Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversiteden Milli Mücadele Müzesi

Trakya Üniversitesi’nin (TÜ) Karaağaç Yerleşkesi’nde kurulan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi yarın açılıyor.Yeni açılacak olan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde Lozan Antlaşması’na dayalı belgeler, pek çok kitap ve o döneme ait...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2016 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 19:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trakya Üniversitesi’nin (TÜ) Karaağaç Yerleşkesi’nde kurulan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi yarın açılıyor.
Yeni açılacak olan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde Lozan Antlaşması’na dayalı belgeler, pek çok kitap ve o döneme ait objeler yer alıyor. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi içinde restore edilen tarihi binadaki müzenin açılışı yarın yapılacak. Müzenin tanıtım toplantısına TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, TÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Tarihçi Yard. Doç. Dr. Veysi Akın, Trakya ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’ni kuran ailenin torunları Hasan Dilan ve Kasım Yolageldili katıldı.
Müzenin tanımını yapan Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, müze için 1990’lı yıllardan itibaren emek verildiğini belirterek, “19 Nisan 2016 tarihi itibari ile üniversitemizde Üniversite Müzeleri Uluslararası Konferansı var. Burada Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nin de açılışını gerçekleştiriyoruz. Tabi ki uzun bir yolculuk. 1990 yıllarda başlayan Lozan Müzesi geçmişimiz var. Daha sonraki süreçte üniversite yönetim kurulumuzun kararıyla Trakya’da verilen milli mücadeleyi temel alan, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’ni kararlaştırdık. 1997 yılında başlayan Lozan Müzesi ile birlikte bir bütünlük göstermesi içerisinde. Mondros Müzarekesi’nden sonra nasıl İzmir Batı işgaline uğruyorsa, Trakya Bölgesi de İstanbul’la beraber işgale uğruyor. Buradan başlayarak Trakya ve Paşaeli Müdafai Hukuk Cemiyeti’nden temel alarak burada verilen milli mücadeleyi Mondros, Sevr ve Lozan nihayeti ve Trakya’nın düşman işgalinden kurtuluşu 24 ve 25 Kasım’ı ve sürprizleri ile 1922’te Edirne’de gerçekleştirilen faaliyetleri gösterecek şekilde üniversitemizin hocaları ile birlikte müzeyi hazırladı” şeklinde konuştu.
Rektör Yörük, "Trakya ve Rumeli Paşaeli Hukuk Cemiyeti’ni kuran 4 ailenin torunları bize destek verdi. 4 aileye ulaştık, içeride bunları da gösteriyoruz. Ülkemizin bu Lozan Anlaşması ile kazandığımız bu alanlar tarih ve doğa açısından çok önemli. Şimdi de bildiğiniz gibi bu binaları biz Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanıyoruz. Cumartesi günü buradaydık. Müze çalışmaları yaparken Amerika Büyükelçisine gezdirdik. İlhan Koman Resim, Heykel Müzemiz var 700’ü aşkın parçayla. Bu yerleşkedeki 2’inci müzemiz burası. Burası bu güzellikte ve bu tarihi dokuda Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’ne yakıştığını düşünüyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.