Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yabancı Öğrencilerin Türkiye’ye Uyumlarını Etiyopyalı Elemo Sağlıyor

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sibel Türküm, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Programı Doktora 2’nci Sınıf Öğrencisi Aman Sado Elemo'ya Danışmanlık Yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2016 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2016 12:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yabancı Öğrencilerin Türkiye’ye Uyumlarını Etiyopyalı Elemo Sağlıyor
Eğitim için Etiyopya’dan gelen ve ilk başlarda Türkiye’ye uyum sorunu yaşayan Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı doktora 2’nci sınıf öğrencisi Aman Sado Elemo, yabancı uyruklu öğrencilere psikoeğitim vererek, ülkeye kolayca uyum sağlamalarına yardımcı oluyor.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma Uygulama Birimi bünyesinde yapılan çalışmada, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’ye uyum sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sibel Türküm danışmanlığında yürütülen proje, Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip.
“ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER AKADEMİK, KİŞİSEL VE KÜLTÜREL SORUNLAR YAŞIYOR”
Prof. Dr. Ayşe Sibel Türküm, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada üniversitelerin gittikçe daha fazla uluslararası öğrenci almaya başladıklarını ifade ederek, yaşanılan akademik, kişisel ve kültürel sorunların yapıcı bir şekilde çözülmesi gerektiğini aktardı. Prof. Dr. Türküm, “Uyum sorunu sadece Türkiye’ye gelenlerde değil, buradan yurt dışına gidenlerde de olabiliyor. Bu sorunlar psikolojik sorunlara neden olmanın yanı sıra yurt dışı programlarının yarıda bırakılmasına dahi sebep olabiliyor. Öğrencilerin geleceklerini etkileyen sorunları ortadan kaldırmak için uluslararası öğrencilere yönelik hazırlık programlarının geliştirilmesi gerekiyor. Biz uyum çalışmasıyla bir başlangıç yapmış olduk. Devamını da getirmek istiyoruz” dedi.
“UYUM PROGRAMLARI HER ÜNİVERSİTEDE UYGULANMALI"
Uluslararası öğrencilerin psikolojik uyumlarını sağlamak adına geliştirilen psikoeğitim programı yürütücüsü Aman Sado Elemo, konuşmasında, kendisinin de yaşadığı uyum sorununu ve bu sorunu aldığı psikoloji eğitimi kapsamında çözümlemeye çalışmasından hareketle bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Elemo, uluslararası öğrencilerin yaşadıkları sorunlara yönelik daha önce yapılmış çalışmalardan ve kendi çevresinden yararlanarak sorun tespiti yaptığını belirtti.
Eğitimlerde, “Grup çalışması sırasında bireysel sorunların çözülmesine yönelik tartışmalar yapıldığından, konuşulanların dışarı çıkmaması gerekiyor” diyen Aman Sado Elemo, başlangıçta yaşanan bireysel yetersizlik hissinin de bireyin yalnız olmadığını anlamaya başlamasıyla ortadan kalktığını ifade etti. Elemo son olarak, psikoeğitim programının kendi ülkelerinde başarılı olan öğrencilerin Türkiye’de de bu başarılarını devam ettirebilmelerini sağlaması nedeniyle her üniversitede uygulanması gerektiğini vurguladı.
HER BİRİ 70 DAKİKA OLAN 8 OTURUMDAN OLUŞUYOR
Mevcut sorunların bireysel çabayla giderilmesinin yanında sorunların ortaya çıkmasını engelleyecek bireysel inancın oluşturulmasını amaçlayan psikoeğitim, “Tanışma ve grup amacının belirlenmesi, arkadaş edinme, belirsizliklerin saptanması, stres belirtilerinin farkındalığı, stresle baş etme stratejileri, etkin stresle baş etme stratejileri, kendini kabul etme ve kazanımların hayata geçirilmesi‘’ başlıkları altında her biri 70 dakika olan 8 oturumdan oluşuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.