Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yemek Yarışmasında Yöresel Lezzetler Yarıştı

17’nci Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali kapsamında düzenlenen Yöresel Yemek Yarışması’nı, Bayburt yöresinde genellikle doğum yapan kadınlara götürülen ‘Hasuta’ isimli yemekle 73 yaşındaki Hanife Bayram kazandı.Zeytinburnu Belediyesi...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
17’nci Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali kapsamında düzenlenen Yöresel Yemek Yarışması’nı, Bayburt yöresinde genellikle doğum yapan kadınlara götürülen ‘Hasuta’ isimli yemekle 73 yaşındaki Hanife Bayram kazandı.
Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, Yöresel Yemek Yarışması’yla devam etti. 119 ev hanımı ve bir erkek yarışmacı, birbirinden lezzetli yöresel yemekleriyle yarışmada hünerlerini sergiledi. Renkli görüntülerin oluştuğu yarışmada Şanlıurfa’dan Konya’ya, Trabzon’dan Bartın’a kadar birçok yörenin yemeği yarışma kapsamında tanıtıldı. Türkiye’nin bütün yörelerinden lezzetlerin tanıtıldığı yarışmanın jüri üyeliğini ünlü aşçı Ömür Akkor, Gazeteci Yazar Salih Zengin, Televizyoncu Yazar Ömer Ekinci ve Gazeteci Yazar Yunus Göksu yaptı. Yarışma kapsamında jüri üyeleri yarışmacıları tek tek gezip, yemekler hakkında bilgiler alarak, lezzetini tattı. Jüri üyeleri yemeklerin kendine özgü olup olmadığından, yarışmacının emeğine kadar birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca yarışmada kadın yarışmacıların yanı sıra Ahmet Muharrem Gülmez isimli erkek aşçı ise dikkat çekti.
“TÜRK MUTFAĞININ BİR KISMINI SERGİLİYOR OLMAK BİZE MUTLULUK VERİYOR”
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Yöresel Yemek Yarışması’nda vatandaşları yalnız bırakmadı. Başkan Aydın, jüri üyeleri yemekleri tadarken, yarışmacıları ziyaret ederek, onlara başarılar diledi. Yarışma esnasında açıklamalarda bulunan Başkan Aydın, “Zeytinburnu’nda Geleneksel Merkezefendi Tıp Günleri kapsamında içinde et olmayan, daha çok bitkilerden yapılmış yemeklerle ilgili yarışmalar yapıyoruz bu sene 17’ncisi düzenlenen yarışmaya 120 yarışmacı katıldı. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan et yarışmamızda yok. Ben hanım arkadaşlarımı ve aralarında bir tane bulunan beyefendi arkadaşımı tebrik ediyorum. Geçmişte hiç yapılmamış yemekleri yapanlarda var, çok yaratıcı fikirleri olan aşçılarımız da var. Türk mutfağında binlerce tür yemek çeşidimiz var, bunların bir kısmını Merkezefendi festivalinde sergiliyor olmakta bizim için mutluluk verici bir olaydır” dedi.
YÖRESEL YEMEK YARIŞMASININ EN ZORLANAN İSİMLERİ JÜRİ ÜYELERİ OLDU
Birbirinden değerli lezzetleri tadarak en iyi yemeği ve aşçıyı belirlemeye çalışan jüri üyeleri yarışmanın en zorlanan isimleri oldu. Yemeklerin tadına baktıktan sonra açıklama yapan ünlü aşçı Ömür Akkor, “Biz yapılan organizasyonlarda eskiye ait geleneksel yemeklerin yapılmasını istiyoruz. Burada yapılan bütün yemekler hakkında notlar alıyoruz ve bu çalışmayla bir sonraki nesil bu yemeklerden haberdar olsun istiyoruz. Çok başarılı bir çalışma ve bu tür organizasyonların sürekli olarak devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.
Jüri üyeliği yapan gazeteci yazar Yunus Göksu ise, “Bu yarışmada her yöreden çok değişik lezzetler var. Bu yemekleri tatmaktan ziyade onları görmek bile bizi hoş ediyoruz. Çünkü, bu lezzetler kaybolan lezzetlerimizi bir kültür şenliği havasında sunuluyor olması bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
YARIŞMANIN BİRİNCİSİ DOĞUM YAPAN KADINA GÖTÜRÜLEN ‘HASUTA’ YEMEĞİ OLDU
Yöresel Yemek Yarışması kapsamında Jüri üyeleri birbirlerinden bağımsız olarak bütün yarışmacıların yemeklerinden tattı. Yapılan değerlendirme toplantısının sonunda ise yarışmanın kazanını, Bayburt yöresinde doğum yapan kadına götürülen yemekle 73 yaşındaki Hanife Bayram oldu. Hasuta isimli yemeğin nasıl yapıldığından, tarihine kadar birçok konu hakkında bilgiler veren Hanife Bayram, renkli kişiliğiyle yarışmada dikkat çekti.
Yarışma sonunda ‘Hasuta’ yemeğinin nasıl yapıldığını anlatan Hanife Bayram, “Önce yağını daha sonrada şekerini koydum ve ikisini pembe olana kadar karıştırdım. Unla da yarım saat boyunca karıştırdım. En son bu hale getirdim, daha sonra Merkezefendi’ye gidip dua ettim sonra gelip yarışmayı kazandım. Bu hasutayı bizim orda doğum yapan kadınlara götürüyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.