Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ulu Cami’de 600 Yıllık Gelenek Sürdürüldü

Osmanlı döneminde padişahların kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı, kentin eski camii olan ve yapımı 1414’te tamamlanan Ulu (Eski) Cami çiçeklerle donatıldı.Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabı...

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2016 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2016 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ulu Cami’de 600 Yıllık Gelenek Sürdürüldü
Osmanlı döneminde padişahların kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı, kentin eski camii olan ve yapımı 1414’te tamamlanan Ulu (Eski) Cami çiçeklerle donatıldı.
Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabı ‘Seyahatname’de de yer alan 600 yıllık gelenek, bugün de Cuma namazı öncesi cam vazolara yerleştirilen, 4 bin adet kırmızı, beyaz ve pembe karanfillerden oluşan çiçeklerle yeniden yaşatıldı.
Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde, ‘Vakıf tarafından camiye bakan mütevellisi vasıtasıyla mevsiminde bütün cemaat safları arasına çiçeklerle nice vazolar konulup caminin içi ve dışı nurlanır ve kokulanır’ bilgisi doğrultusunda, her yıl olduğu bu yıl da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, Edirne Ulu Cami içerisi çiçeklerle donatıldı. Cuma namazı öncesi, cami içerisinde saflara titizlikle yerleştirilen vazolar içerisinde 4 bin adet karanfil kullanıldı.
Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, bu seneki Vakıf Haftasını ‘Vakıf ve Sivil Toplum’ teması adı altında işlediklerini belirterek, “Tarihi kaynaklar incelediğimizde Eski Cami ile ilgili çok güzel anekdotlar bulduk. Bunlardan birisi de Evliye Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Eski Cami ile ilgili olarak caminin mevsim çiçekleriyle donatıldığını böylece içeride hoş kokuların yayıldığını belirtiyor. Biz de bu kapsamda vakıf haftalarında üç yıldır Cuma namazı öncesi karanfillerle süslüyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.