Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yozgat’ta Dolu 15 Bin Dekar Ekili Alana Zarar Verdi

Yozgat’ta dün akşam yağan dolu yaklaşık 15 bin dekar hububat başta olmak üzere ekili alanlara zarar verdi.Yozgat’ta dün akşam saatlerinde başlayan yağmur Pembecik ve Topaç köylerine dolu olarak düştü. Dolu her iki köyde hububat başta...

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2016 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2016 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yozgat’ta dün akşam yağan dolu yaklaşık 15 bin dekar hububat başta olmak üzere ekili alanlara zarar verdi.
Yozgat’ta dün akşam saatlerinde başlayan yağmur Pembecik ve Topaç köylerine dolu olarak düştü. Dolu her iki köyde hububat başta olmak üzere, nohut, mercimek ve sebze ekili yaklaşık 15 bin dekar alada büyük hasara neden oldu. Pembecik Köyü Muhtarı Rahmi Korkmazer Köylerinde yaklaşık 7 bin dekar alandaki hububatın yüzde yüz oranında bir zarar gördüğünü, ekinlerin biçilemez hale geldiğini söyledi. Devletten tohumluk desteği isteyen Muhtar Korkmazer, “Hububat tamamen yok oldu. Tarlamızı tekrar ekecek tohumluk dahi yok. Devletimizden tohumluk desteği istiyoruz. Bankalara borcumuz var borçlarımızın ertelenmesini devletimizin biz çiftçilere yardım yapmasını bekliyoruz. Ekili alanların bir kısmı sigortalı. Ancak icara ekilen yerlerin hiçbirisinin sigortası yok” dedi.
Veysel Tetik isimli çiftçi de dün akşam çok şiddetli bir dolu düştüğünü belirterek, “Can kaybımız olmadığı için seviniyoruz. Ekili alanlarımızın tamamı yok oldu. Biçilecek ekinimiz kalmadı. Çiftçilerin bankalara, tarım kredi kooperatiflerine borçları var. Devletimizden tohumluk desteği istiyoruz. Devlet borçlarımızı erteliyor fakat faizi ile ertelediği için bir sonraki yıl ödememiz imkansız hale geliyor. Devletimizden borçlarımızı faizsiz olarak ertelemelerini bekliyoruz” diye konuştu.
Hayvancılık yaptıklarını belirten çiftiler, “Dolu ekini biçilemez hale getirdiği için hayvanlar için saman yem bulamayacağız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devletimizden yardım bekliyoruz” dedi.
Dolu düşen köylerde incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ise, “Dün akşam 19.30 ve 20.30 civarında bir saatlik bir yağış oldu. Bazı köylerimize dolu düştü ve ekili alanlara hasar vermiş. Ekinlerde tamamen başak kalmamış, bazı yerlerde de yer yer sap bile kalmamış. Nohutta ise şu anda baktığımızda zarar görünüyor. Dane oluşumunda zarar verdiği görünüyor. Miktar olarak teknik ekibimiz gezecek, 2-3 gün sonra net olarak hasar ortaya çıkacak. Şu anda ön tespit yapılıyor. Pembecik köyünde 7 bin dekar, diğer yerlerde de bir o kadar olursa 14-15 bin dekar kadar bir ekili alan zarar görünüyor. Hububatta gördüğümüz zarar oranı yüzde yüze yakın. Başaklar tamamen gitmiş. Bazı yerlerde de yüzde 90 zarar var. Toplamda ise yüzde 70 zarar görünüyor” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.