Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Çakacak: “Bu, Silahlı Kuvvetler içindeki bir çetenin kalkışmasıdır”

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, darbeye teşebbüsten Mersin’de gözaltına alınan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen’in, TSK içindeki bir çetenin kalkışması...

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2016 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2016 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, darbeye teşebbüsten Mersin’de gözaltına alınan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen’in, TSK içindeki bir çetenin kalkışması doğrultusunda hareket ettiklerini, bunun asla tasvip edilemeyeceğini söyledi. Çakacak, Mersin’de iki gözaltı dışında şu ana kadar başka gözaltı olmadığı bilgisini de verdi.
Mersin Valisi Çakacak, dün akşamdan bu yana belli bir grup tarafından yapılan kalkışmaya ilişkin Mersin İl Emniyet Müdürlüğü’nden gazetecilerle bir araya gelerek bilgi verdi. İl Emniyet Müdürü Rami Baştuğ’un da eşlik ettiği Çakacak, dün akşam yaşananların, paralel yapı olarak bilinen FETÖ örgütüne mensup, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki bir çetenin kalkışması olduğunu ifade etti. Bunun, sadece Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığa değil, Türk demokrasisine de yapılmış bir kalkışma olduğunu kaydeden Çakacak, “Böyle bir kalkışma bizim devlet geleneğimizde yoktur. Vatandaşlarımız, demokrasiye sahip çıkarak insan seli gibi yollara döküldü. Bu, Türk milletinin devletine, demokrasisine sahip çıktığını gösterir” dedi.
Akşamdan bu yana Mersin’de yaşananları da anlatan Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan’ın, Jandarma Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı ve İl Emniyet Müdür Vekilini, sıkıyönetim komutanı olarak atandığını söyleyerek, valinin, kaymakamların azledildiklerini, görevlerinden alınıp gözaltına alınmaları talimatını verdiğini aktardı. Olayı ilk duydukları andan itibaren emniyet müdürleri, jandarma birimleri, Sahil Güvenlik ve diğer bütün güvenlik birimleriyle koordinasyon içerisinde çalıştıklarını belirten Çakacak, şöyle devam etti:
“Devlet bütün kurumlarıyla devlettir. Koordinasyon içerisinde çalışmanın neticesini hiçbir olumsuzluk yaşamadan aldık. Onun verdiği talimatlar kanun dışı, kanunsuz emirlerdir, astların bile uymaması gereken emirlerdir ki, uymadılar. Dolayısıyla arkadaşlarımız ikna etmeye gittiler. Silah kullanılmasın istedik, iknayla teslim oldu. Sayın Başsavcımız zaten onun bizleri gözaltına alma kararı üzerine darbe teşebbüsünden hem tuğamirali hem bu işe başka kalkışan varsa onların gözaltına alınması kararı verdi. Merkez Komutanımız, güvenlik güçlerimiz, Jandarma Komutanımız gittiler gözaltı yaptılar. Şu anda Başsavcılığın talimatıyla Garnizon Komutanı gözaltındadır.”
“Mersin’de iki kişi dışında gözaltı yok”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan’ın polis telsizinden bizzat talimat verme girişimi olup olmadığının sorulması üzerine, “3. sınıf ve yine paralel yapıya mensup bir emniyet müdürü telsiziyle birlikte yanına gidip bağlılıklarını bildiriyor. Telsizinden anons yapmaya kalkınca merkezden telsizi susturuldu” diye konuştu.
Demirhan ve Dağdelen dışında Mersin’de başka gözaltı olmadığını bildiren Çakacak, “Ama Başsavcılığımız takibe devam ediyor. İfade almalar devam ediyor. Alınan ifadeler neticesinde gözaltı olabilir veya olmayabilir. Şu anda Mersin’de gözaltı sayısı ikidir. Onun haricinde ilimizde başka kalkışmaya ilişkin herhangi bir şey yoktur” şeklinde konuştu.
Ne Jandarma Komutanlığı’nın ne de Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın verilen talimatları, kanunsuz emirler olduğu için yerine getirmediklerini belirten Çakacak, kendi komutanlığındaki askerlerin ise Garnizon ile ilgili olduklarını, herhangi bir talimat verse de bir şey yapma imkanları olmadığını söyledi. Garnizon içinde herhangi bir kalkışma girişimi olmadığını dile getiren Çakacak, “Zaten biz o tedbiri aldık. Oradan dışarıya çıkamayacaktı asker. Yani her halükarda çıkan, kanunsuz bir eylemi varsa Başsavcının talimatıyla gözaltına alınacaktı” ifadelerini kullandı.
Çakacak, bir soru üzerine, Tuğamiral Demirhan’ın telefonla veya başka bir kanaldan kendisine ulaşmadığını, direk emniyet müdürlüğü ve jandarmayı arayarak talimat verdiğini bildirdi.
Bu kalkışmanın asla tasvip edilemeyeceğini vurgulayan Çakacak, demokrasinin kolay gelişmediğini, yıllar aldığını kaydederek, şunları söyledi:
“2016 yılında hiç de demokrasiye yakışmayan böyle bir kalkışma, açıkçası hem devlete hem hükümete hem demokrasiye yapılmış bir eylemdir. Zaten devletin kurumları buna müsaade etmez ama millet de müsaade etmiyor. Millet iradesinin hiçbir kuvvet tarafından alaşağı edilmesine razı olmaz.”
“Kanunların bize verdiği yetkileri kullanmaktan çekinmeyiz”
Mersin’de de vatandaşın gece boyunca meydanlarda olduğunu belirten Çakacak, bu çerçevede herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını, vatandaşın çok sağduyulu hareket ettiğini ifade etti.
Mersin’de herhangi bir talimat almalarına gerek olmadan, kanunların kendilerine verdiği yetkileri kullandıklarını ve kullanmaktan da çekinmeyeceklerini ifade eden Çakacak, “Kim devlete karşı bir hareket içindeyse herhangi bir şey gözetmeksizin gereği yapılır” dedi.
“Herkes yaptığının hesabını kanun karşısında verir”
Mersin halkının rahat olmasını isteyen Çakacak, “Herkes yaptığının hesabını kanun karşısında verir. Devlete ihanetin karşılığı da ona göre olmak zorunda. Bizim kültürümüzde devlete ihanet yok. Mersin’de kimsenin burnu kanamadan her şey kontrol altına alındı. Devlete karşı yapılan bir kalkışmayı biz bize bağlı kurumlarla önlemek durumundayız. Bütün kurumlarımız güç birliği, dayanışma içerisinde görevlerini yaptılar. Vatandaşımız, sağduyulu ve vakur bir şekilde hiç de bu olayları tasvip etmediğini ve milletin iradesine hakaret olduğunu meydanlarda haykırdı. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.