Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaptığı Staj Hayatını Değiştirdi

Kayseri’de yaşayan Zeynep Ayan, Sosyal Hizmetler Bölümü’nü bitirmek için Down sendromlu çocukların olduğu bir kurumda yaptığı stajdan etkilenerek, ’Down Kafe’ açtı. Kafede, 4 Down sendromlu çalışıyor.Zeynep Ayan, Sosyal Hizmetler...

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2016 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2016 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kayseri’de yaşayan Zeynep Ayan, Sosyal Hizmetler Bölümü’nü bitirmek için Down sendromlu çocukların olduğu bir kurumda yaptığı stajdan etkilenerek, ’Down Kafe’ açtı. Kafede, 4 Down sendromlu çalışıyor.
Zeynep Ayan, Sosyal Hizmetler Bölümü’nde okurken, bölümü bitirmek için staj arayışına girdi. Bir merkezde down sendromlu çocuklar ile beraber stajını tamamlayan Ayan, stajının ardından bir hayırseverin katkısı ile ’Down Kafe’ açtı. Zeynep Ayan, şu anda 4 Down sendromlu için ekmek kapısı olan kafe ile ilgili şunları söyledi:
"Ben Sosyal Hizmetler mezunuyum. Kendi alanımda bir şeyler yapmak istiyordum fakat farklı bir şey olması gerektiğini düşünerek yola çıktım. Diğer şehirlerden örnek alarak Kayseri’de bunu hayata geçirmek istedim ve bununla alakalı bir proje yazdım. Yazdığım projeyi bir iş adamı ile beraber hayata geçirdik. Bu kafeyi açtığımızda 2-3 tane elemanımız hazırdı. Yanımızda çalışan Gül Hanım ile yolda tesadüfen karşılaştık. Birbirimizin telefonunu aldık ve kafemiz açıldıktan sonra Gül Hanımla beraber çalışmaya başladık. Daha sonra kafemiz açılınca İbrahim’in ailesi bizimle irtibata geçti ve İbrahim’in özel eğitime devam ettiğini ve özel eğitimlerden arta kalan zamanlarda çalışmasını istediklerini söyledi. Bizde İbrahim’in kabul ettik. Gün geçtikçe çevremizde aracılar beni arayıp tanıdıkları down sendromluları işe almamızı söylediler. Burada çalıştırmak sadece isimde kalıyor."
Kafede çocukların çalışmadığına dikkat çeken Zeynep Ayan, "Bu çocuklardan normal kafede çalışan garsonlar gibi bir hizmet beklenilmiyor. Bizim tek isteğimiz, bu çocuklar eğitilebilirse hayata alışacak bir gruptalar. Bizim amacımızda çalışmak değil, onları hayata geçirmektir. Yeri geldiğinde bizde sahaya geçip, hizmet ederiz. Bizim hoşumuza giden nokta misafirlerimiz buraya geldikleri zaman gülmeleri, onlarla birlikte vakit geçirmeleridir. Amacımız da buydu ve arzu ettiğimiz gidi de oldu." diye konuştu.
Toplumda engellilere bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini altını çizen Ayan, "Artık toplumda engelliye bakış açımızı değiştirmemiz gerekmektedir. Bu çocuklar kendi istedikleri için Down sendromlu olarak dünyaya gelmediler. Onların var olduğunu bildiğimiz için bir yola çıktık ve birçok misafirimiz oldu. Kafemizin çok farklı bir ortamı var. Buraya bir gelen ikinci defa muhakkak gelir. Üçüncü defa bizden biri olur ve sonrasında içeriye samimi olarak girer. Burada ki çay kahve biraz bahane artık çocukları görmeye geliyorlar." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.