Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üzümler birinci olmak için yarıştı

Türkiye’nin en güzel üzümlerinin yetiştirildiği Elazığ’ın merkeze bağlı Hoş köyünde bu yıl ilki düzenlenen ‘Üzüm Festivali’ yapıldı.İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen festivalde Hoş...

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2016 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2016 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Üzümler birinci olmak için yarıştı
Türkiye’nin en güzel üzümlerinin yetiştirildiği Elazığ’ın merkeze bağlı Hoş köyünde bu yıl ilki düzenlenen ‘Üzüm Festivali’ yapıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen festivalde Hoş köyü ve çevre köylerde yetiştirilen üzümler sergilendi. 24 tanesi beyaz ve 16 tanesi siyah olmak üzere üzümlerini festival alanına getiren 40 üzüm yetiştiricisi birincilik için yarıştı. Üzümler, jüri üyeleri tarafından görüntü, tat, aroma ve kuru madde içeriği bakımından değerlendirildi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı festival renkli görüntülere sahne oldu.
Hoş köyünde yapılan festivale Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk ve Ejder Açıkkapı, eski milletvekili Mehmet Necati Çetinkaya, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Gıda Tarım ve İl Müdürü Turan Karahan ve vatandaşlar katıldı.
Elazığ’da meyve bahçeleri içerisinde en fazla üretimi yapılan ürünün üzüm olduğunu belirten Gıda Tarım ve İl Müdürü Turan Karahan, “İlimizde şifoni, beyazımsı, kırmızısı, kabancık, öküz gözü, boğaz kere üzümleri yaygın olarak yetiştirilen çeşitler arasında yer almaktadır. 2015 TUİK verilerine göre yaklaşık 104 bin dekar alanda 44 bin ton civarında sofralık ve 41 bin ton civarından şıralık olmak üzere 85 bin ton civarında ilimizde üzüm üretimi yapılmaktadır. Şuanda Hoş köyü ve civarındaki köylerde yoğunluklu olarak kadim tarihten beri üzüm yetiştiriciliği yapılmakta ve üzümle ilgili ürünler üretilmektedir. Biz de bu vesileyle ilk festivalimizi bu köyde yaptık” dedi.
Yılda 85 ton üzümün üretildiği bir kentte yaşadıklarını aktaran Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Ancak ’85 ton üzüm üreticilere gerekli katkı sağlıyor mu’ dediğimizde maalesef gerekli katkının üreticinin eline geçmediğini hepimiz görüyoruz. O zaman ürettiğimiz üzümü ileri haline getirmemiz lazım. Üzüm, kayısı veya diğer ürünler ileri haline getirildiğinde üreticinin eline gerçek değer geçmiş olacaktır” diye konuştu.
300 bin hektar tarım arazisiyle, 250 bin hektara yakın meralarıyla Elazığ’ın bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu belirten Vali Murat Zorluoğlu, “4 Eylül’de Başbakanımız 23 ili kapsayan cazibe merkezleri destek programını açıklamıştı. O illerde Elazığ’da var. Bu destek programı içerisinde farklı bileşenleri içeriyor. Bu programda tarım ve hayvancılıkta desteklenecek ana sektörlerden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından AK Parti Elazığ milletvekilleri Tahir Öztürk ve Ejder Açıkkapı festival hakkında değerlendirmelerde bulundu. Daha sonra 40 tane üzüm yetiştiricisinin arasından beyaz üzümde birinci olan Mehmet Gül ve siyah üzümde birinci olan Lütfü Çolak’a çapa makinesi ve çeyrek altın hediye edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.