Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Ustaoğlu, patates hasadına katıldı

Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Van Gölü havzasındaki Ahlat ilçesinin tarihi ve kültürel zenginliğinin kendileri için bir marka değer olduğu gibi patates üretiminin bu ilçe açısından marka değer olduğunu belirtti.Türkiye’deki ihtiyacın...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2017 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2017 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Vali Ustaoğlu, patates hasadına katıldı

Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Van Gölü havzasındaki Ahlat ilçesinin tarihi ve kültürel zenginliğinin kendileri için bir marka değer olduğu gibi patates üretiminin bu ilçe açısından marka değer olduğunu belirtti.

Türkiye’deki ihtiyacın yüzde 4’ünü, Bitlis’in ise yüzde 75’lik kısmını karşılayan Ahlat patatesi için hasat dönemi başladı. Patates hasadının başlamasıyla tarlaları gezen Vali Ustaoğlu, Ahlat’ın Ovakışla beldesinde hasada katıldı. Bitlis’te bu yıl 165 bin ton patates üretildiğini söyleyen Vali Ustaoğlu, “Ahlat ilçemiz. ilimizde patates üretiminin yüzde 75’inin üretildiği potansiyeli ne güçlü olan ilçemizidir. Bu anlamda alın ters ve emeğin ne derece önemli olduğunu, çiftçimizin arazide alın terini toprakla bütünleştirerek bugün burada kendi evinin iaşesini sağlamak adına elinden gelen gayreti gösteriyor. Patates, ilimiz açısında çok önemli bir gelir kaynağıdır. Ülkemizin yüzde 4’lük patatesi ilimizden sağlanıyor. 2017 yılı itibari ile 165 bin ton patates üretimi gerçekleştirilecek. Bu, yaklaşık 45 bin dekarlık bir alanda sağlanıyor. Ahlat ilçemizin özelliği de ilimizdeki patates üretiminin yaklaşık yüzde 75’inin üretildiği yerdir. Bizde bugün burada çiftçimizle beraber, onlara moral verip yanında olduğumuzun mesajını vermek için geldik” dedi.

“20 bin tonun üzerinde sertifikalı tohumluk patates üretimi gerçekleştirdik”

Açılışını yaptığı ambalajlama ve depolama tesisinin yüzde 50 hibe desteği ile hizmete sunulan bir tesis olduğunu kaydeden Vali Ustaoğlu, “Tahmini 3 bin 500 metrekare kapalı alanla depolanacak ve ambalajlanacak olan patatesimiz, çiftçimizin ürününü uzun vadede saklayarak fiyatları üzerinde oynanmasının önüne geçip, daha rahat bir şekilde bu ürünün değerlendirilmesi adına faydalı olacağına inanıyoruz. Yine iki tane daha bu şekilde tesisimiz hayata geçiriliyor. Onlarda inşallah hayata geçirildiğinde, buradaki patates üreticisinin ürünlerinin değerlendirilmesi adına sertifikalı patates tohumunun depolandığı çok önemli tesisler olacaktır. Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum, ilimiz sadece patates üretiminin yapıldığı yer değil, aynı zamanda sertifikalı patates tohumunun da üretildiği bir ildir. Bu da bizim için çok önemli, özellikle tarımsal alanda bir takım hastalıklara yakalanmaması için sertifikalı üretim önemlidir. Patateste bunların başında geliyor. Bu anlamda bu yıl içinde yaklaşık 3 bin 500 dekarlık bir alanda 20 bin tonun üzerinde sertifikalı tohumluk patates üretimi gerçekleştirdik. Yani bunların her birisi adeta koruma altına alınmış, her türlü hastalıklardan korunan ve çok rahat bir şekilde üreticimizin bunlarla kendi patatesini üretmesi noktasında garantili bir ürün kullanmış oluyoruz” diye konuştu.

“Patates üretimi bu ilçemiz açısından marka değerimizdir”

Vali Ustaoğlu, Ahlat’ın hem tarihi ve kültürel hem de tarımsal alanda bir marka olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“İlimizin özellikle Van Gölü havzasındaki Ahlat ilçemizin tarihi ve kültürel zenginliği nasıl ki bizim marka değerimiz olmuşsa, patates üretimi de bu ilçemiz açısından marka değerimizdir. Ben bu vesile ile burada üreticimize bol kazançlar temenni ediyorum. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız yeni projelerle üreticilerimizin daha kaliteli, daha verimli, bu arazilerin maksimum düzeyde kullanılması adına inşallah yapacağımız çalışmalarla onların önünü açacak. Onların daha verimli tarım alanlarını daha üst düzeyde kullanmalarına yönelik inşallah yapacağımız projelerle onlara faydalı olmaya çalışacağız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.