Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversite-Sanayi İşbirliği 10. Yılında

BUSİAD ve Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen “Proje ve Zaman Yönetimi” konulu seminer, Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2019 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2019 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Üniversite-Sanayi İşbirliği 10. Yılında

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ile Bursa Uludağ Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen, üniversite-sanayi işbirliği projesi, 10. yılını tamamladı. Proje kapsamında, iş hayatına atılmak üzere olan mühendis adaylarının, üniversitede verilemeyen ya da eksik kalan konularda, konunun uzmanları tarafından bilgilendirilmeleri amaçlanıyor. Bu kapsamda güz dönemi seminerler dizisi de başladı.  Seminerler dizisinin ilk sunumunu, Eğitim Danışmanı Dr. İsmail Durgun, “Proje ve Zaman Yönetimi konusunda gerçekleştirdi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde gerçekleştirilen etkinlikte Dr. İsmail Durgun, konuşmasına zaman yönetimiyle başladı. Dr. İsmail Durgun, “Zaman en eşsiz ve en kıt kaynaktır” dedi. Zaman doğru yönetilemiyorsa hiçbir şeyin doğru yönetilemeyeceğini ifade eden Durgun, “Çünkü zaman geri döndürülemez, satın alınamaz, depolanamaz, çoğaltılamaz” diye konuştu. Mühendis adaylarını, “Verimsiz toplantılar, hayır diyememek, kırtasiyecilik, aşırı titizlik, dağınıklık, erteleme ve yetki devretmemek” gibi yetki tuzakları konusunda uyaran Durgun, Tagore’un “Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır” sözünü de hatırlattı. 

Zaman yönetimini temel unsurlarından birinin de zaman sınırı koymak olduğunu kaydeden Durgun, “Önem sırasına riayet etmiyorsanız zamanı boşa harcamış olursunuz” dedi.

Durgun daha sonra proje yönetimi konusunda da bilgilerini gençlerle paylaştı. Projenin tanımıyla konuya giren Durgun, “Proje, benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç yaratmak için yürütülen geçici süreli çalışmalardır” diye konuştu. Durgun, “Fabrika kurmak bir proje iken fabrikanın çalışması değildir” dedi. Durgun, bir projenin performans, zaman ve maliyet olmak üzere 3 unsuru olduğunu belirtirken, proje yönetiminin ise, başlangıç, planlama, yürütme, izleme - kontrol ve kapanış olmak üzere çeşitli süreçleri olduğunu söyledi. Dr. Durgu, “Bu süreçler, projenin kapsamını ve hedeflerini belirginleştirip bu hedeflere ulaşılması için gerekli faaliyetlerin niçin, nasıl, ne zaman, nerede ve kiminle yapılacağının tanımlanması için gerekli bilgiyi sağlar” diye konuştu.

Durgun, dünya üzerinde geliştirilen bilişim teknolojilerine ilişkin proje başarı oranlarına dair bilgi de vererek, projelerin yüzde 31’inin tamamlanamadan sonlandığını, yüzde 53’ünün ilk tahmin edilenden yüzde 189 oranında daha yüksek bir maliyetle tamamlandığını ve tamamlanamayan projeler için de 81 milyar dolarlık bir bütçe harcandığını aktardı. Yazılımla ilgili projelerin de sadece yüzde 16’sının zamanında ve planlanan bütçeye uygun olarak tamamlanabildiğine işaret eden Dr. Durgun, “Her projenin bir hedefi olmalıdır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.