Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Van’da ’19 Ekim Muhtarlar Günü’ kutlandı

Van’da ’19 Ekim Muhtarlar Günü’, düzenlenen törenler kutlandı.Van Valiliği bahçesinde düzenlenen tören, Atatürk büstüne çelenk bırakılması, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende muhtarlar...

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2017 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2017 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Van’da ’19 Ekim Muhtarlar Günü’ kutlandı

Van’da ’19 Ekim Muhtarlar Günü’, düzenlenen törenler kutlandı.

Van Valiliği bahçesinde düzenlenen tören, Atatürk büstüne çelenk bırakılması, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende muhtarlar adına konuşan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Leyla Tanrıtanır, 19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile ‘Muhtarlar günü’ nün kutlandığını belirterek, “Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimleridir” dedi.

Muhtarların demokrasinin temel taşı olduğuna vurgu yapan Tanrıtanır, “Muhtarlık müessesesi 1829’dan günümüze188 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Türkiye’de 18 bin 329 köy ve 32 bin 44 mahalle muhtarlığı olmak üzere 50 bin 373 muhtar görev yapmaktadır. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın hizmet edebilirlik alanının her geçen gün daha da daraltıldığını dile getiren Tanrıtanır, “Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içindeki mahallelerin ve yöneticilerin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır. Mahalle, politik temsiliyete dayalı bir yönetim yapısı içinde değil, ortak yaşam algısının, bir arada yaşamanın gerektirdiği öz saygı, hak ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesine dönük bir kamusal alan olarak yapılandırılmalıdır. Seçmen; muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, ‘’siyasal’’ değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel-yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Bu duygu ve düşüncelerle bu müesseseye hizmet etmiş ve ebediyete göç eden muhtarlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Gedikbulak Mahalle Muhtarı Çevdet Çeliktaş ise muhtarların, mahalle veya köyün yaşam kalitesini arttırdığını belirterek, “Muhtarlar gönüllülük esası ile mahalledeki kişilerin ihtiyaçlarını belirler. Kurumlar ile işbirliği sağlamak gibi işleri yürütmekle görevlidir. Aynı şekilde belediye, kamu kuruluşları ile iletişimleri sağlamak, mahallenin durumu ile ilgili olarak gerekli yerler ile iletişime geçmek gibi çok kıymetli görevleri vardır” dedi.

Tören, muhtarların Van Valisi Murat Zorluoğlu’nu ziyaret etmesiyle sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.