Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ünlü anketçi açıkladı!.Referandum sonucu

16 Nisan'da Türkiye sandığa gidecek. Yeni anketlerle sonuç tahminleri yapılmaya devam ediyor. Seçmen gruplarının tercihleri de sonucu etkiliyor. Yani kararsızlar ve yurt dışında yaşayan seçmenler gibi...

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2017 07:04
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2017 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ünlü anketçi açıkladı!.Referandum sonucu

Yurt dışından da referanduma yoğun katılım bekleniyor. Peki burada kaç kişiden söz ediyoruz? Milliyet yazarı ünlü anketçi Adil Gür bugünkü köşesinde yazdı. İşte o yazı; 

16 Nisan’da yapılacak halkoylamasında her bir oyun altın değerinde olduğunu göz önüne aldığımızda, toplam seçmenin yaklaşık %5’ini oluşturan bu yurtdışı seçmenlerle ilgili daha fazla bilgiyi paylaşmanın doğru olacağını düşündüm.


Sandık kurulan 54 ülkede neredeyse yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın tamamına yakınına oy kullanma imkanı tanındı. Sandığın olmadığı ülkelerdeki vatandaşlarımızın sayısı 1 Kasım seçimlerinde sadece 18 bin seçmendi.

Kullanılan oyların büyük bölümü yurt dışındaki temsilciliklerimizde kullanıldı. Gümrüklerde kullanılan oylar toplam kullanılan oyların sadece %10,7’si.

Katılım, 1 Kasım’da %44,78 oldu. 7 Haziran seçimlerinde bu oran %36,84 idi. 1 Kasım’da ciddi bir artış görülse de, yurtdışındaki vatandaşlarımızın yarıdan fazlasının sandığa ilgi göstermediğini gördük.

16 Nisan için katılımın artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bunun temel nedeni, oy kullanmada yeni bazı kolaylıkların tanınmış olması. Örneğin, vatandaşların kendisine en yakın temsilcilikte oy kullanabilme imkanı, katılımı artıracaktır diye düşünüyorum.

Yurt dışında en çok İstanbul, Konya, Kayseri, Sivas ve Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı vatandaşlarımız yaşıyor.

16 Nisan’a giderken kararsız seçmenlerin önemini sıkça konuştuğumuz şu günlerde toplam seçmenin yaklaşık %5’ini oluşturan yurtdışındaki seçmenlerin tercihlerinin referandumun kaderinde kararsızlar kadar etkili olacağını unutmamak gerek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.