Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak: ‘’Rusya ile ilişkilerin düzelmesi dış politikadaki sorunları bitirmeyecek’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Aylar Sonra İlk Kez Bir Araya Gelmesini Yorumlayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak, "rusya İle İlişkilerin Düzelmesi Dış Politikadaki Sorunları Bitirmeyecek" Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2016 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2016 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak: ‘’Rusya ile ilişkilerin düzelmesi dış politikadaki sorunları bitirmeyecek’’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aylar sonra ilk kez bir araya gelmesini yorumlayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak, "Rusya ile ilişkilerin düzelmesi dış politikadaki sorunları bitirmeyecek" dedi.
Erdoğan-Putin görüşmesini, Türk-Rus ilişkileri ve Türkiye’nin genel dış politikası açısından değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Kaynak, Türkiye’nin iç politik süreçlerinin dış politikasını belirlediği bir dönemden geçtiğini belirtti. Özellikle yaşanan darbe girişiminin dış politikadaki ilişkileri etkilediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Birkaç ay öncesine baktığımız zaman Rusya ile gergin ilişkilere sahiptik. Özellikle Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağından sonra Rusya ile neredeyse bütün ilişkilerimiz askıya alınmıştı. O zaman, Rusya ile ilişkilerin nasıl toparlanacağı düşünülüyordu. Şu anda ise Suriye politikamızdaki toparlanma ve özellikle darbe girişiminin ardından batıdan yeterli desteği görememiş olmamız, Rusya’yı bir alternatif gibi görme sonucunu ortaya çıkardı" diye konuştu.
Rusya ile iki uç nokta
Geçtiğimiz aylarda yaşananlarla bugünü kıyaslayan Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Durumun biraz abartılı olduğunu düşünüyorum. Rusya ile ilişkilerimizin bu derece bozulması Rusya’nın normalden sert bir tepki vermesinden kaynaklanıyordu. Suriye meselesi nedeniyle iki ülke arasında kriz çıkması uç bir noktaya savrulmaktı. Çünkü Rusya ile Türkiye beraber çalışabilecek, çıkar birliği yapabilecek enerji, ticaret, turizm gibi ortak alanlara sahip" dedi. Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Şu anda partner olarak Rusya’yı mı seçiyoruz sorusu akıllara geliyor. Ancak Rusya’yı batı ittifak sistemine alternatif olarak düşünüyor görüntümüz bence diğer bir uç nokta" ifadelerini kullandı.
"Ortadoğu konusunda ne batı ile ne de Rusya ile bir anlaşmamız yok"
Erdoğan-Putin görüşmesini batının mutlaka bir mesaj olarak algıladığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Batıdan yeterince destek göremememiz sadece yaşadığımız darbe girişimi ile ilgili değil. Ortadoğu’nun yeniden tasarlanması, Suriye’de ve Irak’taki gelişmeler konusunda zaten Türkiye ile batı, özellikle de Amerika arasında ciddi bir uyumsuzluk söz konusu. Tabi batı ile bu sıkıntılar varken Rusya ile de bölgenin durumuna ilişkin bir anlaşmamız olmadığını unutmamak gerekiyor. Rusya bölgenin tasarımına yönelik bizim kafamızda olanlara destek verecek güçte mi veya bunu destekleyecek mi bunu bilmiyoruz" diye konuştu.
"Sadece batı ve sadece Rusya’ya yönelmek bizi tatmin etmez"
Rusya ile Türkiye’nin Ortadoğu üzerinde ortak bir çıkarları olmadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Irak’ta veya Suriye’de bir Kürt devletinin oluşumuna ilişkin kaygılarımız var ancak Rusya’nın bu konuda bizimle çalışacağına veya destek olacağına dair bir belirti yok. Bence temel sorun buradan kaynaklanıyor. Yani Rusya ile bizim belli konulara odaklı bir işbirliği alanımız olabilir ama bence bu işbirliği tüm bölgenin geleceğine yönelik ortak kararlar almaya dönmeyecek. Dolayısıyla biz artık batı ile çalışmayacağız Rusya ile çalışacağız söylemi bizi çok da tatmin olunacak bir noktaya götürmeyebilir" dedi.
"Rusya ile ilişkiler düzeltilirken batı göz ardı edilmemeli"
Türkiye’nin gergin ve sorunlu bir bölgede olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Rusya ile yapılan görüşmeden tabi ki fayda sağlanacaktır ve ilişkiler mutlaka düzelmelidir. Bu konuda çok fazla somut veri elde edilebilecek alan var. Ama Rusya ile ilişkilerimizin düzelmesi Türkiye’nin dış politikadaki sorunlarını bitirmeyecek. Özellikle Batı merkezinde sahip olduğumuz sorunlar ve içeride çözemediğimiz Kürt meselesi hallolmadığı sürece bu ikisi birbirini besleyecek ve Türkiye’nin başı ağrımaya devam edecek" diyerek konuşmasını noktaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.