Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Çakacak: “23 dernek, 2 vakıf, 11 sendika temsilciliği ve 60 özel eğitim kurumu kapatıldı”

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Mersin’de 23 dernek, 2 vakıf, 11 sendika temsilciliği ve 60 özel eğitim kurumunun kapatıldığını, RTÜK’ün yayınlarını ve lisanslarını iptal ettiği 4 radyo ve 4 televizyon...

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2016 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2016 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Mersin’de 23 dernek, 2 vakıf, 11 sendika temsilciliği ve 60 özel eğitim kurumunun kapatıldığını, RTÜK’ün yayınlarını ve lisanslarını iptal ettiği 4 radyo ve 4 televizyon kanalına ait 8 vericinin mühürlendiğini söyledi. Çakacak, Stratejik Proje olarak ilan edilen Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımına da eskisinden çok daha hızlı bir şekilde devam edileceğini bildirdi.
Vali Çakacak, canlı yayın konuğu olarak katıldığı TRT Çukurova Radyosu’nda 15 Temmuz darbe girişimi, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması ve Türkiye ile Rusya arasında krizin sona ermesiyle başlayan yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında, basın kuruluşlarının görev ve sorumluluklarının 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin püskürtülmesinde önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Çakacak, olayı haber alır almaz TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü’nün derhal güvenlik altına alınması talimatını verdiğini belirtti.
“OHAL, vatandaşlarımızın gündelik yaşamına değil, bürokrasiye karşı ilan edilmiştir”
O elim gecede tüm Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de etnik yapısı, kültürü ve siyasi görüşü ne olursa olsun tüm vatandaşların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla ellerinde sadece Türk Bayraklarıyla meydanlara indiğini anımsatan Çakacak, milletin dik duruşuyla darbe girişimine kısa süre içerisinde ‘dur’ denildiğinin altını çizdi. Darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) geçmiş dönemlerdekinden farklı olarak sadece devletin kurumlarına karşı ilan edildiğini vurgulayan Çakacak, “Vatandaşlarımızın gündelik yaşamına, sosyal yaşamına ve ekonomik hayatın işleyişine yönelik bir OHAL değil, yapılması gereken mevzuat değişikliklerinin, kurumsal değişikliklerin, bir başka deyişle yapılabileceklerin süratle yapılmasına yönelik olarak, bürokrasiye karşı bir OHAL ilan edilmiştir” dedi.
“23 dernek, 2 vakıf, 11 sendika temsilciliği ve 60 özel eğitim kurumu kapatıldı”
Hayatın tamamen normale dönmesi için devletin bütün kurum ve kuruluşlarının gece gündüz çalıştığını ifade eden Çakacak, OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile darbe girişiminde bulunan terör örgütüne bağlı veya iltisaklı kurum ve kuruluşlar, dernekler ve vakıfların kapatıldığını veya devralındığını kaydetti. Çakacak, “Bu çerçevede ilimizde FETÖ/PDY’ye bağlı veya bu terör örgütü ile iltisaklı olduğu tespit edilen 23 dernek, 2 vakıf, 11 sendika temsilciliği ve 60 özel eğitim kurumu kapatılmıştır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından lisansları ve yayınları iptal edilen ve ilimizde vericisi bulunan 4’ü radyo, 4’ü ise televizyon kanallarına ait toplam 8 verici mühürlenmiştir” diye konuştu.
Ayrıca, FETÖ/PDY terör örgütü ile iltisaklı olan, irtibatı veya söz konusu örgüte üyeliği bulunan personelden kurumları tarafından açığa alınan, gözaltına alınan veya mahkemelerce tutuklananların da olduğunu belirten Çakacak, bu kapsamda işlemlerin halen devam ettiğini ve tamamı temizleninceye kadar devam edeceğini vurguladı.
“Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı daha hızlı devam edecek”
Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ne de değinen Çakacak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirdiği Rusya ziyaretinde Akkuyu Nükleer Santrali’nin ‘Stratejik Proje’ olarak ilan edildiğini anımsattı. Çakacak, Akkuyu Nükleer Santrali’nin teşvik rejiminde yapılacak olan değişikliklerle eskisinden çok daha hızlı bir şekilde devam edeceğini söyleyerek, “Türkiye, gittikçe daha da çok kalkınan ve gelişen bir ülkedir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda tamamında nükleer santrallerin işletildiğini görüyoruz. Günümüzde 31 ülkede toplam 448 nükleer santral işletilmekte, 61 nükleer santral ise yapım aşamasındadır. Bunların en fazla olanı ABD’de 100 nükleer santral faaliyette, 4 tane de yapım aşamasındadır. Ülkesinin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını nükleer santrallerden karşılayan Fransa’da ise 58 adet nükleer santral işletilmektedir. Dünyanın en fazla turist çeken başkentlerinden biri olan Paris’in etrafında da 8 adet aktif olarak enerji üreten nükleer santral bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın ziyaretinin ardından Türkiye-Rusya ilişkilerinin hızla normalleşmeye başladığına dikkat çeken Çakacak, Mersin’den Rusya’ya yapılan, özellikle de narenciye kalemindeki ihracat rakamlarında 2016 yılında 2015 yılına göre önemli seviyelerde azalma olduğunu kaydetti. Çakacak, özellikle narenciye üreticilerinin ve ihracatçılarının ekonomik ilişkilerin de düzelmesiyle birlikte eskisinden çok daha iyi seviyeleri yakalayacaklarına inandığını dile getirdi.
“Milletimiz elindeki dövizleri bozdurarak ekonomiye kazandırdı”
Türkiye’nin 15 Temmuz’da çok büyük bir badire atlatmış olmasına rağmen son derece dinamik bir yapıya sahip olması sayesinde, geçmişte yaşandığı gibi devalüasyonların yaşanmadığını, dövizde yükselmenin aksine düşüşün olduğunu ifade eden Çakacak, şöyle devam etti: “Milletimiz, kimseden bir talimat almadan ellerindeki dövizleri bozdurarak ekonomiye kazandırmıştır. Bu durum insanımızın ekonomimize ne kadar güvendiğini göstermektedir. Aynı zamanda faizlerde, özellikle de konut faizlerinde indirime gidildi. Konut kredileri 0,89’lara kadar geriledi. Bu durumun inşaat piyasasını da canlandıracağını düşünüyorum. İnşaat piyasası ekonomide birçok sektörü de beraberinde sürükleyen bir lokomotiftir. Bu yüzden konut kredilerindeki bu faiz düşüşünün diğer tüketici ve otomobil kredilerinde de devam edeceğine, bu sayede de ekonomiye çok önemli katkılar sağlanacağına inanıyorum. FETÖ/PDY, PKK, DAEŞ gibi ne tür terör örgütü olursa olsun, devletimiz ve milletimiz bu terör belasının üstesinden gelecek, sağlam ve güçlü olan ekonomimiz daha da iyi bir şekilde yürümeye devam edecektir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.