Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversite Öğrencilerinden Trafikte Makas Atanların Korkulu Rüyası Olacak Proje

Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi öğrencileri trafikte ’makas atmak’ olarak da bilinen, kısa aralıklarla çok kez şerit değiştirerek vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atan sürücülerin araçlarını tespit edebilecek...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 09:03
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 09:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi öğrencileri trafikte ’makas atmak’ olarak da bilinen, kısa aralıklarla çok kez şerit değiştirerek vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atan sürücülerin araçlarını tespit edebilecek bir sistem geliştirdi.
Trafikte en çok ölümlü kazaya yol açan ihlallerden biri olan ’kısa aralıklarla birçok kez şerit değiştirme’ eyleminin tespit edilmesi için proje geliştirildi. Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi bünyesindeki Lisans Araştırma Projeleri (LAP) kapsamında toplumsal farkındalık oluşturmak ve günlük hayatta karşılaşılan problemlere çözümler üretmek amacıyla geliştirilen birçok projeden biri olan ’Makasçı Projesi’ bilinçsiz sürücülerin çok fazla şerit değiştirmelerinden kaynaklanan tehlikeleri, görüntü işleme teknikleri ile tespit edebilme üzerine kurgulanmış görüntü işleme tabanlı bir proje. Bununla beraber LAP’ta bir de güvenlik görevlilerinin devriye gezdikleri istikametleri kontrol eden bir sistem var. Güvenlik görevlilerinin görev süreleri içerisinde hangi mekanlara uğradıklarını, hangi ortamlardan hangi saatte geçtiklerini tespit eden bir cep telefonu yazılımı olan projeyle ise görevini yerine getirmeyen güvenlik görevlilerinin hareketleri tespit edilerek olası güvenlik zafiyetlerinin engellenmesi amaçlanıyor.
"TEMEL HEDEF TOPLUMSAL FARKINDALIK OLUŞTURMAK"
LAP hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Şengül, LAP sayesinde öğrencilerin AR-GE yapma potansiyellerini, problem çözme yeteneklerini ve proje deneyimi kazanmalarını sağlıyoruz. Atılım Üniversitesi tarafından finanse edilen ve birçok üniversitede örneği olmayan örnek bir merkez. Üniversitede bulunan heyet bu projeleri değerlendiriyor ve desteklenmesi uygun bulunanlar maddi yardım karşılığında destekleniyor. Sonrasında bu projeleri öğrencilerimize duyuruyoruz. Tamamen gönüllülük esasıyla çalışıyorlar. Öğrenciler bir dönem boyunca hedeflenen probleme odaklanıp çözmeye çalışıyorlar ve bazı çıktılar üretiyorlar. Burada temel hedef; toplumsal farkındalık oluşturmak ve toplumun karşılaştığı problemleri çözmek olduğu kadar öğrencilerimizi proje yapmaya teşvik etmek ve iş hayatına hazırlamak" dedi.
’Makasçı Projesi’ ile şehir içinde ışıklara 30 metre mesafe kala araçların şerit ihlali yapmasını, şeritlerin ortalanarak gidilmesini ve birim zamanda aracın çok fazla şerit değiştirmesini tespit ettiklerini söyleyen Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Tolga Üstünkök, "Bu verileri elde edebilmek için hız kameralarına ihtiyacımız var. Tespitlerimizi buna bağlı olarak geliştirdiğimiz algoritma ile saptadık. Trafikte en çok ölümlü kazalara yol açan şerit ihlali olması dolayısıyla böyle bir proje gerçekleştirmek istedik" diye konuştu.
Güvenlik görevlilerinin güzergahını kablosuz olarak belirlemek ve bunu kaydederek daha sonra geçtikleri güzergahları görüntülemek için gerçekleştirdikleri projeyi anlatan Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği son sınıf öğrencisi Fatih Demir ise "Sadece güvenlik görevlileri değil, devriye gezen herhangi bir çalışan için de kullanılabilir. Kullandığımız cihazlar bluetooth sinyali kullanarak telefondaki uygulama ile etkileşime geçebiliyor. Telefondaki uygulama da bu cihazları algılayarak nerede olduğunu tespit ediyor ve bunları veri tabanına kaydediyor. Bu bilgileri de istediğimiz zaman görüntülü olarak görebiliyoruz. Daha önce belirli yerlere yerleştirdiğimi cihazlar sayesinde tahmini güzergahı ve bu kontrol noktalarından geçme zamanını görebiliyoruz. Bu sayede geçmesi gereken güzergahtan geçip geçmediğini öğrenebiliyoruz" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.