Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

’Yaşlı’ Kelimesi ’Tecrübe’ İle Değişecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Artık bu yaşlı kelimesini de tecrübeli ile değiştireceğiz, başka bir tanım getirip tecrübe birikimi diyeceğiz. Bu bağlamda biz o önemli insanlara yaş ile ilgili bir demir kafes geçirip...

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2016 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2016 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Artık bu yaşlı kelimesini de tecrübeli ile değiştireceğiz, başka bir tanım getirip tecrübe birikimi diyeceğiz. Bu bağlamda biz o önemli insanlara yaş ile ilgili bir demir kafes geçirip ’artık sen bunu yapamazsın’ deyip, demir kafes içine hapsetmeyeceğiz. Yaş bilgilik ve tecrübedir" dedi. Yaşlı nüfusun artışına da değinen Bakan Ramazanoğlu, "Bir toplumun yüzde 10’ununu yaşlı nüfusu oluşturuyorsa o toplum yaşlanmakta olan bir toplum olarak nitelendiriliyor. Ülkemizde yaşlı nüfus diğer yaş nüfus oranlarına göre daha yüksek artış hızı ile artmaktadır. O yüzden diyoruz ki minimum 3 çocuk ama ideali 5 çocuk" ifadelerini kaydetti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, Büyükşehir Belediyelerinin yaşlılara yönelik evde bakım, evde destek ve gündüzlü bakım hizmetlerini geliştirmek için başlatılan Yaşlı Destek Programı (YADES) Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan YADES tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ramazanoğlu, "Bugün 18-24 Mart tarihleri arasında yaşlılar ilgili bir haftamız. Onlar ile ilgili olan duyarlılığımız, farkındalığımızı ve bu konuda yaptığımız farklı işleri biraz daha ön plana çıkarmanın vesile olduğu bir hafta" ifadelerini kullandı.
Üniversitelerde ve hastanelerde öğretim görevlisi olarak çalışma yaş haddi sınırı hakkında kanuni bir düzenleme yaptıklarını hatırlatan Bakan Ramazanoğlu, "Üniversitelerde ve hastanelerde öğretim görevlisi olarak çalışmak yaş sınırı haddi 68 yaştı. 68 yaşına geldiğinde hocalarımız ve doktor arkadaşlarımız emekli oluyordu. 68 yaşına gelmiş hayatın en dinamik dönemini yaşayan, en verimli ameliyatlarını yapan birisine siz emekli oluyorsunuz demek bir acımasızlık diye düşündük ve bunu tekrardan gündemimize aldık. Bakanlar kuruluna yeni bir gözden geçirme ile öğretim üyelerimizin emekli yaşını 72’ye yükselttik. İşte burada yaşlılık nedir tanımını bir daha gözden geçirmiş olduk. Belki 30 yıl sonra bunu tekrardan gözden geçirip 75 yaşına da çıkarabiliriz" diye konuştu.
Bakan Ramazanoğlu, insanların biyolojik ve psikolojik yaşlarının olduğunu kaydetti. Bugünün şartlarında yaşlı diye bir şeyin olmadığını dile getiren Bakan Ramazanoğlu şunları söyledi:
"Yaşla alakalı bir şey ile nitelendirmiyoruz, fonksiyon diyoruz, motivasyon diyoruz, verimlilik diyoruz. Eğer bir insan 80 yaşındaysa ki bugün 80 yaşında dünyaca ünlü doktorlarımız var. Çok ince beceri gerektiren cerrahi müdahaleler yapıyorlar 80 yaşında. O hocamızın motivasyonunu, onun bilgisi, becerisi ve tecrübesi ile siz ona şimdi siz ’80 yaşında artık şu işleri yapmamanız lazım’ nasıl diyebilirsiniz? O yüzden diyoruz ki ömrümüzün sonuna kadar maksimum aktivite, maksimum motivasyon ile yaşamak ve bu süre içinde artık bu yaşlı kelimesini de tecrübeli ile değiştireceğiz, başka bir tanım getirip tecrübe birikimi diyeceğiz. YADES projesi bizim önümüzü açacak. Bu projemiz ile hem yerel yönetimler ile hem sivil toplum örgütleri ile beraber bu tecrübeyi, bu bilgi birikimini tekrar topluma kazandırma açısından yeni alanlar açmış olacak. Bu bağlamda biz o önemli insanlara yaş ile ilgili bir demir kafes geçirip artık sen bunu yapamazsın deyip, demir kafes içine hapsetmeyeceğiz. Yaş bilgilik ve tecrübedir."
"DİYORUZ Kİ MİNİMUM 3 ÇOCUK AMA İDEALİ 5 ÇOCUK"
Yapılan bilimsel araştırmalar göre toplumun yaşlanacağını ve yaşlı nüfusun artacağını belirten Ramazanoğlu, "Bir toplumun yüzde 10’ununu yaşlı nüfusu oluşturuyorsa o toplum yaşlanmakta olan bir toplum olarak nitelendiriliyor. Ülkemizde yaşlı nüfus diğer yaş nüfus oranlarına göre daha yüksek artış hızı ile artmaktadır. O yüzden diyoruz ki minimum 3 çocuk ama ideali 5 çocuk. Çünkü yaşlı nüfusunun aynı zamanda karşılığı olması lazım" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.