Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YTÜ ekibinden uluslararası robot yarışmasında iki birincilik

Yıldız Teknik Üniversitesi , Elektrik Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Olasılıksal Robotik Grubu Almanya’da bu yıl 20. kez düzenlenen Uluslararası ROBOCUP Dünya Şampiyonası’ndan iki birincilikle döndü.Uluslararası...

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2016 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yıldız Teknik Üniversitesi , Elektrik Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Olasılıksal Robotik Grubu Almanya’da bu yıl 20. kez düzenlenen Uluslararası ROBOCUP Dünya Şampiyonası’ndan iki birincilikle döndü.
Uluslararası RoboCup Dünya Şampiyonası Almanya’nın Leipzig kentinde bu yıl 20. kez düzenlendi. Elektrik Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Olasılıksal Robotik Grubu’nun katıldığı yarışmada, 45 ülkeden 3 bin 500 yarışmacı ve 1200 robot 17 kategoride mücadele etti. YTÜ ekibi yarışmada Türkiye’yi başarıyla temsil etti.
Futbol oynayan robotlar, ev robotları, endüstriyel robotlar, arama kurtarma robotlarının yarıştığı RoboCup’ta, YTÜ Olasılıksal Robotik Grubu, çoklu robot simülasyonu alanında dünya şampiyonu oldu.
Gerçek robotların yarıştığı arama kurtarma liginde ise TÜBİTAK destekli projeleri kapsamında geliştirdikleri robotları ile kendi sınıfında keşif kategorisinde birincilik kazandı.
Ekip Liderleri ve YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sırma Yavuz ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Amasyalı, çalışmalara 2006 yılında robot meraklısı küçük bir grup olarak başladıklarını ve üniversite koridorlarında dolaşan basit robotlar üreterek çalışmalara başladıklarını dile getirdiler.
RoboCup yarışmalarının videolarını uzun süre büyük bir hayranlıkla izlediklerini ve yarışmaların 2011 yılında İstanbul’da yapılması ile ilk adımı attıklarını belirten Doç. Dr. Sırma Yavuz ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Amasyalı, “2011 yılındaki yarışmaya katılımımızda çok büyük hedeflerimiz yoktu. Senelerdir yarışmaya katılan, dereceler almış birçok ekiple yarışıyorduk. Dereceye girememiş olsak da, yapabiliriz duygusunu o mütevazı başarımız bize vermişti. Küsmedik, vazgeçmedik, birinci olmayacaksak neden yarışıyoruz diyenlere, yayın sayısına odaklanmalısınız diyenlere selam ederek azimle çalışmalarımızı sürdürdük. Zira yayının da birinciliğin de amaç değil sonuç olması gerektiğini biliyorduk. Aralıksız her hafta gelişim toplantılarımızı yaptık. Sonunda çalışmalarımızın karşılıklarını almaya başladık. İlerleyen süreçte üniversitemizden ve TÜBİTAK’tan proje desteği aldık, 2012 Meksika, 2013 Hollanda ve 2014 Brezilya’da üç dünya ikinciliği kazandık. Türkiye’yi temsil etmenin sorumluluğu ve gururunu hep hissettik.” ifadelerini kullandılar. Ekip Liderleri Yavuz ve Amasyalı, ekip arkadaşları ile kendilerini destekleyen Yıldız Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK’a teşekkürlerini iletti.
2011 yılından beri Robocup yarışmalarına katılan ve 3 kez dünya ikinciliği kazanmış olan ekip Doç. Dr. Sırma Yavuz, Yrd. Doç. Dr.Fatih Amasyalı, Arş. Grv. Dr. Erkan Uslu, Arş. Grv. Dr. Muhammet Balcılar, Arş. Grv. Furkan Çakmak, Arş. Grv. Nihal Altuntaş ve lisans öğrencisi Salih Marangoz’dan oluşuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.