDV Mütevelli Heyeti 2’nci Başkanı Mazhar Bilgin, toplantıda yaptığı konuşmada, yurt içinde ve yurt dışındaki vatandaşlardan kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyenlere yardımcı olmak amacıyla 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı düzenlediğini söyledi. Kurban programının dini esaslara uygun bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla"Kurban 2016 Proje Ekibi" oluşturduklarını belirten Bilgin, “Kurban vekaletlerinin alınmasından ülkelere gönderilmesine, kesim ve dağıtımların yapılmasına kadar faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için programın her aşaması planlanarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.
Son yıllarda kurban programının daha iyi tanıtılması için yurt dışında toplantılar düzenlediklerini anlatan Bilgin, şunları söyledi:
"Bizim bir derdimiz var. O da yıkık gönüllü insanlarla gani gönüllü insanlar arasında bir gönül köprüsü oluşturmak. Sizlerin emanetiniz olan kurbanlarınızı dünyanın dört bir yanında kardeşlerinin yolunu bekleyen ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak. Dünyanın her yerinde gözlerini Türkiye’ye diken, Türkiye’den imdat bekleyen, şefkat bekleyen insanlar, topluluklar var, kardeşlerimiz var. Bir tarafta böyle bir ruh var. Bir tarafta da gerek ülkemizde, gerekse Avrupa ve başka ülkelerde bulunan vatandaşlarımızın bu şefkat talebi karşısında gani gönüllü tavırları var. Bunların buluşturulması gerekiyor."
Kurban programının bütün dünyayı saran bir merhamet eline, bir iyilik hareketine dönüştüğünü kaydeden Bilgin, "Bugün Afrika’da ve dünyanın başka bölgelerinde Türkiye’ye karşı bir teveccüh varsa bunda Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerinin, kurban ve Ramazan faaliyetlerinin, yani sizlerin yaptığı yardımların çok önemli bir yeri var" diye konuştu.
Hedef bu yıl 225 bin hisse kurban
Yurt dışında kesilen kurbanların öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzak Doğu’dan Latin Amerika’ya kadar uzanan coğrafyalarda dağıtılacağını anlatan Bilgin, şöyle devam etti:
“Türkiye Diyanet Vakfı olarak daha fazla ihtiyaç sahibi kardeşimize ulaşmak istiyoruz. Programımızı da buna göre yaptık. 2016 yılı Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında Türkiye’de 215 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında da 125 ülkenin 525 bölgesinde kurban kesimi yapacağız. Program kapsamında gelmesi beklenen kurban vekaletlerine göre 225 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak."
Mülteciler için kurban kesimi
Vatandaşların vekalet verdikleri kurbanların dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV personelini görevlendireceklerini vurgulayan Bilgin, "Kurban programımızda gönüllülerimiz de yer alacak. Türkiye’ye sığınan Suriyeli sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi yapacağız" ifadelerini kullandı.
Yurt dışı kurban bedeli 150 euro
Bilgin, yurt dışında Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD ve Avustralya’da da kurban vekaleti alındığına işaret ederek, "Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız için 150 euroya vekaletle kurban keseceğiz. Kurbanını vekaletle kestirmek isteyen gurbetçilerimiz Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ataşelikler ile dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışı yapabilecektir" dedi.
Vekaletle kurban bağışına yurt dışında büyük ilgi
Türkiye Diyanet Vakfı Kurumsal İletişim Müdürü Kerim Küçüksarı da Vekaletle Kurban Kesim Programı hakkında bilgi verdi. Geçen yıl 2014 yılına kıyasla kurban vekalet sayısının yüzde 33 arttığını ve 180 bin 35 hisse kurban kesim ve dağıtımı yaptıklarını belirten Küçüksarı, "Bunun 74 bin 379’u yurt dışından gelen kurban vekaletleri. Türkiye Diyanet Vakfı olarak bugüne kadar toplam 866 bin 955 hisse kurbanın kesim ve dağıtımını gerçekleştirdik. 2014 yılına göre 2015 yılında kurban vekalet sayısı yurt dışında ise yüzde 24,6 oranında artmıştır" diye konuştu.
“Yurt dışı derneklerimize önemli görevler düşüyor”
DİB Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Halife Keskin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yurt dışında yaşayan dernek başkanı ve din görevlilerinin sorumluluklarına dikkat çekti. Keskin, bu girişimin demokratik bir toplumda suç teşkil ettiğinin Avrupalı muhataplara anlatılması gerektiğini vurgulayarak, derneklere önemli görevler düştüğünü belirtti. Keskin, Türk cami ve derneklerinde asla Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) propagandasına izin verilmeyeceğini, FETÖ mensubu kişi ve kurumlara karşı da provokatif hareketlerde bulunulmaması gerektiğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.