Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası Bilim Proje Yarışması İstanbul’da Başladı

8. INSPO Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatı’nda Türk ve diğer ülkelerden gelen yabancı öğrencilerin buluşları yarışıyor.Okyanus Kolejleri Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (BARGEM) tarafından düzenlenen 8. INSPO (International...

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2016 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2016 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
8. INSPO Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatı’nda Türk ve diğer ülkelerden gelen yabancı öğrencilerin buluşları yarışıyor.
Okyanus Kolejleri Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (BARGEM) tarafından düzenlenen 8. INSPO (International Science Project Olympiad) Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatı’na Türkiye ve diğer ülkelerden lise öğrencileri katılıyor. Kemerburgaz Kampüsü’nde bugün başlayan INSPO 2016’da uluslararası ortaöğretim öğrencilerinin bilimsel proje çalışmaları sergileniyor. Genç beyinlerin mühendislik, enerji ve çevre kategorilerindeki eserleri birbiriyle yarışıyor. Uluslararası ve ulusal projeler kendi içerisinde ayrı ayrı değerlendirilecek ve jüri sonuçları cumartesi günü açıklayacak. İlk 3’e giren eserlerin sahipleri ödüllendirilecek.
INSPO 2016’da çevrecilik, mühendislik ve enerji projesi olarak toplam 51 eser yarışıyor. Bosna Hersek, Meksika, Malezya, Kırgızistan, Myanmar, Azerbaycan, Irak, Tunus, Türkmenistan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen proje sahipleri birbirinden başarılı ve akademikler kadrodan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Projeler arasında “Swimbag Sistemi İle Otomobillerin Sudaki Güvenliklerinin Sağlanması”, “Combined Solar Distiller (tuzlu Suların Arıtılıp İçilir Duruma Getirilmesi)”, “Çöp Kokularının Kemofiltreleme Yöntemiyle Giderilmesi”, “Görme Engelli Bireyler İçin Toplu Ulaşımda Kullanılacak Mobil Bilgilendirme Sisteminin Geliştirilip Prototipinin Üretilmesi”, “Bioetanolü Yakıt Olarak Kullanan Yakıt Hücreli Cep Telefonu Şarj Geliştirilmesi”, “Kekik, Nane ve Lavanta Bitkileri, Uçucu Yağlarının Klimalarda Üreyen Bakteriler Üzerindeki Antibakteriyel Etkilerinin İncelenmesi”, “Sudaki Kromun Arıtımında Kızılçam Kozalağı Kabuğu ve Yaprağının Kullanımı”, “Uydu Kontrollü Takoğraf Servisi”, “Optik Biyotaklit Kelebek”, “Çim Suyundan Güneş Pili”, “Fan Buhar Cihazıyla Daha Az Enerji, Daha Fazla Isınma ve Konfor”, “Isıtma ve Soğutma Sistemlerinin Kullanılarak Sıcaklığı Sabitleyen Çoklu Odalı Cihaz” gibi projeler yer alıyor. TÜBİTAK birincisi İzmirli öğrenci Ömer Kartelli’nin icadı olan Swimbag, özellikle sel baskınlarına maruz kalan otomobillerin veya denize, göle düşen araçların sudan korunmasını sağlıyor.
Combined solar distiller; tuzlu suların içilir hale getirilmesini sağlayan bu proje dünyanın su tüketimine katkı sağlayacak. Supporting earth civilizatıon projesi, dünyadan uzaya herhangi bir ham materyali göndermek ve özel bir tüp muhafaza ile kaybolmamasını, gerektiğinde yeniden uzaya dönmesini sağlamak için Ürdünlü bir öğrencinin icadı.
"BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİNİ KURAN İLK KURUMUZ’’
Okyanus Kolejleri BARGEM Proje Koordinatörü Duygu Celebcioğlu Yavuz, bilimi seven ve teknolojiye ilgi duyan öğrencileri Okyanus Kolejleri çatısı altında bir araya getirdiklerini ifade etti. Yavuz, "Yarışmamızın adı INSPO. Öğrencilerimiz burada dünyada gerçekleşen çok sayıda çevre sorununa, enerji problemine ve mühendislik ile ilgili gelişimleri bir araya getirecek projeler üretmekteler. Yarışmada öğrencilerin çalışmalarını çeşitli üniversitelerden 9 farklı akademisyenimiz ve çok sayıda hoca dinleyip değerlendirmekte. Biz Okyanus Koleji olarak bilimsel araştırma ve geliştirme merkezini kuran ilk kurum olma özelliğini taşımaktayız ve BARGEM adı altındaki bu kurum sayesinde bu tarz organizasyonları gerçekleştirmekteyiz. Burada Kırgızistan, Türkmenistan, Malezya, Meksika, Bosna-Hersek ve Türkiye’nin dört bir yanından farklı projelerini bir araya getiren öğrenciler yer almakta. Öğrencilerimiz sadece bilim ve teknolojiyi değerlendirmiyorlar burada aynı zamanda bir kültür alışverişi de sergiliyorlar’’ dedi.
9 AKADEMİSYEN FARKLI KATEGORİLERDE DEĞERLENDİRME YAPIYOR
9 farklı akademisyenin her kategoride değerlendirme yaptıklarını dile getiren Yavuz, “İlk önce online olarak ön değerlendirmelerini gerçekleştirdiler. Ön değerlendirmeyi geçen 60 proje buraya davet edildi ve kendi kategorilerindeki akademisyenler tarafından tekrar yeni bir değerlendirmeye alındılar. Günün sonunda ödül alacak projelerimiz belli olacak’’ diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.