Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyuşturucu kullananları saçları ele veriyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından yapılan test sayesinde uyuşturucu bağımlılarından alınan saç, tırnak ve vücut kılı örnekleriyle uyuşturucu kullanıp kullanmadığı tespit ediliyor.ÇÜ Tıp...

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2017 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2017 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uyuşturucu kullananları saçları ele veriyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından yapılan test sayesinde uyuşturucu bağımlılarından alınan saç, tırnak ve vücut kılı örnekleriyle uyuşturucu kullanıp kullanmadığı tespit ediliyor.

ÇÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda görevli Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, yaptığı açıklamada, idrar ve kan testinin haricinde 2000’li yılların başlarından bu yana İstanbul’da kullanılan ‘saçtan uyuşturucu madde tespiti’ testinin artık Adana’da da yapıldığını belirtti.

2014’te Ankara’da düzenlenen ‘1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası’ sonrası Adana’da valilik ve emniyet müdürlüğüyle yaptıkları ortak çalışmayla yakalanan şahısların kanlarında, idrarlarında ve saç örneklerinde uyuşturucu maddelerin tespit edilmesi ve kişilerin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını belirlediklerini söyledi.

Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, saçta uyuşturucu madde testinin, kişinin uyuşturucu uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının geriye dönük tespiti için uygulanan bilimsel bir yöntem olduğunu belirterek, “Saç ve tırnakta hangi maddeyi kullanıp kullanmadığınızı 3 ay öncesine kadar görebilirsiniz. Kişinin saçı 3 santimden uzunsa ancak saçtan örnek alınıp uyuşturucu kullanıp kullanmadığı belirlenir. Saçı olmayınca veya saç daha kısa ise bu durumlarda farklı biyolojik örnekler alıyoruz. Göğüs kılı ve özel bölgelerde kıl örneklerini alarak testi yapıyoruz. Alınan saçın Adli Toksikoloji Laboratuvarlarında belli işlemlerden geçirdikten sonra bu verileri kolluk güçlerine vererek cezai işlemlerin uygulanmasını sağlıyoruz” dedi.

Uyuşturucu maddeden kurtulmak için Türkiye’de sadece caydırıcılık yöntemleriyle mücadele edilmemesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Dağlıoğlu, “Madde kullanımını önlemede sadece kolluk güçleri önemli olmuyor. İnsanlar bunu eğlence amaçlıda kullanıyor. Bu mücadeleyi yaparken bütün bireylere, bütün topluma iş düşüyor. Çünkü uyuşturucu madde bir nesli tüketir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.