Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni Yeri Anketle Belirlenen Ulusal Birlik Anıtı Törenle Açıldı

Antalya’da Köprülü Kavşak çalışması sebebiyle Çallı Kavşağı’ndan Antalyaspor Kavşağı’na taşınan 17.6 metrelik Ulusal Birlik Anıtının açılışı törenle yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Atatürk...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2016 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya’da Köprülü Kavşak çalışması sebebiyle Çallı Kavşağı’ndan Antalyaspor Kavşağı’na taşınan 17.6 metrelik Ulusal Birlik Anıtının açılışı törenle yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Atatürk heykelinin Antalya’dan kaldırılacağını söyleyenleri eleştirip, "İftira attılar. Açılışa bile utançlarından gelemiyorlar. Kimse bana Atatürk üzerinden iftira atamaz"dedi.
10 Kasım 2009’da Prof. Dr. Tankut Öktem Atölyesi tarafından tasarlanan 17.6 metre yüksekliğe, 14.8 metre taban genişliğine sahip, ilk yüzünde Atatürk devrimleri ve Atatürk’ün kadın ve çocuk konularında düşüncelerinin tasvir edildiği heykel grubunun yer aldığı ve sağ eli Antalya’ya gelenleri selamlar şekilde atlı Atatürk heykeli yer alan Ulusal Birlik Anıtı yeni yerine taşındı. Muratpaşa ilçesi Yüzüncü Yıl üzerinde bulunan Antalyaspor Kavşağı’na yerleştiren anıtın açılışı, kavşak peyzaj çalışmalarının da tamamlanmasının ardından Antalya Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok, Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Heykelin Mimarı Pınar Öktem Doğan ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle yapıldı.
Açılış öncesinde konuşan Antalya Vali Yardımcısı Mestan Yayman, heykelin buraya taşınmasının başta bazı tartışmalara yol açtığını ancak gelişmeler için fedakarlıkta bulunulması gerektiğini söyledi. Yayman, "Atatürk sevgisi bu milletin kalbindedir. Cumhuriyet var olduğu sürece de devam edecektir" dedi.
"VENEDİK VE PRAG GİBİ BİR ŞEHİRDE BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI İSTERDİM"
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, törenin kendisi için çok anlamlı olduğunu belirterek Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Mart 1930’da otomobille Antalya’ya geldiğini hatırlattı.
Antalya’da çok hızlı çalışmalar yaparak gelişime ayak uydurmaya çalıştıklarını da belirten Türel, köprülü kavşak projesi nedeniyle Anıtı taşımak zorunda kaldıklarını ancak bunu kendi başlarına karar vermediklerini vatandaşlara anketle sorduklarını söyledi.
Türel, heykelin taşınmasıyla ilgili Antalyalıların yüzde 90 üzerinde olumlu karar verdiklerini nereye taşınacağı konusunda ise yüzde 60’la Antalyaspor kavşağında karar kılındığını söyledi. Türel, önceki dönemde kavşaklarda yapılacak çalışmaların ertelendiğini belirterek "Bizden önceki dönem başkanları Antalya’ya hiçbir şey yapılmasın kent Venedik ve Prag gibi kalsın istediler. Ben de çok isterim.100 sene önce alt yapısını bitirmiş Venedik ve Prag gibi bir şehirde belediye başkanı olmayı ben de isterdim. Keşke sizler hiçbir şey yapılmasın derken neler yaptıklarınızı da anlatsaydınız. Keşke bir kavşak yapsaydınız. Neyse artık gölge etmeyin başka ihsan istemez" dedi.
"HEM FESTİVAL HEM DE YATIRIM YAPARIZ"
Türel, kendisinden önceki dönemde Antalya için bir şey yapılmadığını öne sürerek "5 yıl boyunca hiçbir şey yapmadılar biz projelerin önünü açınca ’Kavşak yapılmasın, raylı sistem yapılmasın’ dediler. Ne yapılacak Allah aşkına? Bol bol festival yapılsın. Festivalin en iyisini zaten biz yapıyoruz. Hem festival yapıyoruz hem de yatırım yapıyoruz aramızdaki fark bu. Yatırım yapma, çivi çakma gez toz. Kusura bakma biz bunu yapmayız" ifadelerini kaydetti.
"İFTİRA ATANLAR UTANÇLARINDAN AÇILIŞA GELEMEDİ"
Türel, Çallı Kavşağı’nda çalışmalar başlandığında bazı siyasilerin Atatürk’ün Antalya’dan kaldırılacağı yönünde söylemleri olduğunu da eleştirip iftira atıldığını söyledi. Anıtın yeni yerinde yapılacak açılışı için herkese davetiye gönderildiğini ancak iftira atanların utançlarından gelemediğini de belirten Türel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çallı Kavşağında inşaata başlayacağımız zaman bazı siyasetçiler çıkıp ’Antalya’da Atatürk’ü yok etmek için bu heykeli taşıyacaklar’ dedi. Her türlü eleştiriye saygı duyarım ama Atatürk üzerinden bana iftira atılmasına müsaade etmem. Antalya’da Atatürk Anıtını kaldırmak isteyenler karşısında beni bulur. O zaman ’Anıtı kaldırıyorlar yok edecekler’ diyenler bugün burada yoklar. Buraya bile gelemediler. Keşke buraya gelip Atatürk’e saygılarını gösterselerdi. Boş sözlerden kuru iftiralardan bıktık. İftira atmayın işte bakın açılışa gelemeyecek hale geldi. hepsine davet gitti. Utançlarından gelemediler."
10 Kasım 2009 yılında heykelin açılışının yapıldığına dikkat çeken Mimar Pınar Öktem Doğan ise Ulusal Birlik Anıtı’nın toplayıcı, birleştirici bir anlam taşıdığını da belirterek Çallı Kavşağı’na heykelin çok yakıştığını söyledi. Çalışmalar nedeniyle Anıtın oy birliğiyle meydana taşınmasının kararlaştırıldığını da ifade eden Öktem, "Bu meydan eserin büyüklüğüne uygundur. Heykel burada artık bizlere ışık tutmaya devam edecektir" dedi.
Konuşmaların ardından Anıt yeni yerinde düzenlenen kurdele kesimiyle açıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.