Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyap Ödüle Doymuyor

Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), getirdiği kolaylıkların, tasarrufun ve hızın yanı sıra aldığı ödüllerle de kendinden söz ettiriyor. UYAP, son olarak Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde (WSIS) e-devlet kategorisinde...

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), getirdiği kolaylıkların, tasarrufun ve hızın yanı sıra aldığı ödüllerle de kendinden söz ettiriyor. UYAP, son olarak Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde (WSIS) e-devlet kategorisinde birincilik ödülü aldı.
Adalet Bakanlığı’nca adalet hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi amacıyla uygulamaya konulan UYAP, adalet hizmetlerinin yanı sıra Mernis, SGK İşçi-İşveren Entegrasyonu gibi birçok resmi işlemlerde kullanıyor. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, yargı hizmetlerinin üretkenliğini ve verimliliğini artırmak için faaliyete geçirilen UYAP’ın 2005 yılında itibaren adli ve idari yargı birimleri, adli tıp, ceza ve tevkifevlerinin otomasyonunu kapsayan faaliyetine geçtiğini belirtti. UYAP sistemindeki toplam evrak sayısının 3.3 milyar olduğunu belirten Erol," UYAP sayesinde 1 yılda 7 bin 837 ağaç kurtuldu. UYAP sayesinde 32 bin metrekarelik alan tahrip olmadan doğa içerisindeki yerini korumasını sağlandı. 1.890.100 kwh elektrik ve 14 bin 752 ton su tasarrufu sağlandı. Bunların yanında 124 ton 470 kg atık gazın atmosfere salınmasını engelledik. Bu veriler, bizim UYAP projesi ile ne kadar gurur ne kadar çevreci olduğunun göstergesidir" dedi.
Erol, "UYAP, maddi getirilerinin yanında zaman tasarrufu konusunda da birçok yenilik getirmiştir. Yargıda Zaman Yönetimi Projesi sayesinde savcılıklar ve mahkemeler ile Adli Tıp Kurumu arasında yapılan eksik evraktan dolayı yaşanan iadeler önlendiğinden yargılama süresi ortalama 6 ay kısalmış ve posta masrafları önemli ölçüde azalmıştır. Yine UYAP Randevu Sistemi sayesinde uzak yoldan gelen hastaların muayene işlemleri zamanında ve bekletilmeden yapılabildiğinden önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlanmış ve bekletilmekten kaynaklı şikayetler ortadan kaldırılarak devlete olan güven arttırılmıştır. Ayrıca Avukat Portalı, Vatandaş Portalı, Kurum Portalı, Bilirkişi Portalı, UYAP SMS Bilgi Sistemi, UYAP 118 Rehberlik Hizmetleri, Bilgi Bankası gibi birçok uygulamayla da zaman konusunda ciddi manada tasarruf sağlanmıştır. Artık tüm vatandaşlar bir telefonla, bir tık ile saatlerce ve günlerce uğraştığı konuları çok kısa bir sürede halledebilmektedir. Örneğin mirasçılık belgesi için ortalama yargılama süresi 18 gün iken, şimdi Mirasçılık Belgesi Projesi kapsamında 2 dakikada yapılıyor" ifadesini kullandı.
SEGBİS projesi ile toplam 263 milyon TL fayda sağlandığını ifade eden Erol şunları söyledi:
"SEGBİS sayesinde 193 bin 876 görüşme yapıldı. UYAP şu an 1 milyon 863 bin 430 kişi tarafından aktif kullanılmaktadır. Avukatlar günlük işlem sayısı 5 milyonu geçmiştir. Vatandaşlarımızdan da ortama 40 bin kişi günlük UYAP’ı kullanmaktadır. UYAP’ın bu zamana kadar 13 milyon 695 bin 897,25 TL getirisi olmuştur."
UYAP’A DÜNYA BİLGİ TOPLUMU ZİRVESİ’NDE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde (WSIS) e-devlet kategorisinde aday gösterilen Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), birincilik ödülünü aldı. İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen ödül töreni ve forumda, e-devlet kategorisinde yarışan ve ön jüri değerlendirmesinden geçen 61 proje içerisinden UYAP, en çok oyu alan 5 proje içerisine girdi ve en iyi proje seçildi.
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, "UYAP geçen ay İzmir Çeşme’de 7.’si düzenlenen IDC CIO Turkey Summit 2016 Zirvesi’nde 63 projenin yarıştığı, jüri incelemesinin ardından 29 projenin finale kaldığı yarışmada Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın e-Dava, Segbis, Kolluk Portal Projeleri olmak üzere 3 farklı kategoride 5 farklı ödüle layık görülmüştü. Şimdi de Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından organize edilen bir etkinlikte ödül almış olmamız hem Adalet Bakanlığı hem de Türkiye adına gurur vericidir" değerlendirmesini yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.