Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Aksoy’dan ’çöp’, ’kayyum’ ve ’göreve iade’ değerlendirmesi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, tutuklanan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından kentte çöplerin toplanmasının engellendiği iddialarına son noktayı koydu. Vali Aksoy,...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2016 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2016 12:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Vali Aksoy’dan ’çöp’, ’kayyum’ ve ’göreve iade’ değerlendirmesi
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, tutuklanan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından kentte çöplerin toplanmasının engellendiği iddialarına son noktayı koydu. Vali Aksoy, belediye araçlarının eylemlerde ve barikat kurmada kullanılabileceği şüphesiyle ilk aşamada çıkışlarını izin verilmediğini kaydetti. Aksoy, açığa alınan öğretmenlerin kısa süre içerisinde göreve iade edileceğini de belirterek, Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması konusunun İçişleri Bakanlığı’na değerlendirileceğini ifade etti.
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yarın başlayacak Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu bilgilendirme toplantısında kent gündemindeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Sur ilçesinde bulunan tarihi İçkale’de gazetecilerle bir araya gelen Aksoy, Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklandığı Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanıp, atanmayacağı yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:
“Şu an yürürlükte olan mevzuata göre belediye başkanlarının terör ilişkisi nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılmış olması, tutuklanmış olması veya kamu hizmetlerinden yasaklanmış olması durumunda ilçe ve belde belediye başkanlarına vali tarafından, il ve büyükşehir belediye başkanlıklarına da İçişleri Bakanı tarafından görevlendirme yapabileceği ön görülmektedir. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığınca bu konu değerlendirilecektir.”
“Sur’da çöp konusunda sıkıntı yaşanmadı”
Eş Başkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasından sonra bazı ilçe belediyelerinin çöp toplama noktasında çalışma yapmadıklarını belirten Vali Aksoy, “Biz bu konuda 28 Ekim günü Diyarbakır Valiliği olarak Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini yazılı olarak uyardık. Çöpün halk sağlığını olumsuz etkileyebileceğini bu amaçla bu çalışmanın mutlaka yapılmasını, yapmayanlar hakkında adli ve idari konuda işlem yapılacağını ifade ettik. Bağlar Belediyesi pazar günü çalışmaya başladı. Pazartesi itibariyle de Yenişehir Belediyesi sabah başladı fakat Kayapınar Belediyesi başlamamakta dün itibariyle direnç göstermişti. Bu konuda biz de valilik olarak karar aldık ve belediyenin çöp kamyonlarına el koymak suretiyle şoför ve işçi görevlendirerek çöplerin toplatılması kararı aldık. Bunun üzerine Kayapınar Belediyesi de çalışmaya başladı. Hiç kimsenin Diyarbakır halkına böyle bir sıkıntı yaşatmaya hakkı yoktur. Sur Belediyesi’nde vali yardımcısı arkadaşımız Belediye Başkanı olarak görevlendirilmişti. Sur ilçemizde çöp toplama ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır. Özellikle Sur Belediyesine ait çöp kamyonlarını kent merkezinde ofis bölgesinde biriken çöpleri almak üzere çalışma yaptırdık. Temennimiz bu tür sorunların kent gündeminde olmaması ve halkın sağlığı ile ilgili ilişkili olabilecek bu tür uygulamaların bundan sonra yaşanmamasıdır” dedi.
“Araçların çıkışına izin verilmedi”
Belediye araçlarının eylemlerde ve barikat kurmada kullanılabileceği şüphesi üzerine emniyet birimlerinin ilk aşamada araçların çıkışına izin vermediğine dikkat çeken Vali Aksoy, şunları kaydetti:
“İlk aşamada böyle bir şüphe üzerine emniyet birimlerimizin bu şekilde davranmış olabileceği doğrudur. Ancak biz bunları sözlü olarak önce ikaz ettik. ‘Çöpleri toplayın, çünkü çöp insan sağlığını olumsuz yönde etkiler’ dedik. Ancak sözlü ikazımıza rağmen herhangi bir hareket başlamaması nedeniyle yazılı olarak da uyarılmışlardır. Belediye otobüslerinin çalışmaması konusunda da tespitler yapılıyor. Kim çalıştırmıyor niye çalıştırmıyor bunlarla ilgili mutlaka adli ve idari işlemler yapılacaktır. Biraz önce de ifade ettim bu tür eylemler halkı mağdur eden eylemlerdir. Bunlar kabul edilebilir değildir. Sorumluları ile ilgili işlemler adli ve idari anlamda yapılacaktır” diye konuştu.
“Öğretmenler göreve iade edilecek”
Açığa alınan öğretmenlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Vali Aksoy, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülmekte olan soruşturma nedeniyle bazı öğretmenlerin görevden uzaklaştırıldığını anımsatarak, göreve iadeleri ile ilgili henüz bir karar gelmediğini ifade etti. Aksoy, “Milli Eğitim Bakanlığımızca konu değerlendiriliyor. Süre vermemiz şu aşamada mümkün değil ama mümkün olan en kısa sürede olacaktır diye değerlendiriyorum” ifadelerinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.